Konečne sme zistili k čomu je hrubá časť na kuchynskom strúhadle

Zdieľať
strúhadlo
Konečne sme zistili k čomu je hrubá časť na kuchynskom strúhadle Foto: www.gettyimages.com

Kovové strúhadlo má doma snáď každý z nás. Klasické sú štvorstenné strúhadlá, ktoré môžete používať veľmi pohodlne. Pre úsporu priestoru sa ale dnes vyrábajú aj trojuholníkové alebo ploché modely tohto jedinečného pomocníka. Každá strana má otvory iných veľkostí a tvarov. Vďaka toho si môžete vybrať typ strúhadla, ktorý práve potrebujete. Napodiv nie každý vie, ako správne používať strúhadlo. Viete, na čo správne slúžia jednotlivé typy strán?

Na čo používať veľké otvory na strúhadle?

Prácu, na ktorú je určená táto časť, ľahko zvládnete v kuchynskom robote. Ak ho nemáte alebo nechcete zbytočne ušpiniť, môžete na kosenie tvrdých potravín, zeleniny aj ovocia použiť túto veľkú časť. Táto časť vám pomôže suroviny nastrúhať nahrubo, takže ich budete môcť použiť do šalátu alebo pri príprave dezertov. Záleží ale len na vás, na čo použijete nastrúhané suroviny.

Stranu s veľkými otvormi ale nemusíte používať iba na ovocie alebo zeleninu. Ideálne je aj na strúhanie syra. Ak potrebujete syr na pizzu alebo zeleninu do polievky a nechcete ho krájať, môžete použiť práve túto časť strúhadla. Navyše získate rovnomerné kúsky, ktoré budú vyzerať na pizzi aj v polievke veľmi dobre.

Na čo je menšia veľkosť otvorov?

Prostredné otvory sú určené rovnako ako veľké strúhadlo. Musíte počítať s tým, že kúsky budú oveľa menšie a mäkké suroviny sa zmenia na kašu. Na strúhanie jabĺk je preto lepšie väčšie strúhadlo. Stredná veľkosť je skvelá pre strúhanú čokoládu alebo na prípravu zemiakov na zemiakové placky. Budete ich mať nádherne jemné a cesto sa krásne spojí dohromady.

Na čo slúžia drobné otvory?

Poslednou časťou na strúhadle sú malé, okrúhle otvory. Väčšina ľudí ich nepoužíva, pretože netušia, na čo sa používajú. Pravdou je, že sa táto časť používa na prípravu zeleninového alebo ovocného pyré. Rovnako tak ho môžete použiť na kosenie suchých potravín, ako sú orechy alebo škorica. A ideálna je tiež na prípravu zázvoru, keď ho chcete mať nastrúhaný veľmi najemno.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané