Nálev z uhoriek. 10 geniálnych nápadov, ako ho ešte skvele využiť

Zdieľať
uhorky
Nálev z uhoriek. 10 geniálnych nápadov, ako ho ešte skvele využiť Foto: www.gettyimages.com

Kyslé uhorky sú bašta! Väčšina z nás potom, čo ich dojeme, okamžite nálev vylievame. Ale to je chyba! Táto tekutina má ešte mnoho využití. Aká?

Uhorkový rôsol má šmrnc. Niekto ho dvakrát nemusí, ale sú aj takí, ktorí ho vypijú s chuťou. Popravde, nie je divu! Vedci totiž zistili, že uhorkový rôsol obsahuje veľké percento octu, ktorý zmierňuje svalové kŕče. Preto je obľúbený u športovcov, ktorí ho pijú namiesto drahých a presladených iónových nápojov. Nálev je bohužiaľ extrémne kyslý a citlivejším jedincom môže spôsobiť zažívacie ťažkosti. Preto by ste ho mali piť s rozvahou. U športovcov sa predpokladá s 4 – 6 dcl pred alebo počas tréningu. V iných prípadoch stačí iba pohár. A v čom ešte vám môže nálev prospieť?

Na videu uvidíte, ako prakticky využiť uhorkový nálev:

Odbúra „opicu“

Vraciate sa z večierka, kde ste si dali nespočetné množstvo „veselých kalíškov“? Nakoniec je úplne jedno, či ste si objednali víno, pivo alebo niečo tvrdšie. Pravdou je, že “ opica“ vás neminie. Ako sa z tejto „alkoholovej kliatby“ môžete aspoň čiastočne dostať? Odborníci odporúčajú pred spaním vypiť pohár uhorkového nálevu (nápoj si môžete zriediť aj s vodou, aby nebol príliš kyslý). Nálev dodá telu tekutiny, minerály a ráno potom nebude také kruté.

Zmierni kašeľ

Kašeľ je otravný. Obzvlášť, keď je suchý a nemôžete sa ho len tak zbaviť. V takých prípadoch skúste uhorkový rôsol. Tento roztok obsahuje veľké množstvo octu, ktorý pôsobí ako prírodný sirup proti kašľu. Dávkujte si rôsol po 1 – 2 lyžiciach trikrát denne. Uľaví vám.

Ochutí šalát

Zvyškový rôsol od uhoriek môžete použiť namiesto klasickej zálievky na zeleninový šalát. Pokiaľ rôsol zmiešate s trochou bieleho jogurtu, môžete zmes použiť ako krémovú zálievku na vaječný alebo zemiakový šalát.

Poslúži ako marináda

Naložené mäso je krehkejšie, vláčnejšie a má lahodnejšiu chuť. Pokiaľ máte rôsol od uhoriek, použite ho ako základ pre marinády. Ako na to: Uhorkový nálev zmiešajte s trochu sladkej papriky, soli, čierneho korenia a plnotučnej horčice. Potom do zmesi naložte napríklad bravčové kotlety a nechajte ich tam niekoľko hodín. Potom mäso vyskladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch kotliet potrite trochou majonézy, ozdobte plátkom paradajky, kyslými uhorkami a celú mňamku zasypte strúhaným syrom. Mäso pečte na 180 °C zhruba 35 minút. Najlepšie chutí s hranolkami!

Predĺži trvanlivosť potravín

Nálev je výborným prostriedkom na konzervovanie potravín. Ak vám po varení zostalo vajce natvrdo, cesnak alebo cibuľa, ponorte ich do nálevu. Vydrží vám oveľa dlhšie!

nálev
Nálev z uhoriek. 10 geniálnych nápadov, ako ho ešte skvele využiť Foto: www.gettyimages.com

Vyčistí medené predmety

Svete div sa, ale taký uhorkový nálev sa dá použiť aj ako čistiaci prostriedok. Výborný je najmä na leštenie medených predmetov. Stačí, keď ho nanesiete na hubku a pretriete ním medený svietnik, sošku alebo panvicu. Povrch potom vyleštite handričkou, uvidíte že sa pekne „rozžiari“.

Vyživí kvety

S uhorkovým nálevom je to ako s ohňom. Keď ho máte pod kontrolou, verne vám slúži. Ale akonáhle mu dáte „voľnú ruku“, môže vám napáchať veľa škôd. Najlepšie prospieva rastlinám, ktoré milujú kyslú pôdu ako sú ľalie, prvosienka alebo vlčí mak. Niektorí záhradkári ho používajú ako odstraňovač buriny.

Upokojí žalúdok

Uhorkový nálev obsahuje ocot a med, čo sú látky, ktoré prospievajú žalúdku. Dajte si menšie množstvo (pokojne riedeného) nálevu pred jedlom a nebudete mať žalúdočné ťažkosti.

Nahradí klasický ocot

Nálev je tvorený octom, preto ho môžete použiť ako jeho alternatívu napríklad pri varení.

Ochutí makaróny so syrom

Táto americká klasika môže byť ešte šťavnatejšia. Stačí, keď do nej prilejete trochu nálevu od uhoriek. Jedlo získa zaujímavejšiu chuť.

Zdroj: ireceptar.cz, www.zelenina-znojmia.cz,www.prima-receptar.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané