Čo keby sme si dali špenát? Listová zelenina prospieva zdraviu, no vyžaduje dôkladnú prípravu

Zdieľať
listová zelenina
listová zelenina Foto: www.shutterstock.com

Keď sa povie „listová zelenina“, mnohí z nás si ako prvé predstavia špenát, kel, rôzne druhy šalátu či rukolu. Všetky tieto druhy zeleniny patria k nesmierne prospešným potravinám, ktoré nám dodávajú dôležité vitamíny, minerály a vlákninu. Na druhej strane však práve listová zelenina býva často spájaná s prípadmi kontaminácie nebezpečnými baktériami. Prečo je to tak, ako sa môžeme vyhnúť riziku ochorenia a dá sa vôbec dôverovať etiketám „trojité umytie“ či „predprané“ na výrobkoch v obchode?

V nasledujúcom článku preskúmame, prečo je listová zelenina náchylnejšia na kontamináciu, pozrieme sa na jej zdravotné prínosy, povieme si, ktoré druhy sú podľa odborníkov najvýživnejšie, a poradíme, ako s nimi bezpečne zaobchádzať, aby ste si mohli vychutnať čerstvú dávku vitamínov bez obáv.

Po dlhom večeri nič neosvieži tak ako čerstvý šalát

Či už prebdiete noc prácou, zábavou alebo inou náročnou aktivitou, asi sa zhodneme na tom, že nič neosvieži tak dobre, ako poriadna miska zelene. Chrumkavé listy špenátu, kelu, rímskeho šalátu či hlávkového šalátu doplnené zeleninou a bielkovinami sú gastronomickým ekvivalentom spánku v čerstvo prezlečených perinách.

Práve v takýchto chvíľach sa mnohí z nás cítia „zdravšie“, keď si doprajú veľkú porciu šalátu: vitamíny, vláknina a iné prospešné látky môžu totiž pôsobiť na bunkovej úrovni a pomáhať nám udržať organizmus v dobrej kondícii. Avšak popri týchto mikroskopických „dobrotách“, ktoré nám pomáhajú, sa môže vo vnútri listov skrývať aj niečo menej vítané.

Prečo je listová zelenina tak často spájaná s kontamináciou?

Známy prípad z roku 2006 priniesol na titulky novín špenát kontaminovaný baktériou Escherichia coli (E. coli). Tento incident v USA spôsobil hospitalizáciu 200 ľudí a 18 z nich dokonca podľahlo komplikáciám. O niečo nedávnejšie, v júni 2023, zas Spojené štáty zaznamenali epidémiu listeriózy, kde sa hospitalizovalo osemnásť osôb. Aj keď je riziko kontaminácie v reálnom meradle pomerne nízke, takéto prípady pochopiteľne vyvolávajú u spotrebiteľov obavy.

Podľa dvadsaťročnej štúdie z Kalifornie, ktorá sledovala kontamináciu rôznych druhov zeleniny, je práve listová zelenina zdrojom nákazy najčastejšie. Prieskum spoločnosti Consumer Reports medzi tisíckou respondentov navyše ukázal, že približne polovica ľudí pociťuje obavy pri kúpe baleného kelu či inej listovej zeleniny.

V čom je teda problém? Jednou z príčin je fakt, že listovú zeleninu často konzumujeme surovú – tepelná úprava by pritom mohla baktérie, ako E. coli, Salmonella či Listeria, spoľahlivo usmrtiť. Navyše, listové plodiny (napr. rímsky šalát) rastú v tvare lievika, majú kučeravé alebo nerovnomerné listy, do ktorých sa môžu mikroorganizmy ľahko uchytiť. Špenát zasa zvykne rásť tesne pri zemi, kde je možný kontakt so znečistenou pôdou či vodou.

Istú rolu môže zohrávať aj popularita listovej zeleniny. Keďže patrí medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny a kupuje ju veľa ľudí, štatisticky je vyššia pravdepodobnosť, že práve ona bude predmetom epidemiologického vyšetrovania. Podľa Medzinárodnej asociácie pre čerstvé produkty bol v roku 2022 šalát štvrtým najobľúbenejším druhom zeleniny a iné listové druhy sa v rebríčku umiestnili hneď za ním.

Ktorá listová zelenina je najzdravšia?

