
Ziziphus je rastlina z čeľade Krushinov, ktorá sa nazýva unaby, jujuba. Rodiskom jujuby je Čína, kde unabi začal hodovať na daroch pred 4000 rokmi. Mimochodom, zizafún, z ktorého pochádza názov jujuba, je perzský názov pre akékoľvek jedlé ovocie. Teraz je rastlina úplne bežná, nachádza sa v Austrálii, Brazílii, Japonsku, Malajzii, na Kaukaze, na Ukrajine. Ziziphus je malý (5-7m) dlhoveký strom s hustými kožovitými listami a drobnými svetlo zelenými kvetmi.
Popis a charakteristika
Vetvy neznačkových rastlín sú často zdobené dlhými ostrými tŕňmi. V októbri sa na mieste kvetov objavujú plody mierne žltkastej až červenohnedej farby. Bobule jujuby sú sladkokyslé alebo sladké, konzumujú sa čerstvé aj sušené. Z plodov jujuby sa vyrába džem, kompót, džem, marmeláda, kandizované ovocie, sušené ovocie, sladkosti. Džem pripomína hrušku, ale má jemný ananásový nádych. Plody jujuby obsahujú tieto prvky:
- vitamíny skupiny A, B, C
- stopové prvky
- tuky
- organické a askorbové kyseliny
- glykozidy
- polyfenoly
- fytosteroly
- triterpény
- glykozidy bez dusíka
- organické zlúčeniny obsahujúce dusík
Užitočné vlastnosti jujuby
Ziziphus má priaznivý účinok na telo:
- znižuje tlak
- zmierňuje úzkosť
- zlepšuje funkciu gastrointestinálneho traktu
- lieči kožné ochorenie
- znižuje tvorbu vláknitých plátov pri ateroskleróze
- úspešne lieči kašeľ, odstraňuje nepohodlie v ústnej dutine
- zlepšuje činnosť močového systému
- dokonale tóny
- listy majú anestetický účinok
Opeľovanie
Je cudzoprašná rastlina, preto by pre dobré opelenie mala byť blízko umiestnených niekoľko ďalších exemplárov, možno dokonca sadenice pestované nezávisle na kameni.
Plodovanie
Rastlina kvitne a kvitne neskoro, čo jej umožňuje vyhnúť sa mrazu. Je tam veľa kvetov, vydávajú príjemnú sladkastú vôňu, ktorá priťahuje veľké množstvo hmyzu. Doba kvetu je asi 60 dní. Napriek tomu, že niektoré kvety zostávajú neopylény, jujuba môže pri plodovaní vyprodukovať až šesťdesiat kg bobúľ z dospelého exemplára. Kvôli nesúbehu kvitnutia dochádza aj k nerovnomernému dozrievaniu bobúľ. Pri jemnej teplej jeseni je možné plody žať až do októbra. Hmotnosť plodu 3-20 gramov. So starostlivou starostlivosťou aj „hrudné bobule“ vyrastené z kameňa začínajú tvoriť vaječníky už 2-3 roky a odrodové sadenice, s dobrým zakorenením, sú schopné priniesť bobule v prvom roku.

Ako pestovať jujubu na vlastnom pozemku
Jujuba je teplomilná. Zvyčajne rastie v teplej klíme. V chladných zimách rastliny unabi premŕzajú takmer ku koreňom. Existuje výsledok pestovania jujuby v skleníkoch severných oblastí, ale mladá jujuba niesla ovocie, uschla a prestala rásť.
Sadenie
Vysádza sa skoro na jar alebo v strede. Na jeseň – v poslednom desaťročí, ale nezakorenená sadenica môže mierne zmrznúť. Hnojivá a humus by mali byť aplikované do jamy pripravenej pre jujubu. Po umiestnení rastliny do stredu jamky dobre prelievajte. Potom pritlačte sadenicu tesnejšie ku dnu jamy a posypte koreňové výhonky zeminou. Znovu rozlejte, pridajte trochu viac zeminy, zľahka udupte. Aplikáciou týchto techník výsadby je možné dosiahnuť bezbolestné zakorenenie.
Miesto
Unabi veľmi miluje svetlo. V tieni jujuba rastie zle a kvitne, kvety sa vždy ukážu ako prázdne kvety, takže pre výsadbu stojí za to vybrať miesto skryté pred studeným vetrom, ale prístupné slnečným lúčom. Pred sadením treba vziať do úvahy: ako koruna rastie, unabi sa stáva pomerne roztiahnutým, takže je lepšie dodržať vzor pristátia 3 x 4 metre.
Pôda
Jujuba je nenáročná na zem, ale reaguje na starostlivosť. Pre najlepšie prežitie jujuby by sa pôda pod mladými rastlinami nemala vykopávať, ale mulčovať a pravidelne pridávať organickú hmotu. Nie je nutné dovoliť, aby na mieste, kde je unabi vysadený, rástla burina: také susedstvo sa mu nepáči. Jujuba vďaka štruktúre svojich koreňov ľahko odoláva suchu. Ale neprijíma nadmernú vlhkosť pôdy.

Choroby a škodcovia jujuby
Jujuba takmer neochorie, hmyzí škodcovia sa jej tiež nedotýkajú. Vtáky majú záujem o zrelé ovocie, takže bobule by mali byť odstránené, akonáhle sú zrelé.
Použitie jujuby
Recepty na džem
Sirup: 500 ml vody, 1 kg cukru, 10 gramov citróna. Bobule prepichnuté špáradlom zalejte vareným sirupom, nechajte 7-8 hodín a potom varte 25 minút. Nalejte džem do sterilizovaného pohára, zrolujte.
Recepty na kompóty
Vložte čisté, suché jojoby do sterilizovaných 3-litrových pohárov. Naplňte vodou 90°. Zvarte vodu s cukrom a citrónom (na 3-litrový pohár – 200-250 gramov cukru a 0,25 lyžičky citróna). Zlejte vodu z pohárov, namiesto toho nalejte sirup, zrolujte.
Liečivé vlastnosti jujuby
Vysadením kúzelnej jujuby na dvore získate nielen dezerty bohaté na vitamíny, ale tiež zlepšíte svoje zdravie:
- Ukľudňujúci čaj. 10-15 bobúľ zalejte 250 ml vody s teplotou 90 ° C a nechajte 15 minút pôsobiť. Pite 1 hodinu pred spaním.
- Odvar na zníženie tlaku. 5-10 bobúľ zalejeme 500 ml vriacej vody. V pare 30 min. Ochlaďte, sceďte, pridajte vriacu vodu do 500 ml. Používajte 2-krát denne po dobu troch mesiacov.
- Masť z listov unabi. Zahrejte 100 gramov unabi listov na 90 ° s 500 ml unabi olivového oleja, nechajte 10 dní. Vredy namažte olejom, kým sa nezmenší.
- Nálev z jujuby na kašeľ. Naparte 2 gramy rastlinných listov s 300 ml vody 90°, nechajte 1 hodinu. Pite 3-4krát 50 ml.
Zdroj: zkustojinak.cz