Púpava je zázrak na chudnutie. Znižuje cukor a rozpúšťa tuk aj po päťdesiatke

Zdieľať
Púpava je zázrak
Púpava je zázrak na chudnutie. Znižuje cukor a rozpúšťa tuk aj po päťdesiatke Foto: depositphotos.com

Myslíte, že poznáte púpavy? Púpavy sa nehodia len dievčatám do venca a babičke na med. Nie je to len burina, ale aj zaujímavá bylinka, ktorú si môžete tiež naservírovať, keď chcete chudnúť. Ako na to?

Burina alebo liečivka?

Púpavu všetci dobre poznáme, ale málokto ju zbiera pre ich liečivé schopnosti či nutričné látky, ktoré ich robia aj zaujímavou potravinou. Púpava preto nie je len vytrvalá a obzvlášť úporná burina, ale tiež sa môže smelo radiť medzi liečivky či divoké bylinky, ktoré sa predovšetkým na jar zbierajú a konzumujú ako súčasť jedálnička. Prečo a ako púpavu použiť, vám poradí Elli Staníková vo svojom videopríspevku:

Púpava „smotánka“

Predtým sa malo za to, že púpava je len jedna, respektíve smotánka lekárska, dnes vedci už netápu a vďaka DNA majú pomerne jasno. Púpavy je veľa a veda teraz všetkých zlučuje v komplex druhov nazvaný púpava smotánky, ktorá len na slovenskom území zahŕňa 250 takzvaných mikrošpecií. Napriek tomu, že púpava nie je len jedna, ako sme si predtým mysleli, liečivé aj nutričné látky obsahujú všetky.

Aj keď sú kvety púpav dobre známe predovšetkým pre výrobu púpavového medu, nie je to len kvet, ktorý sa zbiera. Stonky, listy, ale aj korene možno využiť na jar. Medzi pre nás zaujímavé látky patria podľa vedeckých štúdií predovšetkým vitamín C, A a K či vitamíny skupiny B. Z minerálov sú významne zastúpené draslík, vápnik, železo či horčík, ale aj antioxidanty.

čaj
Púpava je zázrak na chudnutie. Znižuje cukor a rozpúšťa tuk aj po päťdesiatke Foto: www.gettyimages.com

Zdravie a chudnutie po päťdesiatke vďaka púpavám

Púpavy sú zdrojom vlákniny a napomáhajú kvalitnému tráveniu. Navyše však by mali obsahovať aj látky podporujúce chudnutie, respektíve metabolizmus cukrov a zníženie ukladania tukov. Aj keď sa púpavy odporúčajú pre redukciu váhy, vedecké závery nie sú jednoznačné, a preto sa odborníci budú musieť tejto téme venovať ešte hlbšie.

Je však isté, že púpavy napomáhajú zdravému odvodneniu organizmu. Aj keď môže byť zadržiavanie vody spôsobené mnohými zdanlivo nevinnými prešľapmi v životospráve, ako je nedostatok pohybu či nadmerná konzumácia soli, zadržiavanie vody môže mať aj oveľa závažnejšie dôvody. Sem určite patria problémy so srdcom či obličkami, vedľajšie účinky liekov či hormonálna nerovnováha. Konzultujte problém preto s lekárom. Púpavový čaj síce odvodňuje, ale iste nie je spásnym riešením pri závažných zdravotných problémoch, aj keď pôsobí pozitívne aj na obličky, posilňuje imunitu a má aj protizápalové účinky.

Do šalátov, omeliet aj k cestovinám

Púpavu je jednoduché zaradiť do jedálnička či pitného režimu, a ak sa vám nechce zbierať si ju, nájdete ju aj v mnohých čajových zmesiach predávaných v lekárňach. Čerstvá púpava sa hodí do šalátov, omeliet, k cestovinám či do polievok. Obľúbené sú aj recepty na výrobu domáceho medu, sirupu, oleja, ale aj vína.

Zdroj: ireceptar.cz,cs.wikipedia.orgzenysro.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané