Lekári povedali, ktoré potraviny spomalia starnutie. Je medzi nimi veľa dobrôt

Zdieľať
doktor
Lekári povedali, ktoré potraviny spomalia starnutie. Je medzi nimi veľa dobrôt Foto: www.gettyimages.com

Ako dosiahnuť vyšší vek s pomocou potravín? Experti na zdravie sa tým zaoberajú už od pradávna. Až vďaka moderným vedeckým metódam sa podarilo zistiť, aký vplyv majú jednotlivé pokrmy na naše zdravie. A s tým súvisí aj ten fakt, akým spôsobom môžu spomaliť prirodzený proces starnutia organizmu. Existujú totiž potraviny, s pomocou ktorých jedinci umierajú neskôr. Starnutie internetová encyklopédia Wikipedia definuje ako proces, ktorý sa prejavuje chátraním tela a znižovaním efektivity aj účinnosti fungovania organizmu. Ďalej hromadením defektov v organizme a klesajúcou schopnosťou organizmu je opravovať, a teda nahrádzať chybné či odumreté bunky novými. Všetko potom končí smrťou, pokiaľ starý jedinec nezomrie z iného dôvodu, než je vek.

Čučoriedky ako potravina a liečivá rastlina:

Dĺžka života súvisí aj so stravou. Vedci z oblasti medicíny už prišli na to, ktoré potraviny môžu starnutie spomaliť. Napríklad Anish Desai, klinický farmakológ a nutričný lekár, pre popredný britský web The Guardian priblížil, čo je vhodné proti starnutiu konzumovať.

1. Ovocie bohaté na antioxidanty

Jahody, kivi, citróny a pomaranče sú plody bohaté na antioxidanty a vitamín C, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom. To sú veľmi zjednodušene povedané látky, ktoré vznikajú pri metabolizme a môžu poškodiť bunky. Prospešné látky v ovocí potom pomáhajú tiež predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam a podporujú imunitu.

2. Papája

Papája je dobrým zdrojom vitamínov A a C, ktoré zachytávajú voľné radikály a neutralizujú ich skôr, ako spôsobia poškodenie. Papája obsahuje aj papaín, čo je výborná protizápalová látka. Toto ovocie je tiež jednou z najlepších potravín proti starnutiu pre zdravie pokožky.

3. Orechy

Orechy ako vlašské orechy a mandle sú bohaté na vitamín E. Pomáhajú zvyšovať elasticitu pokožky a zabraňuje jej predčasnému starnutiu. Orechy sú aj skvelým zdrojom zdraviu prospešných Omega 3 mastných kyselín.

orechy
Lekári povedali, ktoré potraviny spomalia starnutie. Je medzi nimi veľa dobrôt Foto: www.gettyimages.com

4. Kurkuma

Anish Desai kurkumu nazval zlatou bylinou, pretože má protizápalové účinky na kĺby a priaznivo ovplyvňuje imunitu. „Jej antibakteriálne vlastnosti zabraňujú vzniku vyrážok a akné. Má tiež antidepresívne účinky a taktiež pomáha zlepšiť zdravie tráviaceho traktu,“ doplnil Desai.

5. Špenát

Špenát pomáha zlepšovať imunitu a v ňom obsiahnuté omega 3 mastné kyseliny pomáhajú udržiavať zdravú myseľ, pozornosť a bystrosť u starších dospelých.

6. Aloe vera

Aloe vera je účinná látka napríklad pri upokojení spáleniny od slnka. Ďalej pomáha pri kožných ochoreniach. Predstavuje tiež účinné prírodné preháňadlo, s ktorým sa ľahšie predchádza zápche a hlavne znižuje hladinu glukózy v krvi u starších dospelých.

Aloe vera. Zelené zlato na všetky neduhy:

7. Sezamový olej

Sezamový olej obsahuje vitamín E, ktorý môže pomôcť chrániť kožné bunky pred poškodením spôsobeným faktormi životného prostredia, ako je UV žiarenie, znečistenie a toxíny. „Jeho protizápalové vlastnosti pomáhajú znižovať opuchy v kĺboch,“ uviedol pre Guardian Anish Desai.

olej
Lekári povedali, ktoré potraviny spomalia starnutie. Je medzi nimi veľa dobrôt Foto: www.gettyimages.com

8. Zelený čaj

Zelený čaj pomáha predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam a je účinný pri snahe zabrániť priberaniu na váhe, čo sa v dôsledku veku častokrát deje. Obsahuje aj množstvo antioxidačných látok. „Tie pomôžu zostať zdravými a mladými, ako na mysli, tak na tele,“ doplnil lekár Desai. Prospešných potravín je však oveľa viac, ako pripomenul popredný americký spravodajský web New York Post. O aké okrem vyššie uvedených ešte ide?

9. Artičoky

Hlavnými antioxidantmi a fytonutrientmi v artičokoch sú kvercetín, rutín, kyselina gallová a cynarin. „Tie sú nevyhnutné na udržanie zdravých a vitálnych buniek,“ oznámila webu Kylie Ivanir, registrovaná diétologička, ktorá pri svojom oznámení vyšla z radu prečítaných štúdií.

10. Granátové jablká

Granátové jablká majú vysoký obsah vitamínu C a obsahujú mnoho silných antioxidantov, vrátane flavonoidov a antokyanov. „Tieto živiny spoločne pomáhajú chrániť naše bunky pred stresom a oxidačným poškodením. Semená, šupky a šťava z granátového jablka tiež obsahujú silné fytochemikálie účinné proti starnutiu známe ako punicalaginy,“ hovorí Ivanir.

11. Lupini fazuľa

Lupini fazuľa je u nás pomerne neznáma a zároveň tiež celkom drahá. Vďaka vysokému obsahu rozpustnej prebiotickej vlákniny sú obzvlášť účinné v prevencii rôznych ochorení, a preto podporujú dlhovekosť. „Rozpustná prebiotická vláknina je palivom pre prospešné baktérie žijúce vo vašom čreve, a keď sú vaše črevné baktérie dobre vyživované, počet a typ prítomných prospešných baktérií sa zvyšuje,“ vysvetlila pre New York Post Kara Landau, registrovaná diétologička a expertka na zdravie čriev.

fazuľa
Lekári povedali, ktoré potraviny spomalia starnutie. Je medzi nimi veľa dobrôt Foto: www.gettyimages.com

12. Čučoriedky

Hoci malé a drobné, o to viac v prevencii rýchleho starnutia účinné. Čučoriedky možno preto považovať za modrý zázrak. „Sú bohaté na určité protizápalové polyfenoly známe ako flavonoidy, ktoré bojujú proti poškodeniu DNA a spomaľujú poškodenie mozgových buniek súvisiace s vekom,“ hovorí expertka Ivanir s odkazom na výskum čučoriedok a ich zdravotných prínosov z roku 2020. „Tieto silné antioxidanty predlžujú životnosť tým, že bojujú proti poškodeniu DNA, a tiež chránia naše mozgové bunky pred poklesom výkonu súvisiaceho s vekom,“ doplnila odborníčka.

13. Kefír a kyslá kapusta

Kefír ako fermentovaný mliečny nápoj, a kyslá, teda fermentovaná kapusta sú probiotiká. To znamená, že obsahujú bilióny zdravých baktérií, ako priblížila expertka na zdravie čriev Kylie Ivanir. Množstvo zdraviu prospešných črevných baktérií s vekom ubúda. Pritom črevo zohráva kľúčovú úlohu v mnohých systémoch nášho tela, ako je imunitné zdravie, recyklácia hormónov, produkcia serotonínu a vstrebávanie živín,“ doplnila Ivanir.

Zdroj: denik.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané