Ako si pripraviť Benediktínske vajíčka. Luxusné raňajky doma

Zdieľať
vajcia
Ako si pripraviť Benediktínske vajíčka. Luxusné raňajky doma Foto: depositphotos.com

Ako si dopriať luxusné raňajky bez toho, aby ste museli opustiť pohodlie svojho domova? Pripravte si lahodné Benediktínske vajíčka a premeňte obyčajné ráno na nezabudnuteľný gurmánsky zážitok pre celú rodinu. Nielenže ušetríte, ale získate aj spokojnosť z vlastnoručne pripravenej delikatesy.

Benediktínske vajíčka sú raňajkovým klenotom, ktorý v sebe ukrýva spojenie zastrených vajíčok a holandskej omáčky. Tento tandem sa môže zdať náročný, ale s našimi radami zvládnete prípravu hravo. Ak máte väčší apetít, jednoducho zdvojnásobte množstvo ingrediencií.

Suroviny pre 4 porcie

  • 4 zastrené vajcia
  • 200 g bravčovej šunky (či iné, alebo anglické slaniny, možno nahradiť aj údeným lososom, prípadne úplne vynechať)
  • 4 muffiny
  • 2 šalotky
  • mladé špenátové listy
  • maslo
  • pažítka
  • soľ
  • korenie

Na holandskú omáčku

  • 200 ml rozpusteného masla
  • 4 žĺtky
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 1 lyžica hydinového vývaru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • soľ
  • korenie
raňajky
Ako si pripraviť Benediktínske vajíčka. Luxusné raňajky doma Foto: depositphotos.com

Postup

Najprv si nachystajte zastrené vajcia. Do menšieho hrnca dajte vodu, osoľte ju a prilejte trochu octu. Do misky rozklepnite vajíčko. Ako sa voda začne variť, nechajte vajcia opatrne skĺznuť z misky do vody. Po chvíli ho otočte, aby bielok obalil žĺtok. Varte 3 až 4 minúty. Rovnako pripravte všetky vajcia. Vyberte ich dierovanou naberačkou, schlaďte studenou vodou. A tesne pred tým, než ich budete podávať, ich ohrejte.

Pripravte si holandskú omáčku

Do vodného kúpeľa vložte ďalší hrniec alebo misku (tak, aby sa nedotýkal/a vody). Do misky dajte žĺtky. Prilejte asi jednu lyžicu kuracieho vývaru. Pridajte vínny ocot, osoľte a okoreňte. Do žĺtkov postupne zašľahávajte teplé prepustené maslo, kým nezískajú krémovú konzistenciu. Omáčku dochuťte citrónovou šťavou.

Na masle orestujte nadrobno pokrájané šalotky, osoľte, okoreňte. Do panvice pridajte opraný špenát, premiešajte, po chvíľke vypnite. Potom opečte aj muffiny a plátky šunky.

Na tanier položte muffiny, na ne špenát, potom plátky šunky, nakoniec zastreté vajcia. Prelejte holandskou omáčkou a môžete si vychutnať skvelé raňajky.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané