Zemiakové lievance síce nepatria medzi tradičné víkendové raňajkové pokrmy, ktoré by sme si automaticky spojili s rodinnou pohodou, no práve preto stojí za to zaradiť ich do svojho repertoáru. Klasicky sa tieto lievance smažia na panvici, no ak hľadáte spôsob, ako ich pripraviť rýchlejšie a zároveň o čosi zdravšie, výbornou voľbou je teplovzdušná fritéza. Takto upečené lievance sú nadýchané, chutné a predovšetkým príjemne chrumkavé – a za krátky čas ich máte hotové aj na neskoré raňajky alebo rýchly obed.
Jednoduchá príprava krok za krokom
Postup prípravy nie je nijako zložitý. Najskôr si očistené zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle a poriadne ich vyžmýkame, aby sme odstránili prebytočnú vodu. Tento krok je dôležitý, pretože čím menej tekutiny v zemiakoch zostane, tým budú hotové lievance chrumkavejšie. Do vyžmýkanej hmoty potom pridáme hladkú múku, vajce, soľ a korenie (ideálne čierne mleté). Všetko dôkladne premiešame, až vznikne kompaktná zmes, ktorá sa bude dať ľahko formovať do malých placiek.
Hotové do štvrť hodiny
Z pripraveného cesta tvarujeme menšie placky, ktoré kladieme do predhriatej teplovzdušnej fritézy. Nastavíme teplotu približne na 180 °C a pečieme 10 až 12 minút. V polovici pečenia je dobré lievance otočiť, aby sa prepiekli rovnomerne a na obidvoch stranách získali príjemne zlatý nádych.
Príprava v teplovzdušnej fritéze prináša viacero výhod. V prvom rade ide o rýchlosť, keďže celé varenie nezaberie veľa času. Zároveň však používame minimum oleja, takže výsledok je oproti klasickým smaženým verziám zdravší.
Výhody prípravy s minimom oleja
Odborníci na výživu často zdôrazňujú, že konzumácia príliš veľkého množstva vyprážaných jedál nesie aj zdravotné riziká. Podľa dietologičky môže pri smažení na živočíšnom tuku dochádzať k nárastu takzvaných transmastných kyselín v jedle. Práve tieto látky významne prispievajú k rozvoju aterosklerózy (kôrnatenia tepien) a môžu tiež zvyšovať riziko nádorových ochorení, najmä pokiaľ ide o tráviaci trakt. Vďaka pečeniu v teplovzdušnej fritéze môžeme teda zemiakové lievance pripraviť chutne a zároveň zredukovať množstvo škodlivých tukov.
Smažené jedlá majú ešte jednu nevýhodu – pri smažení na živočíšnom tuku sa zvyšuje obsah transmastných kyselín v pokrme, ktoré súvisia s aterosklerózou ciev. Je to zároveň faktor, ktorý môže prispievať k vyššiemu riziku rakovinových ochorení čriev. Takže z hľadiska zdravia smažené rozhodne nie je tou najlepšou voľbou,” dietologička.
Všestranné podávanie
Keď sú lievance upečené do zlatista, môžeme ich podávať na množstvo spôsobov. Sú skvelé s rôznymi jogurtovými dresingami, do ktorých môžeme pridať čerstvé bylinky (pažítka, petržlenová vňať či kôpor). Rovnako dobre poslúžia ako príloha k mäsu alebo ako rýchle občerstvenie na večer k obľúbenému filmu. Vďaka teplovzdušnému fritovaniu ostávajú zvonku príjemne chrumkavé a vnútri mäkké, čo ocenia všetci, ktorí si potrpia na dobré jedlo bez zbytočných výčitiek.
Ak teda hľadáte chutnú a rýchlu alternatívu k tradičným lievancom či zemiakovým plackám, určite vyskúšajte práve túto teplovzdušnú verziu. S minimom tuku a za krátky čas tak pripravíte jedlo, ktoré je nielen výborným spestrením každodenného jedálnička, ale aj skvelou voľbou v prípade, že chcete zvoliť zdravší spôsob prípravy obľúbenej dobroty.
Nech už si tieto zemiakové lievance doprajete na raňajky, obed alebo ako neformálnu pochúťku pre návštevy, určite sa vám odvďačia lahodnou chuťou a chrumkavou štruktúrou. Stačí pár kvalitných surovín, teplovzdušná fritéza a trocha nadšenia do varenia – a rýchly recept plný vône a chuti máte na stole v priebehu niekoľkých minút.