Žihľava vás vytiahne z jarnej únavy

Zdieľať
žihlava
Žihľava vás vytiahne z jarnej únavy Foto: www.freepik.com

Jar je v plnom prúde. Spolu s rozkvitnutými záhradami a prvými horúcimi dňami prichádza aj jarná únava. Existuje mnoho spôsobov, ako sa s ňou vyrovnať. Využiť možno aj žihľavu. Ako na to?

Je všeobecne známe, že na jar sa prebúdza príroda. Spolu s tým prichádza obdobie plné tlakových a teplotných zmien, čo mnohých z nás unavuje. Zároveň však v prírode nájdeme mnoho spôsobov, ako získať svoju energiu späť. Jedna z ciest vedie cez žihľavy. Zo žihľavy sa dá nielen všeličo uvariť, ale tiež poslúži na výrobu domácej masti:

Aké zdravé látky má žihľava? Všetky!

Žihľavu poznáme všetci. Často ju vnímame len ako nadbytočnú burinu, ktorá nás môže akurát popáliť. Opak je však pravdou. Žihľava je bohatým zdrojom zdravých a blahodarných živín. Obsahuje celý rad vitamínov (B2, B6 a C) a minerálov, ako je horčík, vápnik, draslík, železo alebo fosfor. Ďalej v nej nájdeme flavonoidy, organické kyseliny, histamín alebo sacharidy a serotonín. Výpočet tým zďaleka nekončí, z kyselín sú zrejmé šťaveľová, octová, kremičitá alebo mravčia.

Kde bylinu zohnať?

V máji sú žihľavy vyrastené v plnej sile a nájdete ich takmer na každom rohu: v parku, v lese alebo pri poli. Pri jej zbere nezabudnite na ochranné rukavice. Listy srdcovitého tvaru majú drsný povrch, ktorý vás môže na dotyk páliť, čo môže následne spôsobovať nepríjemné svrbenie.

čaj
Žihľava vás vytiahne z jarnej únavy Foto: www.freepik.com

Ako „vypiť“ žihľavu?

Keď už máte doma natrhanú žihľavu, prichádza na rad vyriešiť otázku: ako ju spracovať. Možností je hneď niekoľko. Obľúbeným variantom je žihľavová šťava. Vrcholky žihľavy opláchnite a rozmixujte. Vzniknutú šťavu sceďte a uložte do chladničky. Šťavu pri podávaní rieďte vodou v pomere 1:1.

Žihľavu môžete tiež spracovať ako detoxikačný nápoj. Hrsť žihľavy vrátane koreňov dôkladne umyte. Následne do nich prilejte zhruba pol litra vriacej vody. Bylinu nechajte celý deň vylúhovať. Druhý deň zmes sceďte a môžete ju začať piť.

Žihľava obohatí vašu kuchyňu

Využitie žihľavy je vskutku bohaté. Vedľa nápojov s nimi je možné vylepšiť celý rad pokrmov. Môžete ich pridať do jarných polievok, plniek alebo omeliet, zemiakov alebo karbonátok. Žihľavy ozvláštnia aj zapekané mäsové pokrmy alebo dokonca aj lievance. Fantázii sa medze nekladú.

Zdroj: dumazahrada.cz, fresh.iprima.cz, primanapady.czordinace.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané