Zlepšite chuť svojho jahodového džemu

Zdieľať
jahodový džem
jahodový džem Foto: depositphotos.com

Domáci jahodový džem je poklad, ktorý si často spájame s detstvom a kuchyňou našich babičiek. Napriek tomu, že jeho príprava na prvý pohľad nevyzerá komplikovane, mnohým sa opakovane nedarí dosiahnuť tú správnu, nezabudnuteľnú chuť. Kde môže byť chyba? A ako pripraviť džem, po ktorom sa len zapráši? Máme pre vás niekoľko dôležitých rád, vďaka ktorým bude váš džem skutočnou hviezdou raňajkového stola.

Kvalitné suroviny sú základ úspechu

Bez dokonalých jahôd perfektný džem nikdy nevznikne, ani keby ste doň vložili všetku snahu sveta. Preto vždy starostlivo vyberajte len zrelé, voňavé a sladké jahody. Ideálne sú také, ktoré už dosiahli vrchol zrelosti, sú sýto červené a majú prenikavú jahodovú vôňu. Ak objavíte jahody so známkami plesne, bez milosti ich vyhoďte.

Možno vás ale prekvapí, že k dokonale zrelým jahodám sa oplatí pridať aj zopár menej dozretých plodov. Tie totiž obsahujú viac prírodného pektínu, ktorý zabezpečí prirodzené stuhnutie džemu aj bez pridaných zahusťovadiel. Táto kombinácia vám zaručí ideálnu konzistenciu a vyváženú chuť.

Koľko cukru je dosť cukru?

Okrem jahôd je druhou hlavnou ingredienciou džemu cukor. Jeho množstvo má vplyv nielen na chuť, ale aj na trvanlivosť a konzistenciu džemu. Ak nepoužívate pridaný pektín, použite 40 až 70 % cukru v pomere k váhe jahôd. Menej cukru znamená prírodnejšiu chuť ovocia, no môže to mierne ovplyvniť tuhosť a trvácnosť džemu.

Zvláštnosťou, ktorú možno neviete, je pridávanie citróna. Citrónová šťava má nenahraditeľnú úlohu: vyvažuje sladkosť cukru a jahôd svojou kyslosťou, dodáva džemu jasnú, sviežu chuť a zároveň pomáha aktivovať prírodný pektín v ovocí. Navyše džem vďaka nej vydrží oveľa dlhšie chutný a svieži.

Tajomstvo babičkinho džemu môže byť ukryté v bylinkách či korení

Ak stále neviete dosiahnuť tú chuť, na ktorú spomínate z detstva, možno vaša babička pridávala tajnú ingredienciu. Skúste džem ochutiť napríklad čerstvou bazalkou, mätou, tymianom či dokonca levanduľou. Veľmi príjemnou chuťovou stopou je aj pravá vanilka.

Chcete experimentovať ešte viac? Pridajte štipku čierneho korenia. Hoci sa to môže zdať zvláštne, toto malé množstvo korenia vôbec nebude cítiť ako klasický „pikantný“ prvok. Džem však dostane zaujímavú chuťovú hĺbku a stane sa neobyčajným gastronomickým zážitkom.

Pozor na správne varenie: intenzita a čas sú kľúčové

Práve fáza varenia džemu môže byť kameňom úrazu. Varíme na miernom až strednom plameni a dôsledne sledujeme, aby sa džem neprichytil ani nezačal príliš karamelizovať. Ak sa to stane, ovocná chuť jahôd sa výrazne zníži a začne dominovať jemný karamelový tón, ktorý sa už nedá odstrániť.

Ideálny čas varenia závisí od množstva džemu, ale vždy platí pravidlo, že džem varíme len dovtedy, kým nezačne krásne hustnúť a netečie príliš po lyžici. Skúška stuhnutia na studený tanierik vám jasne ukáže, kedy je džem hotový.

Skúste jednu sklenenú fľašku ozvláštniť niečím novým

Aj tí najskúsenejší domáci výrobcovia džemov radi experimentujú. Ak hľadáte niečo nové, skúste do malej časti džemu pridať pár kvapiek pomarančovej šťavy tesne pred plnením do pohárov. Získate jedinečnú verziu džemu, ktorú si vaša rodina okamžite zamiluje. Zapamätajte si, ktorý pohárik ste takto ochutili, pretože práve po ňom sa na stole iba tak zapráši!

Domáce džemy sa vracajú vo veľkom štýle

V súčasnosti sa čoraz viac ľudí vracia k tradícii zavárania a prípravy domácich džemov. Má to svoje dôvody: vieme presne, čo dávame našim deťom na tanier, často výrazne ušetríme oproti džemom z obchodu a navyše môžeme recept vždy upraviť presne podľa našich chutí a rodinných preferencií.

Čas, ktorý venujete domácej výrobe džemu, sa vám mnohonásobne vráti v podobe spokojnosti vašej rodiny a skvelého pocitu z vlastného kvalitného produktu.

Vyskúšajte tieto rady a uvidíte, že tentokrát pripravíte jahodový džem, ktorý bude konkurovať aj tomu babičkinmu!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané