
- Dobré rady a nápady
- Články
- Domácnosť
- Grilovanie na dovolenke. Ktoré korenie pribaliť na dovolenku?
Grilovanie na dovolenke. Ktoré korenie pribaliť na dovolenku?

Chystáte sa na dovolenku na chatu alebo napríklad do kempu? Potom určite budete grilovať. Ktoré korenie je ideálne na grilovanie a rozhodne by nemalo chýbať vo vašej dovolenkovej výbave? Každý druh mäsa, ale zelenina však vyžadujú iné druhy korenia. Prinášame vám inšpiráciu.
Korenie vhodné pre mäso

Pokiaľ budete grilovať kuracie mäso, rozhodne by ste mali použiť mletú červenú papriku. Na samotné kuracie krídielka môžete pridať trochu chilli, ktoré im dodá na pikantnej chuti. Na grilovanie kuracieho mäsa sa tiež hodí medvedí cesnak alebo kurkuma. Tieto dva druhy ponúkajú ako príjemnú chuť, tak aj dodajú nezameniteľnú arómu.
Ak sa chystáte grilovať steaky, tak pre nich sú ideálnou voľbou rôzne druhy korenia a to nielen čierne, ale aj zelené alebo farebné. Nezabúdajte ani na soľ. Môžete použiť soľ klasickú alebo údenú.
Ak budete pripravovať marinády, k nim by rozhodne nemali chýbať bylinky – rozmarín, tymian, bazalka alebo medvedí cesnak.
Korenie vhodné pre rybie mäso

Tu si svoje miesto nachádza estragón, fenikel, tymian alebo bobkový list. Chybu neurobíte ani s kôprom, rozmarínom alebo šalviou. Rybiu marinádu potom doplníte koriandrom alebo kokosovým mliekom.
Korenie vhodné pre zeleninu

Grilovať nemusíte iba mäso. Skvelou voľbou sú aj rôzne druhy zeleniny – paprika, paradajka, cuketa, baklažán, kukurica alebo cibuľa. Pre zeleninu sú ideálnou voľbou papriky, oregano, rozmarín, bazalka, rasca alebo cesnak.
Namiešajte si vlastné zmesi

Ideálne sú rôzne druhy čerstvých byliniek. Najčastejšie sa jedná o rozmarín alebo tymián. Postačí mäso osoliť, naložiť do rastlinného oleja a čerstvé bylinky k nemu pridať. Mäso krásne prevonia a dokonale vynikne jeho chuť. Než dáte mäso na gril, bylinky odstráňte.
Grilovací mix – zmiešajte 1 lyžičku namletého nového korenia, 1 lyžičku mletej rímskej rasce, 1 lyžičku cukru, 1/2 lyžičky šalvie, 1/2 lyžičky tymiánu, štipku mletého muškátového orieška, štipku kajenského korenia. Zmes je vhodná pre kuracie mäso a ryby.
Zdroj: extrafit.cz