Babičkin trik, ktorý naozaj funguje. Pridajte do vody túto ingredienciu a vajíčka vám už nikdy neprasknú

Zdieľať
varenie vajec
varenie vajec Foto: www.shutterstock.com

Vajíčka na tvrdo patria k úplne základným jedlám v každej domácnosti. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že ich príprava je jednoduchá, nie vždy sa všetko podarí bez problémov. Určite ste už niekedy zažili, že vám vajíčko pri varení prasklo, bielok vytiekol a po vybratí z vody vyzeralo skôr ako znehodnotený pokus než lákavá pochúťka. Našťastie sa v našich domácnostiach dedí niekoľko jednoduchých trikov, ktoré sľubujú riešenie. Jedným z tých najznámejších je pridávanie soli do vody, v ktorej sa vajíčka varia. Ale čo sa za touto metódou vlastne skrýva? Je to naozaj účinné, alebo ide len o mýtus našich starých mám?

Ako môže obyčajná soľ ovplyvniť varenie vajíčok?

Každý, kto už aspoň raz varil vajíčka na tvrdo, vie, že riziko prasknutia škrupiny je pomerne vysoké. Práve preto mnohé babičky a skúsené gazdinky odporúčajú do vody pridať lyžičku soli. Tento starodávny tip pritom nie je iba poverou – opiera sa o pomerne jednoduchý vedecký princíp. Soľ totiž dokáže reagovať s vaječnými bielkami, ktoré pozostávajú z citlivých bielkovín.

Ak vám vajíčko počas varenia náhodou praskne, bielok z neho začne rýchlo vytekať. Práve vtedy prichádza na rad soľ. Tá totiž výrazne urýchľuje proces tuhnutia bielka, odborne označovaný ako denaturácia. Vďaka tomuto efektu bielok stuhne skôr, než by stihol uniknúť do vody. Výsledok? Vajce si zachová tvar, netvorí sa okolo neho nepríjemná bielková pavučina a vy ho z hrnca vyberiete takmer bez viditeľného poškodenia.

Soľ ako ochranný štít pre vajíčka

Druhou dôležitou výhodou pridávania soli do vody je, že funguje aj ako určitá mechanická ochrana škrupiny. Aj keď nemôžete očakávať, že škrupina nikdy nepraskne, soľ dokáže minimalizovať následky, ktoré vznikajú pri drobných prasklinách. Navyše vyššia koncentrácia soli vytvára vo vode mierne odlišné tlakové podmienky. Tým sa do určitej miery obmedzí prenikanie vody cez prípadné mikrotrhliny v škrupine. Z vajíčka tak po varení nevytečie voda a vajce nebude vodnaté ani narušené.

Aj keď nejde o dokonalú ochranu, je zrejmé, že vajíčka varením v slanej vode získajú o čosi lepšiu šancu zostať celé a nepoškodené. Práve táto drobná výhoda môže znamenať rozdiel medzi krásnym a estetickým vajíčkom a sklamaním z nepodareného pokusu.

Pomáha soľ aj pri lúpaní vajec?

Obľúbenou poverou, ktorá sa často spája s varením vajíčok v slanej vode, je ľahšie oddeľovanie škrupiny od uvareného vajca. Mnoho ľudí verí, že vajcia varené v slanej vode sa lúpajú ľahšie. No, žiaľ, vedecké výskumy v tejto otázke nie sú veľmi povzbudivé.

Podľa testov a praktických skúseností šéfkuchárov je totiž lúpanie vajíčok oveľa viac ovplyvnené ich čerstvosťou. Čím čerstvejšie je vajce, tým náročnejšie je jeho lúpanie. Vajcia, ktoré sú uložené v chladničke už niekoľko dní, sa lúpu výrazne jednoduchšie. Pridanie soli do vody túto skutočnosť zásadne nezmení. Napriek tomu tým nič nepokazíte, pretože slaná voda nijak neovplyvní chuť vajíčka a rozhodne nebude na škodu.

Skúste kombinácie ďalších kuchynských trikov

Ak vám ide naozaj o bezproblémové varenie a lúpanie vajíčok, môžete siahnuť po ďalších známych trikoch. Niektorí kuchári odporúčajú pridať do vody trochu jedlej sódy, ktorá mierne ovplyvní štruktúru škrupiny a uľahčí lúpanie. Ďalším osvedčeným postupom je rýchle schladenie vajec po uvarení v studenej vode. Prudké ochladenie spôsobí, že vajíčka sa od škrupiny lepšie oddelia, a vy budete spokojní s výsledkom.

V konečnom dôsledku je každý kuchynský experiment unikátny a záleží aj na vašej trpezlivosti pri lúpaní. No kombináciou týchto rád môžete minimalizovať problémy, ktoré často vznikajú pri príprave vajec natvrdo.

Oplatí sa teda pridať soľ do vody?

Zhrnuté a podčiarknuté – pridávanie soli do vody, v ktorej varíte vajíčka, nie je len babským výmyslom, ktorý nemá opodstatnenie. Tento jednoduchý trik môže reálne pomôcť pri prípadnom prasknutí vajíčka a ušetriť vám tak stres aj sklamanie z nepodarenej prípravy. Aj keď nie je garantované, že sa vajíčko nikdy nepoškodí, určite ide o dobrú prevenciu, ktorá stojí za to.

Takže nabudúce, keď budete variť vajíčka na tvrdo, spomeňte si na tipy našich starých mám a prisypte do vody tú povestnú lyžičku soli. Možno práve táto drobnosť vám zachráni perfektné vajíčko k raňajkám.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané