Ako nakrájať dokonale tenké plátky syra? Je to tak ľahké, stačí len vedieť, ako na to

Zdieľať
tenké plátky syra
Ako nakrájať dokonale tenké plátky syra? Je to tak ľahké, stačí len vedieť, ako na to Foto: www.gettyimages.com

Spotrebitelia často odmietajú kupovať syry v celku, pretože sa obávajú ich krájania. Syry v celku alebo vo výrezoch sú pritom zdravšie a chutnejšie, bývajú tiež často lacnejšie. Ich výhoda spočíva hlavne v menšom obsahu potenciálnych baktérií, ktoré bývajú prítomné v baleniach plátkových alebo strúhaných syrov. U posledne menovaných navyše okrem syra platia konzumenti ešte za zemiakový škrob, ktorý sa pridáva do výrobkov, aby sa hobliny nelepili k sebe. A ako teda používať syr v celku a ako ho ľahko naplátkovať?

Syr v celku? Nikdy nejde nakrájať, pretože je príliš mäkký a točí sa pri krájaní nožom. To je hlavný dôvod, prečo si nakupujúci radšej volia výrobky pripravené rovno na použitie. Naplátkované syry majú mnoho nevýhod. Predovšetkým nemožno ovplyvniť hrúbku plátku, inak silný sa hodí na zapekanie a odlišný na ozdobu chlebíčkov alebo na syrové misy, ktoré sa chystajú na večierky alebo na posedenie priateľov. Súčasne naplátkované syry podliehajú rýchlejšie skaze a mikrobiálnej nákaze, na reze môžu zostať baktérie alebo kvasinky, ktoré sa vo vnútri balenia množia. Nemenej často sa používajú na zachovanie čerstvosti rôzne aditíva alebo chemické látky.

Krájať syr na doske môže byť niekedy dosť boj, pretože rôzne druhy majú rozmanitú konzistenciu a textúru. Pri reze sa môžu rúcať, plátky nie sú vôbec rovné a už vôbec nevyzerajú pekne na pohľad. Ako teda inak krájať syry, aby sa využil potenciál čerstvo nakrájaného výkroja? Práve nakrájaný syr je vždy chutnejší a jemnejší ako naplátkovaný vytiahnutý z vákuovaného balenia. Je to veľmi ľahké a nakrájať veľký kus netrvá ani minútu, stačí len dodržať rovnosť hrany a poznať jeden trik navyše.

Zatiaľ čo kuchári vedia, amatéri často tápu a než sa mordovať s krájaním, siahnu radšej po kupovanom. Nie je potrebné, jediné, čo sa musí urobiť pred samotným krájaním, je zabaliť syr do fólie a vložiť na pár minút do mrazničky. Áno, postačuje iba päť minút, aby syr dostatočne stvrdol, ale nezmrzol. Tuhý syr sa krája oveľa ľahšie, rovnako je možné pripraviť týmto spôsobom aj tenšie plátky, ktoré budú ozdobou obložených jednohubiek aj syrových mís.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané