Vynikajúca cuketová polievka

Zdieľať
cuketová polievka
Vynikajúca cuketová polievka Foto: www.freepik.com

Objavte skvelé možnosti, ako využiť cuketu vo vašej kuchyni! Táto univerzálna zelenina sa dá pripraviť na mnoho spôsobov – od grilovania po pridanie do šalátov či masových jedál, a dokonca aj do koláčov. Ale to nie je všetko. Ponúkame vám recept na vynikajúcu cuketovú polievku, ktorá je nielen zdravá a chutná, ale aj rýchla na prípravu. Navyše, s pár trikmi ju môžete ľahko prispôsobiť aj pre najmenších jedákov.

Cuketa patrí medzi obľúbené zeleniny vďaka svojej všestrannosti a jednoduchosti prípravy. Či už ju preferujete grilovanú, vkladanú do šalátov, k mäsu alebo dokonca ako netradičnú prísadu do sladkých pečív, vždy dokáže prekvapiť. Jej neutrálna chuť a nízkokalorický obsah ju predurčujú na experimentovanie v kuchyni, či už v podobe jemných jedál pre deti alebo pikantnejších variant pre dospelých, ktorí si radi vychutnávajú jedlá s intenzívnejšou chuťou.

Pripravili sme pre vás recept na cuketovú polievku, ktorá zaujme svojou jednoduchosťou a skvelou chuťou. Ako bonus, cuketa je bohatá na vitamíny a minerály, čo z nej robí ideálnu súčasť vyváženej diéty. Kreativita v kuchyni sa nekončí len pri výbere prísad. S trochou fantázie môžete polievku ozvláštniť pridaním byliniek, syra alebo krutónov, ktoré dodajú jedlu dokonalú finálnu chuť.

cuketa
Vynikajúca cuketová polievka Foto: www.freepik.com

Cuketová polievka

Budete potrebovať:

  • 50 ml olivového oleja
  • 1 PL nadrobno nasekaného cesnaku
  • 1 hrsť bazalky
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • 1 kg cukety
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 60 ml smotany na varenie
  • 50 g parmezánu

Postup prípravy:

Na strednom plameni si vo väčšom hrnci rozohrejte olivový olej. Opečte na ňom cesnak, bazalku a na kúsky nakrájanú cuketu po dobu asi 10 minút – pokiaľ cuketa nebude zlatá a mäkká.

Okoreníme bielym korením, zalejte vývarom a varte 15 minút. Potom odstráňte z platne a ¾ polievky rozmixujte do hladka. Zmiešajte ju s nerozmixovanou časťou a vmiešajte smotanu a parmezán.Podľa chuti môžete pridať aj petržlenovú vňať. Bazalku zase môžete nahradiť hrsťou mäty, vďaka ktorej bude mať polievka sviežu chuť – to sa dokonale chodí k syru feta namiesto parmezánu. Chybu neurobíte ani s vajcom natvrdo, ktoré môžete do polievky nakrájať spolu s opečenou slaninou.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané