Zdravá náhrada cukru, ktorá vám pomôže schudnúť. Má len 4 kcal na 1 gram

Zdieľať
Zdravá náhrada cukru
Zdravá náhrada cukru, ktorá vám pomôže schudnúť. Má len 4 kcal na 1 gram Foto: depositphotos.com

Tak ako sa topiaci chytá stebla, milovník sladkého sa upne na akúkoľvek vidinu, že by snáď existoval zdravý cukor. Poďme sa spoločne pozrieť, či si rapadura tento prívlastok zaslúži.

Čo je to rapadura?

Ide o sušenú šťavu z cukrovej trstiny, teda o cukor tzv. nerafinovaný, s vysokým podielom melasy a mierne karamelovou chuťou. V Brazílii mu hovoria rapadura, v Japonsku kokuto, v Kolumbii panela a takých miestnych názvov by sme našli oveľa viac.

Ako je na tom s kalóriami a živinami?

Rapadura obsahuje v jednom grame 4 kcal, to je rovnaké ako u bieleho cukru, ktorému sa skalní priaznivci zdravého životného štýlu a neúprosní dietári vyhýbajú ako čert krížu. Je teda tento druh cukru v niečom „lepší“ ako obávaný biely zabijak? V porovnaní s rafinovaným bielym cukrom môže rapadúra ponúknuť výrazne vyšší podiel minerálov (draslík, horčík, vápnik, sodík, železo) a antioxidantov, ktoré nám pomáhajú v boji so škodlivými voľnými radikálmi.

Realita je však taká, že keď budete rapadúry konzumovať viac, než by zodpovedalo odporúčanému kalorickému príjmu, bude mať rovnako nežiaduci vplyv na vaše zdravie a váhu ako akýkoľvek iný cukor.

cukor
Táto zdravá náhrada cukru vám pomôže schudnúť. Má len 4 kcal na 1 gram Foto: www.gettyimages.com

Kde nájde využitie?

Rapadura sa používa najmä na sladenie nápojov, znesie ale aj tepelné spracovanie, takže v cestách na dezerty ju môžete použiť v rovnakej dávke, aká je v recepte uvedená pri obyčajnom cukre. Sladivosť je teda zhodná s bielym cukrom.

Je rapadura zdravý cukor?

Odpoveď by stačila jednoslovná – nie je! Buďme ale konkrétnejší – rapadura je cukor zdravší. Vďaka obsahu minerálnych látok, vitamínov a ďalších cenných živín nejde výhradne o prázdne kalórie. Avšak by ste s ním mali zaobchádzať rovnako ako s ktorýmkoľvek iným cukrom, pretože z hľadiska rizika obezity sa od bieleho cukru prakticky nelíšia. Aj on je dobrý sluha, ale zlý pán.

Rapadura je tradičné sladidlo používané najmä v Brazílii a v iných častiach Južnej Ameriky. Vyrába sa z cukrovej trstiny tak, že sa šťava z trstiny varí, kým sa nezhustne a nevytvorí sa z nej pevná hmota. Tento proces zachováva viac minerálov a vitamínov ako bežný rafinovaný biely cukor, vďaka čomu je rapadura považovaná za zdravšiu alternatívu.

Rapadura má charakteristickú chuť, ktorá je bohatšia a menej spracovaná ako chuť bežného cukru. Často sa používa pri pečení alebo ako sladidlo do nápojov. Vzhľadom k svojej prirodzenej chuti a výživovej hodnote je obľúbená medzi tými, ktorí uprednostňujú prírodné a menej spracované potraviny.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané