Torta z mladej jarnej mrkvičky. Je taká sladká, že klasický cukor môžete pokojne vynechať

Zdieľať
mrkvová torta
mrkvová torta Foto: depositphotos.com

Mrkvová torta je jedným z najobľúbenejších domácich zákuskov – vyniká nielen svojou príjemnou, sladkou chuťou, ale aj jednoduchou prípravou, ktorú zvládne každý. V nasledujúcom článku si predstavíme hneď dva recepty – prvý je klasický, s lahodným krémom a marcipánovou ozdobou, druhý zase zdravší, úplne bez pridaného cukru. Vďaka prirodzene sladkým mladým mrkvičkám je výsledná torta jemná, vláčna a lahodne sladká aj bez množstva cukru. Stačí sa rozhodnúť, ktorý variant najviac vyhovuje vašim chuťovým bunkám!

Zdravá mrkvová torta bez pridaného cukru: Skvelá chuť vďaka datľovému sirupu a kokosovému oleju

Tento zdravší variant mrkvovej torty ocenia predovšetkým tí, ktorí sa snažia obmedziť cukor alebo preferujú ľahšie a nutrične hodnotnejšie dezerty. Jej tajomstvom sú tri veci: čerstvá mladá mrkva, datľový sirup a kokosový olej. Vďaka nim je torta krásne sladká, vláčna a navyše aj výživná.

Ingrediencie na zdravú tortu:

  • 3 stredne veľké jarné mrkvy
  • 3 vajcia
  • 150 g celozrnnej špaldovej múky
  • 80 ml kokosového oleja
  • 50 ml datľového sirupu
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • hrsť nasekaných vlašských orechov

Mladá mrkva je sama osebe natoľko sladká, že v tomto recepte už ďalší cukor jednoducho nepotrebujete. Datľový sirup dodá jemne karamelovú chuť, kokosový olej zase príjemnú vláčnosť a exotický nádych.

Postup prípravy:

Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Mrkvu dôkladne očistite a nastrúhajte najemno. V miske zmiešajte nastrúhanú mrkvu spolu s vajíčkami, kokosovým olejom a datľovým sirupom, kým sa ingrediencie pekne nespoja.

V druhej miske si premiešajte špaldovú múku, škoricu a prášok do pečiva. Suchú zmes postupne pridávajte k mokrej zmesi a všetko dôkladne premiešajte, kým vznikne hladké cesto. Nakoniec do cesta vmiešajte nasekané vlašské orechy.

Pripravené cesto vylejte do menšej tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a dajte piecť približne na 35 – 40 minút. Po upečení nechajte tortu úplne vychladnúť. Podávať ju môžete samotnú alebo s jemným krémom z mascarpone či gréckeho jogurtu, ktorý dochuťte troškou vanilkového extraktu alebo citrónovej kôry.

Klasická mrkvová torta s krémom a marcipánovými mrkvičkami

Pre tých, ktorí si radi doprajú klasiku a preferujú bohatšiu sladkosť, máme recept na tradičnú mrkvovú tortu s jemným pudingovým krémom a efektnou marcipánovou ozdobou.

Ingrediencie na klasickú tortu:

  • 3 hrnčeky najemno nastrúhanej mladej jarnej mrkvy
  • 3 vajcia
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček rastlinného oleja
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • štipka soli
  • ½ hrnčeka nasekaných vlašských orechov

Ingrediencie na krém:

  • 375 ml mlieka
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudingového prášku
  • 150 g pomazánkového masla alebo jemného tvarohu
  • 2 lyžice práškového cukru
  • trocha meruňkového džemu (voliteľné)
  • farebný marcipán na dekoráciu

Postup prípravy:

Rúru si predhrejte na 200 °C. V hlbokej miske vyšľahajte vajíčka s cukrom do peny, následne primiešajte olej. Potom opatrne vmiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli. Ako posledné do cesta pridajte nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy.

Cesto vylejte do tortovej formy, ktorú ste vopred vymazali tukom a vysypali múkou. Pečte približne 40 minút, pokiaľ torta nezíska krásnu zlatohnedú farbu. Po upečení nechajte korpus úplne vychladnúť.

Medzitým si pripravte pudingový krém. Z mlieka, kryštálového cukru a pudingového prášku uvarte hustý puding a nechajte ho dôkladne vychladnúť. V druhej miske vyšľahajte pomazánkové maslo alebo tvaroh s práškovým cukrom a postupne do zmesi vmiešavajte vychladený puding, až kým nevznikne hladký, nadýchaný krém.

Vychladnutú tortu horizontálne rozkrojte, spodnú časť natrite trochou marhuľového džemu a časťou krému. Prikryte vrchným dielom a celý zákusok potrite zvyšným krémom. Tortu na záver ozdobte drobnými mrkvičkami vytvarovanými z farebného marcipánu.

Mrkvová torta – vždy skvelá voľba

Či už sa rozhodnete pre tradičnú sladkú verziu s marcipánovými ozdobami, alebo dáte prednosť zdravej alternatíve bez pridaného cukru, mrkvová torta vždy poteší celú rodinu aj priateľov. Navyše ideálnym spôsobom využijete mladú, jarnú mrkvičku, ktorá je práve v tomto období najšťavnatejšia a najsladšia. Upečte si tento domáci dezert, ktorý v sebe spája zdravie, chuť, sezónnosť a radosť z pečenia!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané