Viete, čo nepatrí do mikrovlnky?

Zdieľať
mikrovlnka
Viete, čo nepatrí do mikrovlnky? Foto: www.gettyimages.com

Mikrovlnná rúra je súčasťou každej kuchyne. Používame ju na rýchly ohrev hotového jedla, varenie, alebo na „pečenie“ tortových korpusov. Tento kuchynský spotrebič ale rozhodne nie je žiadne neviniatko. Keď budete v mikrovlnke ohrievať niečo, čo do nej jednoducho nepatrí, môže nepríjemne explodovať. Čo teda do mikrovlnky rozhodne nedávať?

Taniere so zlatým okrajom a kovový riad

Ak si chcete zničiť mikrovlnnú rúru, dajte do nej taniere so zlatým okrajom alebo nerezové misky. Keď budete chcieť jedlo ohrievať v mikrovlnke bez úhony, tomuto druhu riadu sa rozhodne vyhnite. Mikrovlnka totiž reaguje na najmenší kovový prúžok.

Alobal

Táto hliníková fólia nemá v mikrovlnke čo robiť. Pri ohreve v mikrovlnnej rúre sa môže vznietiť, preto vždy jedlo ohrievajte bez nej.

Plastové kelímky od jogurtov

Keby vás napadlo ohrievať si jedlo v tégliku od jogurtu alebo margarínu, rozhodne to nie je ten najlepší nápad. Tieto plastové tégliky sú určené iba na jedno použitie a nedokážu odolať príliš vysokému teplu. Pri ohreve v mikrovlnke sa čiastočne roztaví a navyše sa z nich do ohrievaného jedla uvoľňujú chemické látky.

Vajcia

Vajcia a mikrovlnka – to práve nie je najlepšia kombinácia. Pokiaľ si chcete napríklad uvariť vajíčko v škrupine natvrdo, očakávajte výbuch a zdemolovanú mikrovlnku. Riešením sú naopak volské voká, ktoré varte v mikrovlnke prikryté plastovým krytom na čo najnižší výkon.

Jednorazové plastové krabičky na jedlo

Doniesli ste si domov z reštaurácie jedlo v jednorazovej polystyrénovej krabičke? Ak si chcete svoj obľúbený pokrm ohriať, radšej si ho preložte na tanier. Počas ohrevu sa totiž z jednorazových polystyrénových škatuliek uvoľňujú do potravín chemikálie, ktoré môžu ohroziť vaše zdravie.

Hroznové víno

To snáď nikoho z vás nenapadne, ale keby náhodou: V mikrovlnke nikdy neohrievajte hrozno. Toto ovocie nevydrží vysoké teploty a exploduje.

Chilli papričky

Tým, že budete v mikrovlnke ohrievať čili papričky, kuchynský spotrebič nijako nepoškodíte, môžete si ale ublížiť vy sami. Pri ohreve v mikrovlnke sa z papričiek veľmi ľahko vyparuje látka kapsaicín zodpovedná za ich pálivosť. Akonáhle otvoríte dvierka mikrovlnky, plyn uvoľnený z chilli papričiek vám môže popáliť oči a krk, alebo vám dokonca spôsobí škvrny na koži pripomínajúce popáleniny.

Omáčky bez plastového krytu

Zakaždým, keď budete v mikrovlnke ohrievať omáčku, priklopte na ňu plastový kryt. V opačnom prípade sa vám omáčka rozprskne po celom vnútrajšku spotrebiča. Netreba ďalej vysvetľovať, myslíme, že túto skúsenosť s mikrovlnkou má skutočne každý.

Nič

Pokiaľ pustíte mikrovlnnú rúru naprázdno, ľahko ju poškodíte. Mikrovlny sa totiž nemôžu absorbovať v žiadnej potravine, odrážajú sa a prípadne sa vracajú do magneronu, ktorý ich vyprodukoval, a poškodia ho.

S mikroténovým vreckom opatrne

Mikroténové vrecko často využívame napríklad na ohrievanie žemľových alebo kysnutých knedlí. Mal by sa ale používať s maximálnou opatrnosťou. Pri ohreve ho vždy nechajte mierne pootvorený, aby v ňom nevznikalo veľké množstvo pary. Keď bude mikroténové vrecko úplne uzavreté, výbuchu sa nevyhnete.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané