Občas sa aj tie najobľúbenejšie domáce jedlá môžu zunovať. Práve vtedy začneme pokukovať po nových nápadoch, kulinárskych inšpiráciách či dokonca zahraničných receptoch, ktoré by naše chuťové poháriky potešili niečím nevšedným. Ak však práve nemáte chuť na vyslovene exotické ingrediencie, môžete skúsiť len jemnú obmenu klasiky. Uvidíte, že aj malé vylepšenie dokáže pridať pokrmu na zaujímavosti a novom rozmere chuti.
Máte chuť na sekanú pečienku?
Sekaná je typickým príkladom pokrmu, ktorý sa v našich končinách teší dlhej tradícii a obľube. No i tá dokáže prejsť do rutiny, ak ju pripravujeme stále rovnako. Častokrát sa obávame pridávať do receptov sladké prísady, ale ak dokážeme správne vyvážiť chute, cukor, med či ovocné džemy dokážu s mäsom aj so zeleninou vytvoriť fantastickú harmóniu. Stačí si spomenúť na obľúbenú barbecue omáčku, ktorá je jemne sladká a zároveň výrazne ochutená. Podobné je to pri kombinácii medu a cesnaku alebo pri známej sladkokyslej úprave mäsa.
Ak radi pozeráte „retro“ videá a zaujíma vás, ako robia sekanú napríklad v Amerike, môžete natrafiť na rôzne inšpiratívne kanály. Jeden taký ukazuje, že do pečenej sekanej sa dá pridať trochu medu, vďaka čomu rozhodne nebude suchá ani fádna. Získa jemnú glazúru a výraznejšiu chuť, ktorá oživí aj tradičný stolovací repertoár.
Sekaná v rôznych kútoch sveta
Určite vás neprekvapí, že sekaná nie je len českou či slovenskou špecialitou. V Nemecku sa s ňou môžete stretnúť pod názvom Hackbraten, v Taliansku ako polpettone, a v Belgicku ju zase volajú pâté (hoci jeho konzistencia sa môže mierne líšiť). Hoci každá krajina má svoj vlastný postup a koreniny, v jadre ide vždy o mleté mäso tvarované do bochníka a pečené so zmesou ďalších prísad.
Veľkým plusom sekanej je, že do nej môžeme pridávať množstvo surovín, ktoré ju nielen ochutia, ale aj „zväčšia“ a nasýtia tak viac stravníkov. Najčastejšie sa pridáva chlieb, strúhanka, ovsené vločky alebo dokonca kukuričná kaša. Koreniace zmesi sa odvíjajú od lokálnych zvyklostí: u nás si obľubu drží majorán, cesnak, prípadne štipka muškátového orieška. V Nemecku zas radi pridávajú horčicu či nové korenie. Taliani nedajú dopustiť na bazalku, oregano, sušené paradajky a parmezán. Americká kuchyňa využíva mletú papriku, worcestrovú omáčku (známu aj ako worcesterská) či barbecue omáčku, ktorá môže byť mierne sladká – často prisladená cukrom, medom alebo melasou.
Vyskúšajte sekanú s medom
Aj keď na klasickej domácej sekanej nie je nič zlé, ak hľadáte menšie spestrenie, určite sa oplatí preskúmať aj zahraničné recepty. Táto verzia spája šťavnatosť mletého mäsa s jemnou sladkosťou medu a typickou dymovou príchuťou barbecue omáčky.
Budete potrebovať:
- 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo zmes)
- ½ šálky strúhanky
- 3 lyžice worcesterskej omáčky
- 1 lyžicu ostrejšej horčice
- 4 lyžice barbecue omáčky (ideálne s dymovou arómou „smoked“)
- 1 lyžicu medu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Predhrejte si rúru na teplotu približne 175 °C a pripravte si pekáč alebo zapekaciu formu.
- Najskôr zmiešajte hlavné suroviny: mleté mäso, strúhanku, lyžicu worcesterskej omáčky, lyžicu ostrej horčice, 3 lyžice barbecue omáčky, soľ a korenie. Pri miešaní postupujte jemne; príliš intenzívne „miesenie“ by spôsobilo, že bude sekaná tuhá a suchšia.
- Vzniknutú zmes vložte do formy a vytvarujte z nej podlhovastý bochník.
- Glazúra: V malej miske zmiešajte zvyšné prísady – 1 lyžicu barbecue omáčky, 2 lyžice worcesterskej omáčky a 1 lyžicu medu. Dôkladne ich premiešajte, aby vznikla hustejšia omáčka, ktorú následne naneste na vrch sekanej.
- Pečenie: Vložte pekáč do predhriatej rúry a pečte 45 minút. Vďaka glazúre bude mať sekaná po upečení jemne lesklý a chrumkavejší povrch.
- Keď je sekaná upečená, nechajte ju pár minút odpočinúť. Následne nakrájajte na plátky a podávajte.
Tipy na servírovanie:
- Klasikou je zemiaková kaša, ale pokojne siahnite aj po dusenej alebo grilovanej zelenine, prípadne po ryži či cestovinách. V lete je výborné doplniť ju o ľahký šalát z čerstvej zeleniny.
- Ak milujete pikantné chute, môžete pridať trošku čili omáčky priamo do mäsa alebo do glazúry, no dávajte pozor, aby ste neprehlušili jemnú sladkosť medu.
- Ak chcete ešte výraznejšiu dymovú arómu, môžete siahnuť po tzv. tekutom dyme (liquid smoke) – len pár kvapiek dokáže chuť výrazne prehĺbiť.
Prečo pridať med alebo inú sladkosť?
Sladká zložka môže urobiť s mäsom hotové zázraky, pretože vyvažuje výrazné chute ako je horčica, worcesterská omáčka či paradajky v barbecue omáčke. Zároveň pomáha vytvárať pekne sfarbenú kôrku, a tak bude sekaná pôsobiť lákavo už na prvý pohľad. V mnohých receptoch nájdete okrem medu i javorový sirup, hnedý cukor či dokonca džemy. Dôležité je však zvoliť vyvážený pomer, aby sladká príchuť podčiarkla mäso, no neprebila všetky ostatné ingrediencie.
Nezvyčajná, no predsa tradičná
Tento recept spája klasickú sekanú s obľúbenou kombináciou chutí – jemne sladkou, mierne pikantnou a jemne údenou. Výsledkom je zaujímavé jedlo, ktoré vynikne na každodennom stole, no rovnako sa hodí aj pre návštevy či rodinné oslavy. Na prípravu nebudete potrebovať žiadne extravagantné suroviny ani špeciálne kulinárske pomôcky. V podstate stačí zohnať dobré mleté mäso, kvalitnú omáčku a pravý včelí med, ktorý dodá pokrmu ten správny šmrnc.
Ak ste doteraz skúšali len tradičnú českú či slovenskú verziu sekanej, možno je najvyšší čas skúsiť niečo netradičné, čo vaši rodinní príslušníci či priatelia určite ocenia. Sladko-slaná harmónia je veľmi obľúbená v rôznych svetových kuchyniach a dôkazom je aj táto jednoduchá, ale neobyčajná sekaná. Dobrú chuť!