
- Dobré rady a nápady
- Články
- zaujímavosti
- Luxusné plážové jedlá, ktoré musíte vyskúšať a pripraviť na dovolenke
Luxusné plážové jedlá, ktoré musíte vyskúšať a pripraviť na dovolenke

Počas horúcich letných dní trávite veľa času na dovolenke na pláži. Aké jedlá so sebou pripraviť, aby neboli náročné, ale boli chutné a zasýtili? Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi.
Cestovinový alebo ryžový šalát

Cestoviny alebo ryžu nemusíte podávať iba ako teplé jedlo. Sú ideálnou voľbou aj pre rôzne druhy studených šalátov. Výhodou je, že do nich môžete pridať akékoľvek prísady. Môžu to byť rôzne druhy surovej alebo pečenej zeleniny, údený losos, tuniak v rastlinnom oleji, grilované mäso, šunka, rôzne druhy syrov alebo varené vajcia. Ak máte radi plody mora, potom pridajte napríklad krevety. Namiesto majonézy môžete použiť napríklad syr cottage alebo jogurt gréckeho typu. Sú zdravšie a oveľa výživnejšie, než majonéza.
Šalát z rôznych druhov šošovice

Ani šošovicu nemusíte servírovať iba teplú. Aj tá je ideálnou východiskovou surovinou na prípravu studených chutných a výživných šalátov. Môžete si vybrať jeden druh šošovice alebo môžete použiť zmes rôznych druhov. Do uvarenej a vychladnutej šošovice môžete pridať ďalšie ingrediencie – čerstvú cibuľku, papriky, paradajky a samozrejme nesmú chýbať čerstvé bylinky. Šalát doplníte olivovým olejom a trochou krémového balzamika.
Mini quiche

Tieto slané koláčiky je možné pripravovať s rôznymi náplňami. Základ predstavuje šunka, syr a baby špenát, ale predstavivosti sa medze nekladú. Samozrejmosťou sú rôzne druhy zeleniny a smotana na varenie. Ak chcete quiche pikantnejšej chuti, potom na ich prípravu použite napríklad klobásu chorizo alebo čabajku a náplň doplňte baby špenátom, syrom a cesnakom. Ako chutnú náplň môžete použiť aj pečené kuracie mäso s pórom a syrom.
Ak si hodláte pripraviť náplň bez mäsa, potom vyskúšajte cibuľu a syr. Skvelou voľbou je syr kozí, ktorý je aromatický. Doplňte ho čerstvými bylinkami – rozmarínom, tymianom alebo petržlenovou vňaťou a pochutná si každý.
Sendviče

Sendviče sú na prípravu veľmi jednoduché a poskytujú ideálne pokrmy na pláž. Klasiku predstavuje sendvič so šunkou, syrom a zeleninou (hlávkový šalát, paradajka, uhorka). Ďalším variantom je tuniak vo vlastnej šťave, varené vajcia a hlávkový šalát. To sú najčastejšie náplne, ktoré sa na sendviče používajú. Do sendviča však môžete dať napríklad grilované kuracie mäso alebo trhané hovädzie či bravčové a doplniť ho o nejaký bylinkový dresing a kúsky zeleniny.
Zdroj: extrafit.cz