- Dobré rady a nápady
- Články
- Zdravie
- Ktorá časť z citróna je najdôležitejšia?
Ktorá časť z citróna je najdôležitejšia?
Mnohí sa teraz začudujete ktorá časť to je,
ale je to naozaj šupka..
Samozrejme jesť kôru z chemicky ošetreného citrónu
to je skôr na škodu ako pre zdravie,
ale my sa teraz ideme baviť o tej „BIO“ kôre,
z pestovaných citrónov bez chemických hnojív a postrekov..
Citrónová kôra nielenže svojou skvelou vôňou skvele ochutí vaše koláče a zákusky,
ale blahodárne pôsobí aj na náš organizmus..
V kôre sa tiež nachádzajú esenciálne oleje,
ktoré liečia bolesť hlavy , a zápaly..
Ak vás pobolieva hlava vmasírujte si jemne narezanú citrónovú kôrku
na sluchy a čelo..
Určite si do čaju nedávajte len citrónovú šťavu.
pridajte si celú štvrťku hneď ako šťavu z neho vytlačíte.
Do čaju sa vám okrem kyslastej príchuti uvoľnia
aj esenciálne oleje
a prevonia vám ho aj kôra..
Kôra z citrónu má obrovskú silu.
Hovorí sa , že obsahuje až 10-krát viac vitamínu C ako citrónová šťava.
Vaše telo dokáže detoxikovať..
Je vhodným prostriedkom proti reume, artróze a dne,
keďže pomáha odvádzať z organizmu kyselinu močovú.
Určite by ju mali konzumovať aj ľudia s vysokým krvným tlakom.
Zabraňuje vzniku krvných zrazenín, kôrnateniu tepien a posilňuje žlčník.
Obsahuje cenné látky, pre ktoré sa oplatí ho mať na vianočnom stole!
Ochraňuje ľudské telo pred prechladnutím,
zmierňuje alergie, astmu a dokonca aj kŕčové žily!
Trápi vás zlatá žila? či máte sklon k modrinám a opuchom?
Citrusové bioflavonoidy skvelo pôsobia na štruktúru cievnych stien.
Vnútorná citrónová kôra tú bielu mám na mysli,
je bohatým zdrojom rastlinného antioxidantu citrín.
Ten účinne posilňuje a znižuje bolestivosť stien žíl a vlásočníc.
Limonene, látka, ktorú tiež nájdete v kôre,
vykazuje dokonca určité pôsobenie proti rastu nádorov.
Vedci odhalili, že táto látka výrazne potlačuje rast nádorov.
Hlavne pri rakovine prsníka.
Limonene totiž vyvoláva v organizme rozpad hormónu estrogénu.
Jeho zvýšená hladina je spojená s vyšším rizikom rakoviny pŕs.
Vyrobte si:
Tinktúra z citrónovej kôry:
2 lyžice citrónovej kôry, ideálne v bio kvalite,
2 dl 60 % liehu.
Zalejte kôru liehom a nechajte 14 dní na teplom mieste odstáť.
Ideálne je 2-krát denne pretrapať.
po 14 tich dňoch preceďte,
nalejte do tmavej fľaše a užívajte 3-krát denne
15 kvapiek nakvapkaných do 2 dl vody po dobu 6 týždňov.
Ak si chcete pochutnať na citrónovej kôrke, musíte si však, kúpiť citrónovník a vypestovať vlastné plody.
Alebo si kupujte len drahšie BIO citróny.
V opačnom prípade je naozaj lepšie kôru z citrónov,
kúpených v obyčajných obchodoch, radšej vyhodiť.