Prínosy listovej zeleniny môžeme zhrnúť jedným slovom – výživnosť. Rôzne druhy listovej zeleniny obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálov a iných prospešných látok. Vezmime si napríklad kel: ak dospelá žena (ako uvádza príklad v pôvodnej štúdii) zje jednu šálku (približne 125 ml) kelu, pokryje tým až polovicu odporúčanej dennej dávky vitamínu A, takmer tretinu odporúčanej dávky vitamínu C a takmer všetku odporúčanú dennú dávku vitamínu K, ktorý je kľúčový pre správnu zrážanlivosť krvi a zdravé kosti.

Samozrejme, jedna šálka kelu nenahradí pestrú stravu s dostatkom vlákniny, bielkovín, draslíka či horčíka, ale je to skvelý základ. Rímsky šalát zasa vyniká vyšším obsahom vitamínu A, zatiaľ čo špenát prináša do hry železo a tiež slušné zastúpenie vitamínov C a K. Každý druh listovej zeleniny tak ponúka trochu iné spektrum živín.

„Listová zelenina je doslova zásobárňou živín,“ upozorňuje odborníčka na výživu Debbie Fetterová z Kalifornskej univerzity v Davise. Podľa nej je rozumné konzumovať rozmanité druhy – čím pestrejšie, tým lepšie pre naše telo.

„Vždy ľuďom odporúčam, aby si vybrali tie druhy, ktoré im skutočne chutia, pretože život je príliš krátky na to, aby sme sa nútili jesť niečo, čo nám nechutí,“ dodáva. „Existuje toľko možností a variácií, že určite nájdete aspoň jeden druh, ktorý vám bude vyhovovať.“

Ak teda máte radi jemne nakrájaný kel potretý olejom alebo dávate prednosť klasickému hlávkovému šalátu, hľadajte na pultoch to, čo vám chutí. Dôležité je, aby ste listovú zeleninu jedli pravidelne.

Sú šaláty skutočne nebezpečné?

Napriek výrazným zdravotným benefitom sa otázka bezpečnosti konzumácie šalátov stáva čoraz dôležitejšou. Od roku 2014 do roku 2020 zaznamenalo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) viac než 2000 ochorení a 18 úmrtí, ktoré boli spojené s konzumáciou listovej zeleniny. V dvadsaťročnom období (1996 – 2016) zasa podľa kalifornského ministerstva zdravotníctva dominovala listová zelenina na zozname plodín, ktoré najčastejšie spôsobovali ochorenia prenášané potravinami.

Okolo 40 % týchto prípadov sa týkalo hlávkového šalátu a hneď za ním nasledoval špenát s približne 26 %. Menej bežné druhy, ako napríklad čakanka, mangold, kel či kapusta, sa v štatistikách síce objavujú len s jednocifernými percentami, no stále predčia väčšinu ostatných skúmaných druhov zeleniny.

Kontamináciu môžu spôsobiť rôzne faktory – od vtákov, ktoré sa vyprázdnia do zavlažovacích kanálov, až po povodne, ktoré spláchnu špinavú vodu priamo na polia. Podľa Michele Jay-Russellovej, mikrobiologičky z Kalifornskej univerzity v Davise, ide často o proces, ktorý je „rafinovanejší“, než by sme čakali. Nemusí to byť tak, že sa dobytok voľne pasie na poli so šalátom. Často ide skôr o drobné, náhodné udalosti, ktoré vyústia do znečistenia poľnohospodárskej pôdy a následne listov.

Mýty o „trojitom umytí“ a ako sa vyhnúť ochoreniam

Napriek občasným titulkom o kontaminácii si listovú zeleninu môžeme bezpečne vychutnať aj naďalej, pokiaľ pri jej príprave a skladovaní dodržiavame zopár odporúčaní.

  1. Sledujte varovania a stiahnuté produkty
    Ak sa dozviete, že konkrétny výrobok bol stiahnutý z trhu kvôli kontaminácii, berte to vážne. Takýto produkt radšej vyhoďte alebo vráťte, ak to predajca umožňuje.
  2. Nenechajte sa oklamať etiketou „trojitý oplach“
    Označenie „predprané“ alebo „trojito umyté“ nie je v Spojených štátoch (a často ani v Európe) prísne regulované a samo osebe negarantuje úplnú nezávadnosť. Balená listová zelenina s takouto etiketou už v minulosti čelila stiahnutiu z trhu. Napriek tomu odborníci pripúšťajú, že v priemyselných podmienkach je oplachovanie zvyčajne dôkladnejšie, než aké dokážeme urobiť doma. Paradoxne práve oplachovanie v kuchynskom dreze môže v niektorých prípadoch zvýšiť riziko kontaminácie, ak nie je kuchyňa dostatočne dezinfikovaná.
  3. Čerstvá trhová zelenina si vyžaduje dôkladné umytie
    Podľa odporúčaní CDC je najbezpečnejšie oplachovať listovú zeleninu len pod tečúcou vodou. Nepoužívajte bielidlo ani octový roztok, ktoré by mohli zeleninu nielen znehodnotiť, ale aj predstavovať riziko pre vás samotných (v prípade nesprávneho riedenia). Jednoducho ju prepláchnite čistou vodou a v prípade potreby jemne pretrite listy prstami, aby ste odstránili všetky viditeľné nečistoty.
  4. Správne skladovanie
    Ak si donesiete z obchodu čerstvú listovú zeleninu, snažte sa ju spotrebovať čo najskôr, aby ste minimalizovali priestor pre rast baktérií. V chladničke ju uchovávajte vo vhodnej nádobe alebo v pôvodnom balení (ak nie je poškodené) a uistite sa, že máte v chladničke stabilnú teplotu. Prípadne môžete listy jemne osušiť a zabaliť do papierovej utierky, ktorá bude absorbovať nadmernú vlhkosť.

Prečo sa oplatí riskovať – alebo je to naozaj riziko?

Hoci sa môže zdať, že prípady kontaminácie listovej zeleniny sú časté, v skutočnosti je pomer ochorení stále veľmi nízky v porovnaní s množstvom šalátov, ktoré sa denne konzumujú po celom svete. Listová zelenina navyše ponúka množstvo benefitov pre zdravie – od podpory imunitného systému cez reguláciu krvného tlaku až po udržiavanie zdravej hladiny cholesterolu.

Pri zachovaní primeranej opatrnosti, dodržiavaní zásad správnej hygieny v kuchyni a rozumnom nakupovaní je riziko naozaj minimálne. Debbie Fetterová to zhrňuje jednoducho: „Dôležité je dobre poznať zdroje vašej zeleniny, rozumne ju skladovať a pripravovať. Výživové výhody ďaleko prevažujú nad malým rizikom, ktoré sa dá navyše znížiť vhodnou manipuláciou.“

Zhrnutie a záverečné odporúčania

  • Listová zelenina (šalát, špenát, kel, rukola, …) predstavuje vynikajúci zdroj vitamínov (A, C, K), minerálov (železo, horčík, draslík) a vlákniny.
  • Najlepšia listová zelenina je tá, ktorú si dokážete reálne vychutnať. Ak máte radi kel, jedzte kel. Ak preferujete rímsky šalát, siahnite po ňom. Rôznorodosť je však kľúčová.
  • Riziko kontaminácie je reálne, no stále zriedkavé v porovnaní s obrovským množstvom konzumovanej listovej zeleniny. Za väčšinou epidémií stoja baktérie ako E. coli, Salmonella a Listeria.
  • Označenia „trojito umyté“ či „predprané“ vám nemusia stopercentne zaručiť, že je produkt bez baktérií. V mnohých prípadoch však ide o dostatočne bezpečnú voľbu, pokiaľ ide o renomovaného výrobcu a balenie nie je poškodené či podozrivo nafúknuté.
  • Ako sa chrániť: Sledujte varovné oznámenia, kupujte zeleninu z dôveryhodných zdrojov, dôkladne ju prepláchnite vodou a skladujte ju pri vhodnej teplote.
  • Zdravotné prínosy za to stoja: Vitamíny, minerály a vláknina obsiahnuté v listovej zelenine dokážu podporiť srdcovo-cievny systém, zdravé kosti a celkovú obranyschopnosť organizmu.

Nič tak neoživí jedálniček ako bohato prestretý šalát plný farebných listov a zeleniny. Ak sa budete držať jednoduchých zásad, ktoré sme spomenuli, môžete si bez väčších obáv vychutnať vitamínovú bombu vo forme čerstvého šalátu – či už ako zdravý obed, prílohu, alebo rýchlu večeru.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané