Sú vaše raňajky v poriadku? Pozrite sa na potraviny, ktoré by ste rozhodne nemali konzumovať na lačný žalúdok

Zdieľať
Sú vaše raňajky v poriadku?
Sú vaše raňajky v poriadku? Pozrite sa na potraviny, ktoré by ste rozhodne nemali konzumovať na lačný žalúdok Foto: www.freepik.com

Keď sa povie ideálne raňajky, väčšina z nás si predstaví jogurt, pomarančový džús a šálku lahodnej kávy. Bohužiaľ, vo všetkých prípadoch ide o potraviny, ktoré by sme nemali jesť nalačno, pretože môžu negatívne ovplyvniť naše zdravie. Hoci to znie paradoxne, vysvetlíme vám, prečo to tak je.

Káva

V zhone do seba hodíte šálku kávy a rýchlo utekáte do školy alebo do práce. Keď týmto spôsobom kávu vypijete ráno na prázdny žalúdok, razom si zarábate na problémy zažívacieho ústrojenstva. Pitie kávy nalačno má totiž za následok prekyslenie žalúdka, kvôli čomu môžete v priebehu dňa pociťovať pálenie záhy.

Sladká ovocná šťava

Nie je nad to začať deň pohárom pomarančového džúsu, hovoríte si. Lenže pokiaľ tento rituál v podobe pitia sladkých ovocných štiav pravidelne praktizujete, hovoríte si nielen o podráždený žalúdok, ale preťažujete tým aj svoju pečeň a pankreas.

Vyhnite sa ráno pitiu sladkých ovocných nápojov a doprajte si ovocie v prírodnej forme. Stavte na čučoriedky, papáje alebo vodný melón. Toto ovocie môžete skombinovať napríklad s ovsenou, kukuričnou alebo pohánkovou kašou.

Čaj

Hoci je to zvláštne, aj pitie čaju na prázdny žalúdok nie je vôbec vhodné. Dochádza totiž k potlačeniu sekrécie žalúdočných štiav a zníženiu žlče a kyseliny v žalúdku. Práve žlč a kyselina sú však nevyhnutné na celkové trávenie jedla a na vylučovanie cholesterolu z nášho tela.

Jogurt

Jogurt s ovocím a ovsenými vločkami. Dá sa na tom ráno vôbec niečo pokaziť? Áno, ak budete jogurt jesť na lačný žalúdok. Zdraviu prospešné baktérie obsiahnuté v jogurte totiž majú na váš prázdny žalúdok skôr negatívny vplyv. Navyše kyselina mliečna, ktorá sa v jogurte taktiež nachádza, pre vás ráno kvôli vysokej prítomnosti žalúdočných štiav nemôže mať takmer žiadny pozitívny prínos.

Konzumácii jogurtov sa však rozhodne nevyhýbajte. Jogurt si v priebehu dňa dajte na plný žalúdok najskôr dve hodiny po prebudení (napríklad na dopoludňajšiu desiatu) a doprajte si ho aj kedykoľvek počas dňa.

Kysnuté pečivo

Doprajete si ráno ku káve s obľubou croissanty? Aj keď ide o príjemný rituál, spozornite. Keďže je croissant kysnuté pečivo, obsahuje kvasinky, ktoré môžu podráždiť sliznicu vášho prázdneho žalúdka, ako aj spôsobiť nadúvanie.

Namiesto kysnutého pečiva si ráno doprajte celozrnné výrobky bez kvasníc. A to napríklad palacinky alebo vafle pripravené z celozrnnej múky (použiť môžete aj múku pohánkovú). Ich súčasťou sú aj vajcia, ktoré vo všetkých svojich úpravách (miešané či varené) predstavujú ďalšiu zdravú formu raňajok.

raňajky
Raňajkujete dobre? Tieto potraviny by ste nemali jesť na lačný žalúdok Foto: www.gettyimages.com

Prečo sú raňajky dôležité?

Raňajky sú často označované za najdôležitejšie jedlo dňa, a to z niekoľkých dôvodov:

  1. Energetický štart dňa: Po nočnom spánku, kedy telo nejedlo približne 8-12 hodín, raňajky poskytujú potrebnú energiu na štart dňa. Zásobujú telo glukózou, kľúčovým zdrojom energie pre mozog a svaly.
  2. Zlepšenie koncentrácie a výkonnosti: Mnoho štúdií ukazuje, že raňajky môžu zlepšiť pamäť, koncentráciu a dokonca aj náladu. Deti a dospievajúci, ktorí jedávajú raňajky, majú často lepšie výsledky v škole.
  3. Pomoc pri regulácii telesnej hmotnosti: Raňajky môžu pomôcť pri riadení telesnej hmotnosti tým, že zvyšujú pocit sýtosti a znižujú pravdepodobnosť prejedania sa v priebehu dňa. Ľudia, ktorí vynechávajú raňajky, môžu mať tendenciu konzumovať viac jedla neskôr počas dňa.
  4. Dodávanie dôležitých živín: Raňajky sú vynikajúcou príležitosťou na zahrnutie dôležitých živín do svojho jedálnička, ako sú vláknina, vitamíny a minerály. Napríklad, celozrnné produkty, ovocie a mliečne výrobky obsahujú živiny, ktoré sú kľúčové pre dobré zdravie.
  5. Podpora dobrých stravovacích návykov: Pravidelné jedlo raňajok môže byť súčasťou zdravého stravovacieho plánu a môže podporovať vytváranie iných zdravých stravovacích návykov.

Je však dôležité vyberať zdravé možnosti pre raňajky, ktoré poskytujú dobrý mix bielkovín, tukov, vlákniny a komplexných sacharidov, aby ste získali všetky uvedené výhody. Vyhnúť by sa malo vysoko spracovaným a cukrom bohatým potravinám, ktoré môžu spôsobiť rýchly nárast a následný pokles hladiny cukru v krvi, čo vedie k zvýšenej únave a hladu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané