9 vecí, ktoré by ženy nad 50 mali robiť každý deň. Robíte ich?

Zdieľať
ženy nad 50
9 vecí, ktoré by ženy nad 50 mali robiť každý deň. Robíte ich? Foto: depositphotos.com

Opakovať si, že vek je len číslo, môžeme donekonečna, ale rovnako nás pribúdajúce sviečky na torte čas od času potrápia. Aj preto je dôležité mať pozitívny prístup k životu a snažiť sa zmeniť to, čo nám z nejakého dôvodu nevyhovuje, berie nám energiu a skôr sa zamerať na to, čo nám robí radosť. Čo by mali teda ženy nad 50 robiť každý deň, aby sa cítili dobre, šťastné a podporili svoje zdravie? Poďte sa na to s nami pozrieť.

Hovorí sa, že stav mysle dokáže ovplyvniť aj to, či človek ochorie alebo nie. Psychika má neskutočnú moc a mali by sme sa o ňu starať v každom veku, rovnako ako o zdravie svojho tela. S pribúdajúcimi rokmi by však starostlivosť mala byť ešte o niečo intenzívnejšia. Čo by ženy po päťdesiatych narodeninách mali každý deň robiť? Tu je zoznam desiatich vecí, schválne, koľko si ich môžete odškrtnúť.

Ako sa cítiť spokojná

Päťdesiaty rok v živote ženy je veľký medzník. Zatiaľ čo ženy minulej generácie sa v tomto veku pomaly stávali babičkami, dnešné ženy päťdesiatničky často ešte vychovávajú svoje deti, sú na ne kladené iné nároky a často bilancujú, či to bude stáť za to aj po päťdesiatke a snažia sa byť čo najaktívnejšie.

Pite

Prvá zásada sa vám môže javiť smiešna, ale rozhodne nie je. Pite dostatok vody. Nielenže je voda dôležitá pre každú fungujúcu bunku vášho tela, pomáha tiež udržiavať telo hydratované, pokožka vďaka tomu pomalšie starne a váš organizmus bude správne fungovať, vrátane metabolizmu a zažívania.

Starajte sa o pokožku

Začať sa starať o svoju pokožku by ste mali oveľa skôr ako v päťdesiatich, avšak nikdy nie je neskoro. Ak ste to doteraz nerobili, doprajte svojej pokožke poriadnu starostlivosť a špeciálne venujte tvári a dekoltu. Pravidelne sa odličujte a umývajte ráno aj večer, poobzerajte sa aj po krémoch, ktoré vašej pokožke budú vyhovovať a doprajú jej tú správnu výživu. Rozhodne nechoďte spať s make-upom, zbytočne by ste tak svojej pokožke uškodili.

Starajte sa o svoje zuby

Okrem starostlivosti o svoj zovňajšok by ste mali veľkú pozornosť venovať aj svojmu chrupu. Nielenže je chrup vašou vizitkou, ale akékoľvek zápaly v ústnej dutine postupujú ďalej do tela a môžu napáchať veľa škody.

žena
9 vecí, ktoré by ženy nad 50 mali robiť každý deň. Robíte ich? Foto: www.gettyimages.com

Trénujte mozog

Nemusíte hltať odbornú literatúru, ale udržujte si všeobecný prehľad. Nové informácie a koníčky trénujú mozog. Keď budete svoj mozog neustále zamestnávať novými informáciami, udržíte krok s okolím a budete môcť prispieť do debaty. Trénovaný mozog je menej náchylnejší na prepuknutie napríklad demencie alebo Alzheimerovej choroby. Navyše sa budete cítiť o sto percent lepšie. Každého vždy bez rozdielu poteší, keď vie a môže svoje znalosti rozvíjať.

Zostaňte aktívne

Nelenošte. Aj keď odpočinok láka, voľte radšej ten aktívny, namiesto toho gaučového. Nemusíte nutne ubehnúť maratón, alebo jazdiť na kolieskových korčuliach, ale pravidelná svižná prechádzka vám pomôže udržať v kondícii pohybový aparát, váha nepôjde hore a pravidelný pohyb veľmi priaznivo ovplyvňuje nielen vaše zdravie, ale aj dobrú náladu.

Jedzte zdravo

S pravidelným pohybom ide ruka v ruke aj zdravé stravovanie. Telo sa po päťdesiatke mení a spomaľuje sa metabolizmus. Organizmus si už tak dobre s nezdravým a tučným jedlom neporadí, nie je teda nutné ho vystavovať stresu a seba zdravotným rizikám. Nevzdávajte sa toho, čo milujete, ale zaraďujte viac zdravých potravín, ovocia a zeleniny a jedzte pravidelne.

Naučte sa hovoriť nie a meditujte

Svoj deň si vždy dobre zorganizujte. Používajte aktívnejšie diár a nezabudnite, že nie všetkým musíte vždy nutne vyhovieť. Naučte sa hovoriť nie a to z jediného dôvodu. Naučte sa nájsť si pre seba počas dňa malú chvíľku, ktorá bude patriť len vám. Počas nej spomaľte, na chvíľu sa zastavte a jednoducho sa nadýchnite. Môžete vyskúšať aj meditáciu.

Nájdite si svoj smer a zdroj upokojenia

Niekomu pomáha listovať si v Biblii a nachádzať v nej odpovede na pálčivé otázky, iný dáva prednosť úteku do prírody, alebo ho zaujíma východné učenie. Buď ako buď, dôvody, prečo je dobré mať po ruke zdroj upokojenia, niečo, čo nám pomôže nájsť odpovede na pálčivé otázky, je vždy rovnaký. Dodáva nám guráž, odvahu, pomáha vyrovnať sa s nie práve ľahkými životnými situáciami.

meditácia
9 vecí, ktoré by ženy nad 50 mali robiť každý deň. Robíte ich? Foto: www.gettyimages.com

Veľmi je dôležité uvedomiť si, že pribúdajúci vek neznamená stratu vitality alebo radosť zo života. Ženy nad 50 rokov by mali venovať osobitnú pozornosť svojmu fyzickému aj mentálnemu zdraviu, aby si zachovali šťastie a dobre sa cítili. Kľúčové je pravidelné hydratovanie, starostlivosť o pokožku a zuby, či udržiavanie mozgu aktívnym prostredníctvom nových informácií a záujmov. Zdravá strava, dostatok pohybu, ako aj schopnosť hovoriť „nie“ a nájdenie času na relax a meditáciu, sú nevyhnutné pre udržanie vitality. Každá žena by si mala nájsť svoj osobný zdroj pokoja a inšpirácie, či už v prírode, náboženstve alebo osobných záujmoch, aby mohla čeliť výzvam so silou a odvahou.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané