Umývanie surového kuracieho mäsa môže vyzerať ako logický krok pred jeho varením. Avšak tento zvyk môže byť extrémne nebezpečný a viesť k závažným zdravotným problémom. V tomto článku vám vysvetlíme, prečo je dôležité prestať s týmto zvykom a ako správne zaobchádzať s kuracím mäsom, aby ste sa vyhli infekciám a otravám.
Prečo je umývanie surového kuracieho mäsa nebezpečné?
Keď umývate ovocie alebo zeleninu pred ich konzumáciou, je to rozhodne správne. Toto pravidlo však neplatí pre surové kuracie mäso. Teraz zistíte, aké nebezpečenstvo môže prinášať jeho umývanie!
Surové mäso obsahuje rôzne baktérie, z ktorých niektoré sú veľmi škodlivé. V prípade surovej kuracieho mäsa ide o baktérie rodu Campylobacter. Tieto baktérie môžu spôsobiť gastroenteritídu (zápal žalúdka a tenkého čreva).
K infekcii dochádza konzumáciou infikovaného mäsa domácej hydiny, ktoré nebolo dostatočne tepelne spracované. Keď umývate surové mäso, na ktorom je veľké množstvo baktérií, riskujete, že ich rozšírite po celej kuchyni. A na silnú otravu jedlom stačí len niekoľko takýchto baktérií.

Riziká umývania surového kuracieho mäsa
Ak sa baktérie rodu Campylobacter dostanú do ľudského tela, môžu spôsobiť:
- Ťažkú hnačku
- Zvracanie
- Vysokú teplotu
- Silné bolesti brucha
Tieto symptómy sa často neprejavia okamžite, ale až po približne 5 dňoch. Každý organizmus reaguje individuálne, a preto môžu niektorí ľudia zažiť vážnejšie následky, ako sú:
- Guillain-Barrého syndróm (závažné ochorenie periférneho nervového systému)
- Reaktívna artritída
- Potrat
- Zápal hrubého čreva
Najviac ohrozené sú malé deti, starší ľudia a tí, ktorí majú oslabený imunitný systém.

Ako správne zaobchádzať so surovou kuracinou?
- Zmrazte kuracie mäso: Ak mäso skladujete v mrazničke, môžete si byť istí, že baktérie neprejdú na iné potraviny.
- Neumývajte mäso: Ak pripravujete kuracie mäso pri vysokej teplote, baktérie sa samy zničia.
- Dezinfikujte riad: Po tom, ako dáte kuracie mäso do pece alebo do polievky, dôkladne umyte riad a ruky.
- Uistite sa, že je mäso dobre prepečené: Keď krájate ešte horúce kuracie mäso, overte si, že nie je krvavé, nie je surové a jeho šťava je číra.
Ak spozorujete akékoľvek neobvyklé symptómy, okamžite vyhľadajte lekára. S otravou jedlom sa netreba zahrávať!
Zdroj: takprosto.cc