Umývať mäso pred varením je chyba, ktorá vás môže ohroziť na zdravý! Dôvody, prečo to nikdy nerobiť

Zdieľať
Umývať mäso pred varením je chyba
Umývať mäso pred varením je chyba, ktorá vás môže ohroziť na zdravý! Dôvody, prečo to nikdy nerobiť Foto: depositphotos.com

Keď pripravujete kuracie mäso predtým, než ho idete variť, umývate ho? Ak áno, podľa odborníkov ide o obrovskú chybu, ktorá by vás mohla stáť zdravie. Odborníci nedávno vydali varovanie pre všetkých, ktorí mäso umývajú predtým, ako ho tepelne upravia. Častokrát sa to nepozná, ale počas prípravy môžete urobiť naozaj veľa chýb, na ktoré si treba dať obrovský pozor.

Mnohí z nás sa pri manipulácii s mäsom dopúšťajú chyby. V rámci prípravy kuracieho mäsa ho pred tepelnou úpravou väčšina z nás umýva pod tečúcou vodou. Našim cieľom je odstrániť baktérie a mikróby, ktoré sa nachádzajú na mäse, ale to je veľká chyba. Pri umývaní kurčaťa v dreze striekame baktérie všade okolo, na seba, na riad a všetky predmety v okolí. A než sa zbavujeme mikróbov v mäse, presúvame ich inam.

US Food and Drug Administration FDA odporúča neumývať surové mäso pred manipuláciou s ním. Prenos baktérií na odkvapkávač riadu, dosky na krájanie a iné predmety, ktoré prichádzajú do styku s potravinami. Práve tie môžu neskôr spôsobiť otravu jedlom. Vyprážanie, varenie alebo pečenie by podľa odborníkov malo zničiť všetky baktérie na kuracom mäse. Po manipulácii so surovým mäsom si dôkladne umyte ruky v teplej mydlovej vode.

Takže, hoci sa môže zdať umytie mäsa ako veľmi dobrý nápad, v skutočnosti ide o chybu, ktorej by ste sa mali radšej vyvarovať.

kuracie mäso
kuracie mäso www.gettyimages.com

Umývanie mäsa pred varením sa neodporúča z viacerých dôvodov:

  1. Rozširovanie baktérií: Pri umývaní mäsa môže voda striekať a rozptyľovať baktérie z povrchu mäsa na okolité povrchy, riady a kuchynské náradie. To môže viesť k tzv. krížovej kontaminácii, čo znamená, že baktérie z mäsa sa môžu dostať na iné potraviny, ktoré sa možno nebudú ďalej tepelne upravovať.
  2. Neúčinnosť umývania: Umývanie mäsa bežnou vodou nie je dostatočne efektívne na odstránenie baktérií, ktoré môžu byť na jeho povrchu. Tieto baktérie sa efektívne odstránia len správnym tepelným spracovaním.
  3. Zhoršenie kvality: Umývanie môže tiež negatívne ovplyvniť kvalitu mäsa, pretože voda môže vymývať niektoré z chuťových a nutričných látok.

Najlepším spôsobom, ako zaistiť bezpečnosť mäsa, je jeho správne skladovanie, bezpečná manipulácia a dôkladné varenie na odporúčané vnútorné teploty, čo zabezpečí zničenie škodlivých baktérií.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané