Mrkvová torta je jedným z najobľúbenejších domácich zákuskov – vyniká nielen svojou príjemnou, sladkou chuťou, ale aj jednoduchou prípravou, ktorú zvládne každý. V nasledujúcom článku si predstavíme hneď dva recepty – prvý je klasický, s lahodným krémom a marcipánovou ozdobou, druhý zase zdravší, úplne bez pridaného cukru. Vďaka prirodzene sladkým mladým mrkvičkám je výsledná torta jemná, vláčna a lahodne sladká aj bez množstva cukru. Stačí sa rozhodnúť, ktorý variant najviac vyhovuje vašim chuťovým bunkám!
Zdravá mrkvová torta bez pridaného cukru: Skvelá chuť vďaka datľovému sirupu a kokosovému oleju
Tento zdravší variant mrkvovej torty ocenia predovšetkým tí, ktorí sa snažia obmedziť cukor alebo preferujú ľahšie a nutrične hodnotnejšie dezerty. Jej tajomstvom sú tri veci: čerstvá mladá mrkva, datľový sirup a kokosový olej. Vďaka nim je torta krásne sladká, vláčna a navyše aj výživná.
Ingrediencie na zdravú tortu:
- 3 stredne veľké jarné mrkvy
- 3 vajcia
- 150 g celozrnnej špaldovej múky
- 80 ml kokosového oleja
- 50 ml datľového sirupu
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička prášku do pečiva
- hrsť nasekaných vlašských orechov
Mladá mrkva je sama osebe natoľko sladká, že v tomto recepte už ďalší cukor jednoducho nepotrebujete. Datľový sirup dodá jemne karamelovú chuť, kokosový olej zase príjemnú vláčnosť a exotický nádych.
Postup prípravy:
Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Mrkvu dôkladne očistite a nastrúhajte najemno. V miske zmiešajte nastrúhanú mrkvu spolu s vajíčkami, kokosovým olejom a datľovým sirupom, kým sa ingrediencie pekne nespoja.
V druhej miske si premiešajte špaldovú múku, škoricu a prášok do pečiva. Suchú zmes postupne pridávajte k mokrej zmesi a všetko dôkladne premiešajte, kým vznikne hladké cesto. Nakoniec do cesta vmiešajte nasekané vlašské orechy.
Pripravené cesto vylejte do menšej tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a dajte piecť približne na 35 – 40 minút. Po upečení nechajte tortu úplne vychladnúť. Podávať ju môžete samotnú alebo s jemným krémom z mascarpone či gréckeho jogurtu, ktorý dochuťte troškou vanilkového extraktu alebo citrónovej kôry.
Klasická mrkvová torta s krémom a marcipánovými mrkvičkami
Pre tých, ktorí si radi doprajú klasiku a preferujú bohatšiu sladkosť, máme recept na tradičnú mrkvovú tortu s jemným pudingovým krémom a efektnou marcipánovou ozdobou.
Ingrediencie na klasickú tortu:
- 3 hrnčeky najemno nastrúhanej mladej jarnej mrkvy
- 3 vajcia
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček rastlinného oleja
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- ½ balíčka prášku do pečiva
- štipka soli
- ½ hrnčeka nasekaných vlašských orechov
Ingrediencie na krém:
- 375 ml mlieka
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku
- 150 g pomazánkového masla alebo jemného tvarohu
- 2 lyžice práškového cukru
- trocha meruňkového džemu (voliteľné)
- farebný marcipán na dekoráciu
Postup prípravy:
Rúru si predhrejte na 200 °C. V hlbokej miske vyšľahajte vajíčka s cukrom do peny, následne primiešajte olej. Potom opatrne vmiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli. Ako posledné do cesta pridajte nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy.
Cesto vylejte do tortovej formy, ktorú ste vopred vymazali tukom a vysypali múkou. Pečte približne 40 minút, pokiaľ torta nezíska krásnu zlatohnedú farbu. Po upečení nechajte korpus úplne vychladnúť.
Medzitým si pripravte pudingový krém. Z mlieka, kryštálového cukru a pudingového prášku uvarte hustý puding a nechajte ho dôkladne vychladnúť. V druhej miske vyšľahajte pomazánkové maslo alebo tvaroh s práškovým cukrom a postupne do zmesi vmiešavajte vychladený puding, až kým nevznikne hladký, nadýchaný krém.
Vychladnutú tortu horizontálne rozkrojte, spodnú časť natrite trochou marhuľového džemu a časťou krému. Prikryte vrchným dielom a celý zákusok potrite zvyšným krémom. Tortu na záver ozdobte drobnými mrkvičkami vytvarovanými z farebného marcipánu.
Mrkvová torta – vždy skvelá voľba
Či už sa rozhodnete pre tradičnú sladkú verziu s marcipánovými ozdobami, alebo dáte prednosť zdravej alternatíve bez pridaného cukru, mrkvová torta vždy poteší celú rodinu aj priateľov. Navyše ideálnym spôsobom využijete mladú, jarnú mrkvičku, ktorá je práve v tomto období najšťavnatejšia a najsladšia. Upečte si tento domáci dezert, ktorý v sebe spája zdravie, chuť, sezónnosť a radosť z pečenia!