Ako grilovať zdravo a chutne? Skúste tieto tipy, ktoré vás prekvapia

Zdieľať
grilovanie
grilovanie Foto: www.shutterstock.com

Letná sezóna znamená pre mnohých Slovákov jediné – začína sa grilovanie. Vôňa čerstvo upečeného mäsa, príjemná spoločnosť rodiny či priateľov a chvíle strávené pod holým nebom. Hoci grilovanie patrí k najobľúbenejším aktivitám leta, často nie je tým najlepším riešením pre naše zdravie. Obzvlášť ľudia, ktorí majú problémy s cholesterolom či vysokým krvným tlakom, by mali byť obozretnejší. Ako teda grilovať chutne, no zároveň tak, aby sme neškodili svojmu zdraviu?

Na čo dať pri grilovaní pozor?

Jedným z najväčších problémov grilovaných jedál je vysoký obsah tuku, soli a nasytených mastných kyselín. Tieto látky dokážu nepriaznivo ovplyvniť hladinu cholesterolu v krvi, spôsobiť zvyšovanie krvného tlaku a ohroziť zdravie srdca a ciev. No nemusíte si zúfať – existuje množstvo spôsobov, ako pripraviť lahodné jedlá, ktoré budú zároveň šetrnejšie pre organizmus.

Výber mäsa je základ úspechu

Slováci zvyknú na grile pripravovať predovšetkým mäso, najmä mastné červené mäso, krkovičky či údeniny. Ak si takéto mäso doprajete len príležitostne, nejde o vážny problém. No pokiaľ grilujete častejšie, oplatí sa premýšľať nad zdravšími alternatívami.

Skvelou voľbou namiesto mastnej krkovičky sú chudé kusy mäsa, ako napríklad bravčová panenka alebo hovädzie steaky z menej mastných častí. Pri kuracom mäse je dobré odstrániť kožu, pretože práve tá obsahuje najviac tuku. Pre predstavu – grilované kuracie stehno s kožou môže obsahovať až trojnásobné množstvo tukov v porovnaní s chudými kuracími prsiami.

Klobásy a údeniny – sledujte etikety!

Klobásy a grilované údeniny sú neodmysliteľnou súčasťou letného stolovania. Ich kvalita sa však výrazne líši, preto vždy starostlivo sledujte zloženie na etikete. Cena tu nemá byť jediným kritériom výberu. Preferujte výrobky, ktoré majú obsah mäsa minimálne 80 %, soli menej ako 2,5 % a neobsahujú veľa umelých dochucovadiel či konzervantov. Medzi najzdravšie údeniny patria tie z hydinového mäsa, naopak bravčové sú zvyčajne najmastnejšie.

Objavte grilované ryby ako lahodnú a zdravú alternatívu

Pre zdravé grilovanie sú ryby úplne ideálne. Ich mäso je bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre zdravie nášho srdca. Obzvlášť morské ryby ako losos, makrela, tuniak alebo sardinky sú plné živín, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a podporujú správnu funkciu srdcovocievneho systému.

Omega-3 kyseliny EPA (eikozapentaénová) a DHA (dokosahexaénová) sa starajú o zdravie vašich ciev a pomáhajú predchádzať zápalom v tele. Preto sa ryby určite oplatí zaradiť do pravidelného grilovacieho menu.

Nezabúdajte na grilovanú zeleninu – je chutná a ľahká

Zelenina dokáže grilované pokrmy perfektne odľahčiť. Skúste ju grilovať spolu s mäsom v podobe chutných špízov alebo ako samostatnú prílohu. Ideálne sú cuketa, paprika, baklažán, kukurica alebo aj huby či cibuľa. Grilovaná zelenina, doplnená o domáci dip z jogurtu a byliniek, je chutná a zároveň pomáha tráveniu.

Vyskúšajte tiež taliansku bruschettu. Stačí ugrilovať plátky kvalitného chleba, potrieť ich cesnakom a navrch položiť čerstvé, nadrobno nakrájané rajčiny s bazalkou, olivovým olejom, trochou soli a čerstvo mletého čierneho korenia.

Pripravte si doma zdravú marinádu aj dipy

Hotové marinády a dressingy z obchodu často obsahujú priveľa soli, cukrov a nezdravých tukov. Oveľa lepšou alternatívou sú domáce marinády pripravené zo základných surovín, ktoré máte bežne v kuchyni.

Vynikajúca marináda na mäso vznikne z čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy, kvalitného olivového oleja a aromatických byliniek ako rozmarín, šalvia či tymián. Ku kuraciemu mäsu sa perfektne hodí aj jogurtová marináda, ktorá mäso krásne zvláčni a dochutí.

Aj domáci dressing je jednoduchý na prípravu a navyše šetrnejší k peňaženke aj zdraviu. Zmiešajte napríklad grécky jogurt s čerstvými bylinkami, akými sú petržlenová vňať, koriander či bazalka, pridajte trochu cesnaku, citrónovej šťavy a máte chutný, zdravý dip pripravený za pár minút.

Menej je niekedy viac – vychutnávajte si pomaly

Raz za čas si môžete dopriať aj hamburger alebo kus dobre prepečenej krkovičky. Dôležité je však nezabúdať na primerané porcie. Pokrm si vychutnávajte pomaly, v malých sústach a striedajte kúsky mäsa s čerstvou či grilovanou zeleninou. Takto si užijete príjemné chvíle s priateľmi bez zbytočných výčitiek.

Grilovanie môže byť rovnako zdravé ako chutné. Stačí len trochu viac premýšľať o tom, čo položíte na rošt a ako jedlo pripravíte. Doprajte si vyvážené pokrmy, ktoré potešia vaše chuťové poháriky aj vaše zdravie. Dobrú chuť!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané