Ovsená kaša cez noc je hitom internetu. Fantastické raňajky nielen pri chudnutí

Zdieľať
Ovsená kaša cez noc
Ovsená kaša cez noc je hitom internetu. Fantastické raňajky nielen pri chudnutí Foto: www.freepik.com

Možno ste o nej už niekedy počuli, možno vás ale aj prekvapí. Ovsená kaša cez noc je fenoménom, o ktorý by sme rozhodne nemali prísť, ak chceme žiť zdravo a nemáme času nazvyš. A to je určite prípad mnohých z nás. Poďme si teda pripraviť jedlo, ktoré je možné raňajkovať doma alebo napríklad aj v práci. Recept je jednoduchý, ale chutí fantasticky.

Prečo sa tomuto jedlu hovorí práve ovsená kaša cez noc? Jednoducho preto, že si jej základ pripravíme už večer, uložíme do chladničky a ráno len v rýchlosti dochutíme. Ani jedna fáza, ktorej sa musíme zúčastniť, pritom nie je časovo náročná. Najväčší diel práce odvedú samotné ovsené vločky v čase, keď budeme odpočívať – a bude to práca naozaj zmysluplná. Dlhším namáčaním totiž zmäknú a stanú sa stráviteľnejšími. Vláknina, ktorá má zaistiť dlhodobý pocit sýtosti aj kyselina ftylová, ktorú vločky obsahujú a na naše telo pôsobia ako antioxidant. Doprajme preto vločkám na túto premenu dosť času, oplatí sa to.

5 zdravotných prínosov ovsenej kaše

  1. Ovsená kaša je bohatá na rozpustnú vlákninu nazvanú beta-glukán. Táto vláknina pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu (LDL) a celkovo podporuje zdravie srdca. Ďalej vláknina z ovsenej kaše poskytuje pocit sýtosti, čo môže pomôcť kontrolovať chuť do jedla a znižovať prejedanie.
  2. Ovsené vločky majú nízky glykemický index, čo znamená, že sa pomaly trávia a postupne uvoľňujú cukry do krvi. To pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a zabraňuje prudkým výkyvom hladiny glukózy, čo je užitočné pre diabetikov aj pre každého, kto sa snaží udržiavať energetickú stabilitu.
  3. Majú tiež nízky obsah tuku a kalórií, čo je výhodné pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Pripravená ovsená kaša s vodou alebo nízkotučným mliekom môže byť vhodnou voľbou ako nízkokalorické raňajky, ktoré vás zasýtia na celé dopoludnie.
  4. Ovsené vločky sú bohaté na vitamíny B, minerály (napr. železo, zinok a horčík) a antioxidanty. Tieto živiny sú dôležité na podporu dobrého zdravia a imunitného systému.
  5. Vysoký obsah vlákniny v ovsenej kaši podporuje zdravé trávenie a pravidelnú stolicu.

Ovsená kaša cez noc

Na ovsenú kašu cez noc budeme v základe potrebovať len pár surovín. Samozrejme ovsené vločky, potom mlieko a jogurt. Nie je potrebné mať strach z akéhokoľvek presného receptu, kašu si môžeme pripraviť hustejšie alebo redšie podľa vlastnej chuti a uváženia. Na začiatok je ale dobré dodržať pomer rovnakého množstva vločiek a mlieka a polovice jogurtu. Ako odmerka poslúži akákoľvek vhodne veľká nádoba podľa zvoleného výsledného množstva kaše. Obyčajne môže ísť o bežný hrnček na kávu.

Jednoduchá a rýchla príprava

Ako je zrejmé, postup je viac ako jednoduchý. Odmerané množstvo spomínaných surovín večer zmiešame a v pohári alebo inej nádobe uložíme do chladničky. Tým naše večerné „varenie“ končí. Zvyšok už počká na ráno. Ale ani po prebudení na nás nebude čakať dlhá šichta pri sporáku. Základ kaše bude po vybratí z chladu už hotový a pôjde len o jeho dochutenie. Na sladenie je možné použiť med alebo napríklad stéviu – to podľa preferencií každého z nás. Milovníci chia-semienok majú ideálnu príležitosť doplniť kašu práve o tento moderný a zdravý prvok. A potom samozrejme stojí za zváženie, či chceme kašu doplniť a dochutiť ovocím, zeleninou alebo napríklad kvalitnou čokoládou.

kaša
Ovsená kaša cez noc je hitom internetu. Fantastické raňajky nielen pri chudnutí Foto: www.freepik.com

Ovocie dodá kaši sviežosť a chuť

Z ovocia budú v takej kaši výborne chutiť napríklad jahody, a to ako tie čerstvé, ktoré sú samozrejme najlepšie, tak ale napríklad aj sušené mrazom, ktoré sú dnes už bežne v obchodoch. Využiť ale môžeme naozaj akékoľvek ovocie od miestneho až po to exotické. Výborný nápad je doplniť takú kašu o mandľové vločky, ktoré jej dodajú ďalší rozmer. Kto by ale predsa len preferoval zeleninu, môže do kaše pridať jemne nastrúhanú šťavnatú karotku. Spolu so štipkou škorice a hrozienkami dodá ovseným vločkám netušený rozmer.

Kávová alebo kokosová kaša

Vynikajúcim variantom tohto zdravého, výborného a navyše rýchleho receptu, je kaša kávová. Ani na nej nie je nič zložité, ide len o nahradenie približne štvrtiny podielu mlieka silnejšou instantnou kávou. Na dochutenie sa v tomto prípade výborne hodí napríklad banán.

Aj v prípade kokosovej kaše je postup prakticky rovnaký, len obyčajné mlieko nahradíme mliekom kokosovým a pridať môžeme aj strúhaný alebo konzervovaný kokos a ďalšie exotické ovocie. Základný recept je možné obmieňať takmer donekonečna. Skúšajte rôzne druhy zeleniny aj ďalších dochucovadiel. Ak nepoužijete vyslovene nezdravé prísady, vždy pôjde o raňajky, ktoré vám budú môcť ostatní len závidieť, pretože hneď ráno urobíte to najlepšie pre svoje zdravie.

Zdroj: feelgoodfoodiefresh.iprima, jimezdravetchiboblog

ovsená kaša
Ovsená kaša cez noc je hitom internetu. Fantastické raňajky nielen pri chudnutí Foto: www.freepik.com

Kde sa vzala ovsená kaša?

Ovsená kaša je tradičné jedlo, ktoré má dlhú históriu. Pochádza z obilnín, konkrétne z ovsa, ktorý bol domestikovaný a pestovaný ľuďmi už pred tisícami rokov. Ovsená kaša sa stala populárnou hlavne v chladnejších klimatických podmienkach, kde ovos dobre rástol a mohol byť ľahko skladovaný a premenený na výživné jedlo.

Pôvod ovsa sa datuje do oblasti dnešného Stredného východu a Európy, kde bol pestovaný ako jedna z prvých obilnín. Ovs sa začal pestovať ako kultúrna rastlina v Európe približne okolo 3 000 pred naším letopočtom. S postupom času sa rozšíril aj do iných častí sveta, vrátane Severnej Ameriky, vďaka migrácii a obchodu.

Ovsená kaša sa tradične vyrába z celých alebo rozdrvených ovsených zŕn, ktoré sa varia vo vode alebo mlieku. Je známa svojimi výživnými hodnotami, ako sú vitamíny, minerály, vláknina a antioxidanty, čo ju robí obľúbenou voľbou pre zdravú raňajkovú možnosť.

Popularita ovsa ako potraviny pre ľudí (a nielen ako krmivo pre zvieratá) sa v rôznych kultúrach a obdobiach líšila, ale v posledných desaťročiach sa ovs a ovsená kaša stali populárne po celom svete ako zdravá a výživná súčasť diéty. V niektorých krajinách, ako je Škótsko, má ovsená kaša dlhú históriu a je považovaná za národné jedlo.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané