Ktoré potraviny jesť v prípade prechladnutia na podporu imunity?

Zdieľať
potraviny

Hoci sa môže zdať, že táto téma sa týka iba zimných mesiacov, podpora imunity by mala prebiehať po celý rok. V predchádzajúcich rokoch sme boli pod útokom koronavírusu, teda stav nášho organizmu nie je veľký. Našťastie nie je potrebné kupovať vitamínové suplementy, ktorých ceny sa častokrát vyšplhajú až do výšky niekoľkých stoviek, stačí si urobiť jeden nákup tých správnych potravín.

Zásadným pravidlom je pestrý jedálniček. V prípade ochorenia je samozrejme najtradičnejšia prvá pomoc cesnak a zázvor. Zo zázvoru sa dá urobiť veľmi chutný čaj, a v správnom množstve vypáli akéhokoľvek bacila. Dôležité je ho namiesto krájania nastrúhať, čím sa docieli väčšia intenzita. Najlepšie si čaj ešte doslaďte medom, ktorý pomáha s bolesťou v krku a pýši sa aj antibakteriálnymi a antioxidačnými vlastnosťami. Pokiaľ nie ste fanúšikovia sladenia čajov, môžete sladkú chuť vybalansovať citrónovou šťavou, čím si bonusovo zaistíte prísun vitamínu C.

Prečo je zázvor taký účinný?

Okrem toho, že svojou intenzitou skutočne dodáva pocit, akože vypáli všetky vírusy z vášho tela, skutočne disponuje protizápalovými a antivirotickými účinkami. Ešte v kombinácii s medom a citrónom pomôže účinne uľaviť od podráždenia a zmierniť zápal. Avšak všetkého s mierou, v nadmernom množstve je v surovej podobe toxický.

Netradičné potraviny, ktoré vám s imunitou pomôžu

Od exotického korenia po sušené lístie z kríka môžete v obchodoch nájsť potraviny ľahko zastrašujúce svojou nevšednosťou, avšak rovnako účinné ako ich alternatívy. Medzi ne patrí napríklad moringa, inak známa ako moringa olejodarná, ktorá tlmí bakteriálne infekcie a je plná antioxidantov. Keďže sa jej v našom podnebí príliš nedarí, je lepšie si ju zaobstarať v podobe namletej zmesi v ktorejkoľvek lekárni.

Za zmienku ešte určite stojí kurkuma, ktorá sa najčastejšie konzumuje s čiernym korením, pretože práve ten podporuje jej vstrebanie do organizmu. Môžete ju pridať do zeleninových zmesí, k mäsu alebo do omáčok. Povzbudzuje imunitu a dá sa konzumovať aj v nápojoch.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané