Kližka nemusí skončiť len v guláši. Vyskúšajte tieto 3 recepty, v ktorých sa bude rozpadať na jazyku

Zdieľať
hovädzie mäso
hovädzie mäso Foto: www.shutterstock.com

Hovädzie lýtko, alebo ľudovo nazývaná kližka, bolo kedysi považované za lacnejší a menej kvalitný druh mäsa. Väčšina ľudí ho používa tradične na prípravu guláša, no tým sa jeho kulinársky potenciál rozhodne nekončí. Kližka má výnimočnú štruktúru s množstvom kolagénu, ktorý z nej po správnej tepelnej úprave robí šťavnatú a mimoriadne chutnú pochúťku.

Áno, hovädzie mäso dnes rozhodne nie je lacnou záležitosťou, preto si jeho prípravu vychutnajte naplno. Dokonca aj šéfkuchári kližku milujú, pretože dokážu oceniť jej plnú chuť a krehkosť, ktorú dosiahnete práve dlhšou tepelnou úpravou. Jeden z majstrov kuchyne opisuje lýtko takto: „Je to svalovina z predných alebo zadných končatín dobytka, presnejšie časť nad kolenom, preto obsahuje dosť šliach. Ale práve tieto šľachy jej dodávajú šťavnatosť a jedinečný chuťový profil.“

Prečo využiť kližku aj inde než v guláši?

Okrem klasického guláša sa kližka výborne kombinuje s červeným aj bielym vínom, koreňovou zeleninou, cesnakom, rajčinami alebo hubami. Je skvelou voľbou aj pri príprave obľúbených španielskych vtáčikov, no a dokonca ju môžete využiť aj do klasickej sviečkovej na smotane. Podľa odborníkov z kuchyne je mletá kližka ideálna tiež do hamburgerov, kebabov alebo šťavnatých fašírok.

Tajomstvo dokonalého výsledku? Trpezlivosť!

Existuje však jedno pravidlo, ktoré by ste pri príprave kližky mali dodržať – potrebuje svoj čas. Práve vďaka dlhej úprave mäso zmäkne natoľko, že sa začne doslova rozpadať. Ideálne je použiť tlakový hrniec alebo pomalý multifunkčný varič, ktoré vám ušetria energiu aj nervy a zabezpečia dokonalý výsledok.

A teraz už poďme na konkrétne recepty, ktoré premenia obyčajnú kližku na kulinársky zážitok!

1. Lýtko v sviečkovej omáčke – klasika trochu inak

Príprava vôbec nie je zložitá. Približne 900 g hovädzej kližky dobre umyte, osušte a vložte do tlakového hrnca spolu s očistenou koreňovou zeleninou – 2 mrkvami, 2 petržlenmi a jedným väčším plátkom zeleru. Do sitka na korenie vložte 5 guličiek čierneho korenia, 5 guličiek nového korenia a 2 bobkové listy, pridajte k mäsu a zalejte asi 800 ml horúcej vody. Varte približne 40 minút.

Po uvarení mäso vyberte, nakrájajte na plátky asi 2 cm hrubé. Zeleninu vo vývare popučte vidličkou alebo tyčovým mixérom dohladka, pridajte 250 ml smotany na šľahanie a lyžicu múky na zahustenie. Omáčku ešte 20 minút povarte, vložte mäso späť a servírujte s nadýchanými žemľovými knedľami.

2. Hovädzie lýtko na rasci – jednoduché a chutné jedlo

Toto jedlo je nenáročné, ale výsledok je fantastický. Najprv v hrnci opražte trochu nasekanej slaniny, pridajte jednu nakrájanú cibuľu a orestujte dozlatista. Potom prisypte korenie: rascu, nové korenie a bobkový list. Všetko nechajte krásne rozvoňať. Teraz pridajte približne 750 g kližky nakrájanej na kocky, osoľte, okoreňte a podlejte hovädzím vývarom.

Duste do zmäknutia, kým mäso nie je natoľko krehké, že sa rozpadá. Mäso potom opatrne vyberte a odložte nabok. Omáčku rozmixujte do hladka, zahustite maslovou zápražkou a vráťte mäso späť do hrnca. Povarte ďalších 15 minút a podávajte s cestovinami, varenými zemiakmi alebo klasickým knedlíkom.

3. Burgundské hovädzie ragú – trochu francúzskej elegancie

Ak máte chuť na niečo rafinovanejšie, vyskúšajte toto francúzske ragú. Na masle opečte 700 g nakrájanej kližky dozlatista. Potom pridajte asi pol hrnčeka slaninky nakrájanej na pásiky, 2 nakrájané cibule, 2 mrkvy, štvrť hrnčeka petržlenovej vňate, jeden nasekaný cesnak, bobkový list, soľ, čierne korenie, tymián a lyžicu paradajkového pretlaku.

Následne zalejte jedným hrnčekom kvalitného červeného vína a pridajte približne 100 g nakladaných húb aj s trochou nálevu. Duste na miernom ohni, kým nie je mäso úplne mäkké. Potom mäso a zeleninu vyberte, tekutinu v hrnci nechajte odpariť a zahustiť do chutnej omáčky. Nakoniec mäso a zeleninu vráťte späť, prehrejte a podávajte v hlbokých miskách. Výsledok vás zasýti, zahreje a poteší každého gurmána.

Neváhajte teda dať hovädziemu lýtku šancu a vyskúšajte jeho rozmanité využitie v kuchyni. S týmito receptami si určite získate obdiv celej rodiny!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané