
- Dobré rady a nápady
- Články
- Domácnosť
- Balíte zostávajúce jedlo do alobalu? Okamžite s tým prestaňte
Balíte zostávajúce jedlo do alobalu? Okamžite s tým prestaňte

Hliníková tenká fólia, alobal, sa nachádza v každej domácnosti. Veľmi dobre a ľahko sa s ňou manipuluje. Je mnoho skvelých nápadov, na ktoré ju môžete využiť.
Patrilo medzi ne čistenie panvice, brúsenie nožníc, rýchlejšie žehlenie aj leštenie striebra. Najčastejšie sa však využíva pri pečení a grilovaní. V niektorých rodinách zvyknú do alobalu zabaliť aj zvyšky jedla. Jednoducho natiahnu hliníkovú fóliu cez jedlo a je to. Na tento trik však alobal nie je veľmi vhodný a nemali by ste ho preto takto používať.
Dôvod je jednoduchý
V takto „uzavretej“ nádobe je stále veľa vzduchu. Alobal nie je dostačujúci, a tak sa ľahko dostane k jedlu vzduch, čo podporuje tvorenie a množenie baktérií. Vaše jedlo na druhý deň nebude rovnako dobré a rovnako rýchlo sa pokazí ako keby ste ho ani nezabalili.
O niečo účinnejšie je natiahnutie kuchynskej fólie. Tá má tendenciu priľnúť, vďaka čomu udrží vaše jedlo čerstvé a zabráni vniknutiu kyslíka dovnútra. Takže pri najbližšom prekrytí jedla na tanieri či miske použite radšej kuchynskú fóliu.
Najúčinnejšie je však veko. Práve to je k miske ideálne, dokonale na misku zapasuje a dokonca v mnohých prípadoch má po okrajoch aj tesnenie. Vaše jedlo tak chráni pred nadmerným množstvom kyslíka aj chladničkovými pachmi.
Celkovo dbajte na správnu manipuláciu s jedlom. Pri izbovej teplote by nemalo chladnúť dlhšie ako dve hodiny, následne sa totiž rýchlo začnú množiť baktérie. To platí najmä pre potraviny obsahujúce mliečne výrobky a mäso.
Pokiaľ ste uvarili oveľa viac jedla, než ste schopní spotrebovať, dajte ho do mrazničky. Jedlo tam vydrží aj niekoľko týždňov.