Starý chlieb nevyhadzujte: So sadenicami paprík a paradajok vie divy

Zdieľať
Starý chlieb
Starý chlieb nevyhadzujte: So sadenicami paprík a paradajok vie divy Foto: www.freepik.com

Vedeli ste, že tvrdý chlieb nemusíte vyhadzovať, ale môžete ho efektívne využiť? A to na záhrade? Áno, sadenice paprík, paradajok a uhoriek ho milujú. Skúste z neho pripraviť výdatné hnojivo.

Takzvané hnojivo z chleba obsahuje kvasinky a iné živiny, ktoré stimulujú rast rastlín, zvyšujú ich odolnosť voči chorobám, zlepšujú chuť plodov a koreňový systém sa vďaka nim stane silnejší a lepšie sa bude rozrastať. Čo sa týka obsahu, chlebové hnojivo ponúkne mangán, draslík, zinok, fosfor, dusík, sodík a železo. Navyše, čo je určite dôležité spomenúť, je fakt, že sacharidy budú skvelou potravou pre baktérie a niektoré huby, ktoré vysadené rastliny preferujú. Ako teda také blahodárne hnojivo pripraviť?

Využitie hnojiva na záhrade

Akým rastlinám môžete chleba dopriať? Predovšetkým potom sadeniciam paradajok, paprík a uhoriek, tie ho priamo zbožňujú. Ďalej potom tiež mrkve, baklažánu, jahodám a melónom. Uhorkám a melónom doprajte hnojivo častejšie, a to v rôznych intervaloch po celú dobu vegetačného obdobia. Čo sa týka paprík, paradajok a baklažánov, hnojte ich pred kvetom a potom dvakrát počas rastu plodov, a to s rozostupom dvoch týždňov. Rastliny odporúčame prihnojiť teraz a pred vypučením. Malé sadeničky by týmto hnojivom mali byť hnojené iba polovicou polievkovej lyžice. Väčším sadeniciam doprajte jednu celú polievkovú lyžicu. Viac určite nie, aby ste sadenice nespálili.

sadenica
Starý chlieb nevyhadzujte: So sadenicami paprík a paradajok vie divy Foto: www.gettyimages.com

Príprava chlebového hnojiva

Teraz si pripravte 50 gramov starého chleba (samozrejme neplesnivého), 1 liter vody, plátno alebo sitko a sklenenú fľašu s viečkom. Pokiaľ taký pohár nemáte, vezmite si dve pollitrové zaváračky. Akonáhle budete mať nachystané potreby, jeden liter vody prevarte, nalejte do pohára alebo napoly do dvoch pohárov, nechajte vodu vychladnúť na izbovú teplotu a do vody pridajte nalámaný či nakrájaný chlieb. Nádoby zatvorte a umiestnite do špajze, na chladnú chodbu či do chladničky.

Tu poháre nechajte odpočívať do druhého dňa. Potom obsah v pohároch pretrepte a preceďte cez plátno alebo jemné sitko. Nepoužité hnojivo vráťte do chladničky, kde vám vydrží päť dní. Radi by sme však dodali, aby ste hnojivo aplikovali do vyhriatej pôdy. Ak teraz dávate sadenice do skleníka, prihnojte ich. Ak čakáte na máj, sadenice prihnojte potom. Na zosilnenie účinkov a doplnenie draslíka, odporúčame do litra chlebového hnojiva pridať dve lyžice popola z dreva, naliať do desiatich litrovej kanvy a dopustiť dažďovou či odstátou vodou. Potom aplikujte na záhradu k zelenine či rastlinám.

Zdroj: myweekendplan.asia, travelerscoffee.ru

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané