Balíte zostávajúce jedlo do alobalu? Okamžite s tým prestaňte

Zdieľať
Balíte zostávajúce jedlo do alobalu?
Balíte zostávajúce jedlo do alobalu? Okamžite s tým prestaňte Foto: www.gettyimages.com

Hliníková tenká fólia, alobal, sa nachádza v každej domácnosti. Veľmi dobre a ľahko sa s ňou manipuluje. Je mnoho skvelých nápadov, na ktoré ju môžete využiť.

Patrilo medzi ne čistenie panvice, brúsenie nožníc, rýchlejšie žehlenie aj leštenie striebra. Najčastejšie sa však využíva pri pečení a grilovaní. V niektorých rodinách zvyknú do alobalu zabaliť aj zvyšky jedla. Jednoducho natiahnu hliníkovú fóliu cez jedlo a je to. Na tento trik však alobal nie je veľmi vhodný a nemali by ste ho preto takto používať.

Dôvod je jednoduchý

V takto „uzavretej“ nádobe je stále veľa vzduchu. Alobal nie je dostačujúci, a tak sa ľahko dostane k jedlu vzduch, čo podporuje tvorenie a množenie baktérií. Vaše jedlo na druhý deň nebude rovnako dobré a rovnako rýchlo sa pokazí ako keby ste ho ani nezabalili.

O niečo účinnejšie je natiahnutie kuchynskej fólie. Tá má tendenciu priľnúť, vďaka čomu udrží vaše jedlo čerstvé a zabráni vniknutiu kyslíka dovnútra. Takže pri najbližšom prekrytí jedla na tanieri či miske použite radšej kuchynskú fóliu.

Najúčinnejšie je však veko. Práve to je k miske ideálne, dokonale na misku zapasuje a dokonca v mnohých prípadoch má po okrajoch aj tesnenie. Vaše jedlo tak chráni pred nadmerným množstvom kyslíka aj chladničkovými pachmi.

Celkovo dbajte na správnu manipuláciu s jedlom. Pri izbovej teplote by nemalo chladnúť dlhšie ako dve hodiny, následne sa totiž rýchlo začnú množiť baktérie. To platí najmä pre potraviny obsahujúce mliečne výrobky a mäso.

Pokiaľ ste uvarili oveľa viac jedla, než ste schopní spotrebovať, dajte ho do mrazničky. Jedlo tam vydrží aj niekoľko týždňov.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané