Grilovacia sezóna je tu! 3 tipy, ako grilovať bez zbytočných kalórií navyše

Zdieľať
grilovanie
Grilovacia sezóna je tu! 3 tipy, ako grilovať bez zbytočných kalórií navyše Foto: www.gettyimages.com

S príchodom teplých dní a príjemných podvečerov prichádza aj obľúbená grilovacia sezóna. Grilovanie je skvelý spôsob, ako si vychutnať jedlo inak ako pripravené doma na platni, a pritom stráviť čas vonku s rodinou a priateľmi. Grilovanie je však často spájané so zvýšeným príjmom kalórií. Pokiaľ vás zaujíma, ako grilovať zdravo a vyhnúť sa pritom zbytočným kalóriám, čítajte ďalej. Máme pre vás 3 jednoduché tipy, ktoré vám pomôžu užiť si grilovanie bez pocitu viny.

Nie je príloha ako príloha

Je jasné, že okrem bielkovín na tanieri nesmú chýbať ani porcie sacharidov, ktoré slúžia ako primárny zdroj energie. Pri grilovaní sa obvykle objavujú klasické prílohy v podobe pečiva – pokiaľ si spravidla servírujete biele pečivo, vymeňte ho za celozrnné. Ako prílohu však môžete zvoliť aj ľahšie zeleninové šaláty, ktoré môžete doplniť cestovinami, kuskusom, bulgurom alebo strukovinami. Šaláty potom nedochucujte množstvom zálievky z oleja, ale stavte na jogurtovú zálievku alebo viac tučnejšiu kyslú smotanu, s tou však opatrne.

Stavte na nízkotučné mäsa a ryby

Ďalším zo spôsobov, ako znížiť kalorický obsah grilovaného jedla, je voľba ľahkých a zdravých surovín. Namiesto tučného mäsa s vysokým obsahom tuku (napríklad hovädzie steaky) sa zamerajte na nízkotučné mäsa, ako sú kuracie prsia a ryby. Tieto druhy mäsa majú nižší obsah tuku a pritom sú bohaté na bielkoviny. Pridajte do jedálnička tiež množstvo čerstvej zeleniny, ako sú papriky, cukety alebo paradajky. Zelenina je nízkokalorická a plná živín a vlákniny, ktoré sú pre zdravie dôležité. Staviť môžete aj na fermentovanú zeleninu.

Zero omáčky znížia množstvo prijatých kalórií

Zero omáčky sú skvelým riešením, ako zvýrazniť chuť vášho obľúbeného grilovaného jedla, a pritom telo nezahltiť zbytočnými tukmi a kalóriami navyše. Existuje množstvo lahodných príchutí od barbecue cez kečup až po obľúbenú majonézu. Tieto zero omáčky majú výhodu v tom, že neobsahujú cukry, tuky, lepok ani laktózu, čím vám pomôžu výrazne znížiť množstvo prijatých kalórií.
Zero omáčky znížia množstvo prijatých kalórií.

grilovaná zelenina
Grilovacia sezóna je tu! 3 tipy, ako grilovať bez zbytočných kalórií navyše Foto: www.gettyimages.com

Súhrnné tipy, ako obmedziť

Nižšie nájdete prehľadný súhrn tipov, ktoré vám pomôžu obmedziť príjem kalórií pri grilovaní.

  • Pokiaľ nakladáte mäso do marinády, nechajte z neho odkvapkať olej, než ho položíte na gril. Zbavíte sa tak prebytočného tuku.
  • Dobrým riešením namiesto olejových marinád je jogurtová marináda na mäso.
  • Stavte na menej tučné zdroje bielkovín, napríklad ryby.
  • Mäso grilujte v alobale, vďaka tomu použijete len minimum tuku.
  • Na ochutenie používajte zero omáčky.
  • Prílohy voľte s ohľadom na kalórie a tuky, ideálnou voľbou sú šaláty.
  • Nezabúdajte počítať tekuté kalórie z nápojov.

Zdroj: extrafit.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané