Zmiešam džem s cestom a dám piecť. Tento „instantný“ koláč môžem jesť pokojne každý deň

Zdieľať
koláč
koláč Foto: depositphotos.com

Blíži sa víkend a nedeľný obed si priam pýta sladkú bodku. No čo stále pripravovať, aby sme sa vyhli neustálemu opakovaniu rovnakých receptov? Skúste tentoraz staviť na niečo jednoduché, rýchle, a zároveň neuveriteľne chutné. Takýto koláč nezaberie takmer žiadny čas, no rodina si ho zamiluje rovnako, ako keby ste ho priniesli z vychýrenej cukrárne. Poďte sa do toho pustiť a uvidíte, že o chvíľu už bude hotovo.

Možno si hovoríte, že pripraviť vláčny, nadýchaný a aromatický koláč za niekoľko minút miešania a iba polhodinku pečenia znie ako utópia. Opak je však pravdou! Zabudnite tentokrát na zdĺhavé recepty plné komplikovaných krokov a objavte čaro koláča s džemom, ktorý si získal prívlastok „instantný“. Tento zákusok má presne tú domácu chuť, ktorú poznáme z detstva a od babičky, no jeho príprava vás v kuchyni určite nezdrží celé dopoludnie.

Ak by ste chceli vidieť celý postup aj vizuálne, môžete si ho pozrieť na YouTube kanáli Szybkie i Proste:

https://www.youtube.com/watch?v=RmwsUqwSmM4&t=

Tajomstvo sa skrýva v jednoduchosti

Tento koláč si vás získa predovšetkým svojou jednoduchosťou. Žiadne zložité ingrediencie ani dlhé hľadanie surovín po obchodoch. Pravdepodobne všetko potrebné už dávno máte doma. Navyše je jeho príprava taká nenáročná, že ju hravo zvládnu aj úplní začiatočníci. Tak prečo ďalej váhať? Už teraz pokojne rozohrejte rúru na 180 °C a zatiaľ pripravíte cesto. Skôr než sa rúra zahreje, budete pripravení piecť.

Čo všetko budeme potrebovať?

Začnite tým, že v miske vyšľaháte metličkou dve celé vajíčka. Dobre ich premiešajte a pridajte k nim 100 gramov kryštálového cukru, 150 gramov bieleho jogurtu (pokojne môže byť aj grécky jogurt pre hustejšiu konzistenciu) a 100 mililitrov rastlinného oleja. Tieto mokré prísady poriadne premiešajte, kým sa nezjednotia do krásne jemnej hmoty.

Ďalším krokom bude pridanie suchej časti ingrediencií. Postupne zapracujte 200 gramov hladkej múky, jednu vrchovatú lyžicu kypriaceho prášku do pečiva a nezabudnite na malú štipku soli. Soľ dokáže perfektne zvýrazniť sladké tóny a vyvážiť chuť. Miešajte všetko, kým nedostanete hladké, krémové cesto bez hrudiek. Nakoniec vmiešajte 40 gramov nadrobno nasekaných vlašských orechov, ktoré koláču dodajú príjemnú chrumkavosť a ďalší rozmer chuti.

Ideálna forma pre dokonalý výsledok

Hotové cesto prelejte do vopred vymastenej a múkou vysypanej formy. Ideálnou voľbou je forma na srnčí chrbát alebo menšia okrúhla tortová forma, akú zvyčajne používame napríklad na horné poschodie viacposchodových tort. Vďaka menšej forme bude koláč pekne vysoký a ešte nadýchanejší.

Džem ako tajná zbraň dokonalého koláča

Práve prichádza na rad tá najkreatívnejšia časť – na vrchnú vrstvu hustého cesta rovnomerne rozložte 6 až 7 čajových lyžičiek vášho obľúbeného džemu. Výber je len na vás – skvelá je jahodová či marhuľová klasika, no výborne vynikne aj malinový, čučoriedkový alebo kyslejší ríbezľový džem. Následne džem ľahko premiešajte vidličkou do povrchovej vrstvy cesta, ale naozaj iba jemne. Cieľom nie je džem úplne zmiešať, ale vytvoriť efektný mramorový vzor. Pri pečení džem mierne klesne a vytvorí chutné, šťavnaté kapsičky plné ovocnej chuti.

Pečenie – finálna bodka úspechu

Pripravený koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 35 minút. Každá rúra pečie trochu inak, preto je dobré pred koncom pečenia skontrolovať koláč klasickou metódou pomocou drevenej špajdle. Ak špajdľa vyjde zo stredu cesta úplne čistá, váš dokonalý koláč je hotový. Výsledok vás očarí jemnou textúrou, lahodnou vláčnosťou a príjemnou ovocnou chuťou, ktorú ešte zvýrazňujú kúsky orechov.

Nebojte sa, že by sa vám tento recept nepodaril. Vďaka svojej jednoduchosti je naozaj bezchybný a vždy vyjde perfektne. Navyše sa výborne hodí nielen ako dezert po nedeľnom obede, ale aj na raňajky ku káve alebo ako sladké potešenie na záver náročného dňa. Možno ho dokonca radi ponúknete aj svojim hosťom a zaručene budete mať úspech.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané