Plnené zemiaky s cesnakovým dipom

Zdieľať
plnený zemiak
Plnené zemiaky s cesnakovým dipom Foto: depositphotos.com

Zemiaky: Skromný hrdina vašej kuchyne. Od výživného obeda po útulnú večeru, zemiaky sú nielen cenovo dostupné, ale aj neuveriteľne univerzálne. Či už hľadáte inšpiráciu na varenie so zemiakmi alebo chcete objaviť nové recepty, prečítajte si, prečo by zemiaky mali byť vašim kuchárskym esom.

Za málo peňazí veľa muziky. Pri zemiakoch toto príslovie rozhodne platí – sú lacné, výživné, chutné a dajú sa spracovať na desiatky rôznych spôsobov. Už ste ich skúsili plnené?

Máloktorá surovina má v kuchyni tak všestranné využitie ako práve zemiaky. Sú skvelé ako príloha, ale podávať ich možno aj ako hlavný chod. Skvele chutia varené, pečené, smažené, zapekané aj vo forme pyré. Ich jemná chuť vynikajúco ladí so všetkými druhmi mäsa aj zeleniny, kombinovať ich možno tiež s vajcami a mliečnymi výrobkami. Zo zemiakového cesta môžeme pripraviť knedle, noky, krokety či placky, syrové nastrúhané hľúzy tvoria základ tradičných jedál, slovenských halušiek a knedlíkov. Okrem toho sú zemiaky výživovo hodnotné – obsahujú vitamín C, vitamín B, vlákninu, draslík, horčík a železo.

Na Slovensku máme dlhú tradíciu varenia zemiakov. Od pečených s bylinkami po sofistikované zemiakové gnocchi, možnosti sú nekonečné. V posledných rokoch sa stali populárnymi aj zemiakové šaláty s rôznymi prísadami – od klasických vajec a majonézy po exotické ovocie a bylinky. Zemiaky môžu byť tiež základom zdravých a chutných vegetariánskych pokrmov, ktoré zasýtia bez pocitu ťažkosti. Objavte s nami nekonečné možnosti, ako zemiaky premeniť na hviezdu vašej kuchyne.

zemiak
Plnené zemiaky s cesnakovým dipom Foto: depositphotos.com

Plnené zemiaky s cesnakovým dipom

Príprava: 15 minút + 55 minút pečenia

Ingrediencie:

  • 4 veľké zemiaky (varný typ B)
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 4 plátky slaniny
  • 2 lyžice nasekanej pažítky
  • 80 g kyslej smotany
  • 50 g tvrdého syra
  • 100 g lučiny
  • 50 g bieleho jogurtu
  • strúčik cesnaku
  • jarná cibuľka
  • soľ
  • korenie

Príprava:

  1. Rúru predhrejte na 200 ºC.
  2. Umyté zemiaky so šupkou vyložte na plech a pokvapkajte olejom, osoľte ich a okoreňte. Pečte 45 minút domäkka a po vybratí z rúry ich nechajte niekoľko minút vychladnúť.
  3. Na panvici opečte slaninu nakrájanú na kocky. Pažítku nasekajte najemno a potom k nej pridajte slaninu.
  4. Lučinu zmiešajte s jogurtom, pridajte nasekanú jarnú cibuľku, prelisovaný cesnak, korenie a soľ.
  5. Mierne vychladnuté zemiaky uprostred opatrne narežte tak, aby stále držali pohromade.
  6. Vydlabajte dužinu a v miske ju roztlačte vidličkou.
  7. Pridajte kyslú smotanu, polovicu nastrúhaného syra a slaninu s pažítkou.
  8. Naplňte zemiaky zmesou a na plechu vyloženom papierom na pečenie nechajte zapiecť zhruba 10 minút.
  9. Na tanieri dozdobte zvyšným syrom a slaninou. Podávajte s cesnakovým dipom.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané