Skvelá šľahačková bábovka ako od babičky

Zdieľať
bábovka
Skvelá šľahačková bábovka ako od babičky Foto: www.freepik.com

Objavte klasiku, ktorá sa stala neoddeliteľnou súčasťou nielen českej, ale aj slovenskej kulinárskej tradície. Predstavujeme vám bábovku v šľahačkovej verzii – ideálnu pochúťku k nedeľnej káve či ako pohostenie pre návštevy.

Bábovka, obľúbený dezert strednej Európy, sa pýši bohatou históriou a pestrosťou receptúr. Či už si ju pripravujete na nedeľnú kávu, ako maškrtenie pre návštevy, alebo ako sladký dar budúcim ženíchom, vždy dokáže potešiť. Dnes vám predstavíme luxusnú šľahačkovú verziu, ktorá oživí každú rodinnú oslavu.

Bábovka je výnimočná svojou jednoduchosťou prípravy a variabilitou. Od tradičných orechových, cez mramorové, až po inovatívne kávové či kokosové varianty – možností je neúrekom. Neodmysliteľnou súčasťou každej dobrej bábovky je kvalitná príprava a dodržiavanie určitých zásad, ktoré zabezpečia, že bude dokonale nadýchaná a chutná.

Pri príprave nezabudnite všetky suroviny vybrať z chladničky aspoň 30 minút pred pečením, aby mali izbovú teplotu. Veľký dôraz kladieme na správne vyšľahanie vajec s cukrom do hustej bielej peny. Ak v recepte figuruje bielkový sneh, je kľúčové, aby bol dokonale hladký a pevný. Spojenie týchto zložiek by malo byť opatrné, aby cesto zostalo vzdušné. Nepodceňte ani správne premiešanie múky s kypriacim práškom a rýchle umiestnenie cesta do rúry po jeho pripravení.

šľahačková bábovka
Skvelá šľahačková bábovka ako od babičky Foto: www.freepik.com

Šľahačková bábovka

Čas prípravy: 60 minút

Ingrediencie:

  • 300 g polohrubej múky
  • 250 g krupicového cukru
  • 5 vajec
  • 1 téglik smotany na šľahanie (200 g)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • maslo
  • hrubá múka na vymazanie formy

Príprava:

  1.  Vajcia a šľahačku vyberte z chladničky aspoň 30 minút vopred.
  2.  Rúru predhrejte na 170 ºC.
  3.  Formu vymažte maslom tak, aby tenká vrstva pokryla všetky záhyby aj stredový komín. Potom ju vysypte hrubou múkou.
  4.  Múku preosejte do misy spoločne s práškom do pečiva.
  5. Oddeľte žĺtky od bielkov.
  6. V miske vyšľahajte žĺtky s krupicovým a vanilkovým cukrom do peny. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
  7. Potom striedavo po častiach pridávajte do žĺtkovej zmesi múku a smotanu. Nakoniec opatrne vmiešajte sneh.
  8. Pripravené cesto vlejte do vymastenej formy a vložte do rúry.
  9. Po 15 minútach znížte teplotu na 160 ºC a pečte ďalších 30 minút.
  10. Ku koncu pečenia zapichnite do bábovky špajdľu – pokiaľ na nej nelipne vlhké cesto, je hotová.
  11. Po vybratí z rúry bábovku nechajte 15 minút odpočívať. Potom na formu položte tanier, otočte a bábovku vyklopte. Pred podávaním ju poprášte práškovým cukrom.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané