Pečené plnené baklažány. Jemné, šťavnaté a dokonale vláčne

Zdieľať
Parmigiana
Parmigiana Foto: www.shutterstock.com

Vôňa rozpusteného syra, čerstvých paradajok a aromatickej bazalky – to je typická kulisa, ktorú zažijete pri prechádzke kalábrijskými ulicami počas nedeľného popoludnia. Táto delikátna a sýta dobrota, známa ako Parmigiana alla Calabrese, si však môžete jednoducho pripraviť aj doma a preniesť tak atmosféru južného Talianska priamo do vašej kuchyne.

Kalábrijská parmigiana sa od klasickej talianskej verzie odlišuje tým, že okrem tradičných vrstiev baklažánu, rajčinovej omáčky a syra obsahuje aj pikantnú klobásku či salámu nazývanú ’nduja a dokonca aj varené vajíčka. Táto kombinácia jednoduchých ingrediencií dokáže vytvoriť neuveriteľne chutný pokrm, ktorý je zároveň sýty, aromatický a lákavý na pohľad. V Kalábrii sa táto pochúťka najčastejšie podáva ako hlavné jedlo počas rodinných víkendových obedov. Jej čaro spočíva v dokonalom spojení textúr a výrazných chutí: vláčny baklažán, korenistá rajčinová omáčka, krémový syr provolone, pikantná ’nduja a jemné vajíčka tvoria perfektnú harmóniu, ktorá ulahodí každému gurmánovi a milovníkovi autentickej talianskej kuchyne.

Čo budete potrebovať na prípravu kalábrijského zapekaného baklažánu?

Na prípravu tejto talianskej lahôdky si pripravte:

  • 4 väčšie baklažány
  • 2 vajíčka natvrdo uvarené
  • približne 500 ml kvalitnej rajčinovej omáčky
  • 400 g syra typu provolone alebo provola
  • 300 g pikantného salámu (ideálne kalábrijská ’nduja)
  • 200 g strúhaného parmezánu
  • čerstvé lístky bazalky
  • 1 strúčik cesnaku
  • hladkú múku na obalenie baklažánov
  • slnečnicový alebo repkový olej na vyprážanie
  • extra panenský olivový olej na dochutenie
  • soľ a čierne korenie podľa vašej chuti

Postup prípravy krok za krokom

Baklažány najskôr nakrájajte na tenké plátky, dôkladne ich osoľte a nechajte aspoň jednu hodinu „vypotiť“ v cedníku, najlepšie pod miernou záťažou, napríklad tanierom so závažím. Týmto spôsobom baklažán pustí nadbytočnú tekutinu a zbaví sa horkastej príchute.

Medzitým si pripravte ďalšie ingrediencie: vajíčka uvarte natvrdo, ošúpte a nakrájajte ich na kolieska. Syr a salámu (’nduju alebo inú pikantnú klobásku) tiež nakrájajte na tenšie plátky alebo kocky.

Do malého hrnca nalejte rajčinovú omáčku, pridajte celé strúčiky cesnaku, trochu kvalitného olivového oleja a niekoľko čerstvých lístkov bazalky. Omáčku krátko povarte na miernom ohni, aby sa chute pekne prepojili. Cesnak po pár minútach vyberte, aby omáčka získala jemnú a príjemnú chuť bez prehnanej ostrosti.

Po hodine plátky baklažánu osušte papierovou utierkou, obaľte ich jemne v hladkej múke a opražte v dostatočnom množstve rozpáleného oleja dozlatista z oboch strán. Hotové plátky baklažánu nechajte odkvapkať na papierovej utierke, aby ste odstránili prebytočný tuk.

Pripravte si zapekaciu misu: dno natrite vrstvou rajčinovej omáčky, následne ukladajte vrstvy baklažánu, plátky pikantnej klobásky, syra a varených vajíčok. Postup opakujte, až kým nespotrebujete všetky pripravené suroviny. Poslednú vrstvu polejte opäť rajčinovou omáčkou a hojne posypte strúhaným parmezánom.

Zapekaciu misu vložte do rúry predhriatej na 200 °C a pečte približne 30 až 40 minút, kým sa na povrchu nevytvorí krásna zlatistá a chrumkavá kôrka.

Tipy na vylepšenie receptu a alternatívy

Ak si radi upravujete recepty podľa vlastných preferencií, kalábrijská parmigiana je na to ako stvorená:

  • Pre ľahšiu verziu môžete namiesto vyprážaných baklažánov použiť grilované plátky.
  • Ak sa vám nepodarí zohnať typickú kalábrijskú ’nduju, výborne poslúži napríklad španielske chorizo alebo iný pikantný salám.
  • Vegetariánsku verziu pripravíte jednoducho – salámu vynechajte a namiesto nej použite napríklad grilované cukety alebo pečenú papriku.
  • Pre krémovejšiu textúru pridajte aj čerstvú mozzarellu.
  • Rajčinovú omáčku môžete ešte obohatiť štipkou chilli alebo pár kvapkami balzamového octu, ktorý zvýrazní celkovú chuť.

Taliansko na vašom stole

Kalábrijský zapekaný baklažán je omnoho viac než len chutným pokrmom. Predstavuje esenciu talianskej pohostinnosti, domácej pohody a radosti z dobrého jedla. Keď ho pripravíte pre svojich blízkych alebo priateľov, pripravte sa, že už po prvom súste budú žiadať dupľu. A možno sa vám stane, že už nič iné ani nebudú chcieť jesť!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané