Vynikajúce domáce sušienky zo zeleniny

Zdieľať
mrkvové sušienky
Vynikajúce domáce sušienky zo zeleniny Foto: www.freepik.com

Obohaťte svoj jarný jedálniček o niečo iné ako tradičné šaláty! Objavte geniálny spôsob, ako si zeleninu vychutnať inak – v podobe chrumkavých zeleninových sušienok, ktoré sú nielen vynikajúce, ale aj jednoduché na prípravu.

S príchodom jari mnohí z nás obmieňajú svoje stravovacie návyky a smerujú k ľahším jedlám, ako sú šaláty. Avšak často zistíme, že samotné šaláty nás nedokážu dostatočne nasýtiť a siahame po pekárskych výrobkoch. Ak vás tento scenár oslovuje, máme pre vás skvelú alternatívu – zeleninové sušienky. Tieto sušienky by mohli rýchlo zmiznúť z vašej kuchyne ešte predtým, než stihnete pripraviť ten najlepší jarný šalát.

Hoci o výhodách zeleniny na naše zdravie bolo napísané už mnoho, nie vždy nás táto poznatok vedie k jej častejšej konzumácii. Zeleninové sušienky však predstavujú výnimku, ktorá vás presvedčí o opaku.

Na prípravu týchto sušienok môžete použiť širokú škálu zeleniny – od klasickej mrkvy a cukety až po menej tradičné ingrediencie ako sú červená repa či kel. Experimentujte s rôznymi kombináciami a ochuteniami, ako sú napríklad cesnak, rozmarín, alebo dokonca pikantná paprika, aby ste každému sústu dodali nový rozmer. A čo viac, tieto sušienky sú výbornou alternatívou pre tých, ktorí hľadajú zdravé snacky na cesty alebo do práce.

Suroviny pre 4 až 6 osôb

  • 200 g mrkvy
  • 125 g cukety
  • 75 g parmezánu
  • 200 g špaldovej múky
  • 200 g masla
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 2 lyžičky sušeného cesnaku
  • 1 lyžica sušeného tymiánu potrenie

Postup

Mrkvu a cuketu nastrúhajte najemno. Ale zvlášť, cuketu ešte musíte vyžmýkať, aby ste ju zbavili čo najviac vody. Parmezán tiež nastrúhajte najemno. Prisypte špaldovú múku, pridajte nakrájané alebo nastrúhané studené maslo, korenie, soľ a spracujte v cesto. Vytvarujte guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a uložte asi na hodinu do chladničky. Potom rozohrejte rúru na 200 °C. Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho medzi dvoma papiermi na pečenie, pôjde to ľahšie. Mali by ste získať plát cesta s hrúbkou asi 3 mm. Nakrájajte ho na malé sušienky asi 2 až 3 cm dlhé, môžu to byť štvorčeky, obdĺžniky alebo aj trojuholníčky. Zľahka posypte hrubozrnnou soľou, a pokiaľ už soľ nechcete, pridajte sezamové semienka alebo trochu maku. Vložte do rúry a pečte 12 minút dozlatista.

Prečo použiť špaldovú múku?

Šľachtená pšenica z pohľadu zdravia extra nesvedčí, kým nešľachtená, alebo ešte presnejšie: minimálne šľachtená špalda a to najmä celozrnná (mleté celé zrná vrátane obalových vrstiev a klíčkov) je pre náš organizmus priaznivejšia. Špalda obsahuje viac bielkovín, vlákniny, rovnako vitamínov (najmä niektorých z radu B), ale aj viac draslíka, horčíka alebo síry. Tiež sa dobre trávia. Zaujímavá je aj znášanlivosť špaldy. U niektorých ľudí s alergiou na lepok po konzumácii potravín z pšenice špaldy k alergickej reakcii vôbec nedochádza. Pozor, nepleťte si alergiu na lepok s celiakiou.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané