Medvedí cesnak. Spôsob, ako oživiť jedlo

Zdieľať
medvedí cesnak
Medvedí cesnak. Spôsob, ako oživiť jedlo Foto: depositphotos.com

Objavte zázraky medvedieho cesnaku – bylinky, ktorá premení vašu kuchyňu na laboratórium chutí. Tento článok vám ponúkne nielen inšpiráciu na výnimočné recepty, ale aj tipy na pestovanie a využitie medvedieho cesnaku, ktorý si získava srdcia gurmánov a záhradkárov po celom Slovensku.

Medvedí cesnak zažíva medzi záhradkármi obrovský rozmach a niet sa čomu čudovať. Táto bylinka je známa svojou intenzívnou cesnakovou vôňou a vynikajúcou chuťou. Navyše, jej pestovanie je jednoduché, s čím si poradí úplne každý.

Chcete vyskúšať pomazánku s medvedím cesnakom?

medvedí cesnak na chlebe
Medvedí cesnak. Spôsob, ako oživiť jedlo Foto: depositphotos.com

Medzi obľúbené recepty patrí tvarohová pomazánka s medvedím cesnakom. Na jej prípravu potrebujete 250 gramov jemného tvarohu, trochu bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, soľ a medvedí cesnak, čerstvý alebo nakladaný v oleji. Začnite vyšľahaním tvarohu s jogurtom alebo smotanou. Potom pridajte medvedí cesnak, osoľte a všetko premiešajte. A máte hotové.

Bylinkový olej za niekoľko minút

Medvedí cesnak je bohatý na vitamín C a antioxidatívne flavonoidy. Ak chcete uchovať jeho posilňujúce účinky čo najdlhšie, odporúčame vám z neho pripraviť bylinkový olej. Potrebujete 100 gramov medvedieho cesnaku, 100 ml rastlinného oleja s neutrálnou chuťou a soľ. Bylinku najprv nakrájajte, potom zmiešajte s niekoľkými štipkami soli. Nechajte zmes odstáť štvrť hodiny, potom premiešajte s rastlinným olejom. A je to hotové.

Medvedie pesto

pesto
Medvedí cesnak. Spôsob, ako oživiť jedlo Foto: depositphotos.com

Z medvedieho cesnaku možno tiež pripraviť chutné pesto. Potrebujete k nemu 100 gramov listov tejto bylinky, 100 gramov vlašských orechov, 50 gramov strúhaného syra, napríklad parmezánu, trochu citrónovej šťavy, 15 ml olivového oleja a soľ. Listy bylinky umyte a hrubo nakrájajte. Potom ich spolu s orechmi, parmezánom a soľou rozmixujte ponorným mixérom. Následne prilievajte olivový olej a citrónovú šťavu. Takto pripravené pesto, ktoré by nemalo byť kašovité, uchovávajte v chladničke.

Využitie tejto bylinky je naozaj univerzálne. Prispôsobí chuť krémových polievok, ale aj celého radu ázijských jedál, ryby či rizota.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané