Celou Európou sa šíri otrávené mäso, ktoré máte možno doma

Zdieľať
otrávené mäso
Celou Európou sa šíri otrávené mäso, ktoré máte možno doma Foto: depositphotos.com

Kuracie mäso patrí medzi najobľúbenejšie na trhu, ale zároveň sa u neho môže vyskytovať veľmi zákerná baktéria. Do Európy sa bohužiaľ dostalo nekvalitné mäso, s ktorým sa môžete stretnúť aj vo svojom obľúbenom obchode. Musíte si na to dávať pozor, pretože obsahuje baktérie salmonely, ktoré sú extrémne nebezpečné hlavne pre menšie deti. U nich môže choroba spôsobiť aj smrť.

Mäso z Ukrajiny

Už pred nejakým časom sa diskutovalo o tom, že by sa na Slovensko a do Čiech nemalo dovážať mäso z Ukrajiny. Bohužiaľ sa to stále deje. Do Európy sa vďaka tomu dostalo veľmi nebezpečné kuracie mäso. Na prvý pohľad to možno nespoznáte, pretože spoločnosť má oficiálne sídlo na Slovensku, kam mäso dováža z Ukrajiny. Na Slovensku ho prebalia a rozošlú do zvyšku Európy.

Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) už evidovalo stovky prípadov, ktoré veľmi rýchlo pribúdajú. Dokonca je zaznamenané aj jedno úmrtie. Prípady sa pritom neobjavili len u nás, ale aj v Nemecku, Francúzsku, Poľsku, Belgicku, Rakúsku, Dánsku alebo Holandsku. Celá Európa s týmto problémom bojuje. Najlepšie si to ale ustrážite vy sami.

kura
Celou Európou sa šíri otrávené mäso, ktoré máte možno doma Foto: www.freepik.com

Tuzemských kurčiat sa nemusíte obávať

Nespoliehajte sa na dovoz zo zahraničia. Nájdite si farmu, ktorá predáva čerstvé mäso, a odoberajte ho priamo od chovateľa. Alebo sa v obchode pozerajte iba na známe značky mäsa. Preto by ste sa teraz (viac ako inokedy) mali spoľahnúť na lokálny trh a nakupovať iba čerstvé mäso od našich kurčiat.

Nepozerajte sa na cenu. Mäso z Ukrajiny možno bude lacnejšie, ale ohrozí vaše zdravie. A za to pár eur rozhodne nestojí. Pozor si dávajte hlavne v prípade, že podávate toto mäso deťom. U nich je totiž priebeh salmonely oveľa horší. A vždy dbajte na to, aby bolo mäso správne pripravené. Ani to vám ale pri otrávenom mäse nemusí pomôcť. Preto teraz kupujte iba slovenské mäso!

Zdroj: prosvet.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané