Ako využiť prezreté banány? Upečte si banánový koláč

Zdieľať
banány
Ako využiť prezreté banány? Upečte si banánový koláč Foto: www.freepik.com

Začnite svoj deň správne! Objavte, ako vám ráno môže spríjemniť koláč z banánov, ktoré by inak skončili v odpadkoch. Nechajte sa inšpirovať receptom, ktorý je nielen chutný, ale aj prospešný pre vaše zdravie.

Ranná rutina môže byť príjemnejšia, keď vás v kuchyni očakáva úžasne šťavnatý banánový koláč. Banán je vynikajúcim ovocím s mnohými pozitívnymi účinkami na ľudské zdravie. Je bohatý na železo, draslík a vitamíny B, C, D, E, podporuje správnu funkciu nervového systému, je prospešný pre srdce a vďaka obsahu vlákniny zlepšuje trávenie a činnosť čriev. Navyše, vďaka prirodzeným cukrom je skvelým zdrojom energie.

Banány môžu byť využité nielen čerstvé, ale sú skvelé aj na prípravu rôznych sladkostí. V ceste pôsobia ako prirodzené sladidlo, čo znižuje potrebu pridávať cukor. Okrem toho slúžia ako spojivo a v niektorých receptoch dokážu nahradiť aj vajcia. Na pečenie sú ideálne hnedé, prezreté banány, ktoré sú mäkké a majú vyšší obsah cukru. Z nich môžete pripraviť muffiny, palacinky, sladké chlebíčky, koláče a dokonca aj bábovky. Zamrznuté banány rozmixované vám zase poskytnú vynikajúcu domácu zmrzlinu.

Okrem klasických sladkostí sa banány dajú skvele využiť aj v zdravých smoothie alebo ako doplnok k raňajkovým misiam. Experimentujte s pridávaním banánov do vašich obľúbených cereálií alebo ovsenej kaše pre dodatočnú sladkosť a nutričnú hodnotu. Banány môžete tiež použiť na prípravu zdravých snackov, napríklad ich nakrájajte, obaľte v tmavej čokoláde a zamrznite. Tento jednoduchý, ale lahodný snack je skvelým riešením pre zahnanie chute na sladké zdravým spôsobom.

banánový koláč
Staré banány nevyhadzujte. Upečte z nich tento božský koláč Foto: www.freepik.com

Banánový koláč s orechmi, hrozienkami a škoricou

Čas prípravy: 60 minút

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
  • 130 g trstinového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 2 vajcia
  • 2 stredne veľké, prezreté banány
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 50 g hrozienok
  • 50 g sekaných vlašských orechov
  • 50 g čokoládových šošoviek
  • mandľové lupienky

Postup prípravy:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Tortovú formu vyložte papierom na pečenie.
  2. Do misky nasypte múku, soľ, kypriaci prášok, škoricu, cukor a orechy. Premiešajte a potom vytvorte uprostred zmesi jamku.
  3. Pridajte rozšľahané vajcia, roztlačené banány a jogurt. Dôkladne vymiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  4. Cesto vlejte do tortovej formy, povrch uhlaďte stierkou a posypte mandľovými lupienkami, hrozienkami a čokoládovými šošovkami.
  5. Pečte 40–45 minút a pomocou špajle skontrolujte, či je múčnik hotový. Zapichnite ju do stredu, a pokiaľ na nej nelipne cesto, vyberte koláč z rúry.
  6. Upečený koláč nechajte 10 minút vychladnúť a potom ho vyberte z formy.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané