„Životmeniaci“ šalát. Pripravený za 2 minúty, hodí sa úplne ku všetkému a navyše zbaví vaše telo toxínov

Zdieľať
jedenie šalátu
jedenie šalátu Foto: www.shutterstock.com

Ak hľadáte rýchlu, jednoduchú, a pritom veľmi zdravú prílohu, tento šalát je ideálnou voľbou. Jeho príprava nezaberie viac než pár minút, no aj napriek jednoduchosti vyniká lahodnou chuťou a množstvom prospešných účinkov pre váš organizmus. Vďaka kombinácii ingrediencií pôsobí detoxikačne, podporuje imunitu a zároveň sa skvelo hodí ku každému jedlu.

Čo robí tento šalát výnimočným?

Tajomstvo úspechu tohto jednoduchého šalátu je v správnom spojení čerstvých ingrediencií, ktoré sú bohaté na vitamíny, minerály a ďalšie cenné látky. Ide o potraviny, ktoré sú ľahko dostupné, bežné a zároveň mimoriadne zdravé.

Hlávkový šalát patrí medzi obľúbené zelené listové šaláty vďaka svojej jemnej chuti a chrumkavej textúre. Jeho veľkou prednosťou je vysoký obsah vody a vlákniny, vďaka čomu napomáha tráveniu, zlepšuje hydratáciu tela a pôsobí ako prirodzený prostriedok na očistu organizmu. Okrem toho obsahuje vitamíny A, K a množstvo ďalších antioxidantov.

Citrónová šťava je bohatá na vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém, zlepšuje vstrebávanie železa a napomáha detoxikácii organizmu. Pravidelná konzumácia citróna môže pomôcť vyplaviť škodlivé látky z tela, posilniť imunitu a podporiť zdravú pokožku.

Olivový olej – zvlášť extra panenský – je známy svojimi zdravotnými účinkami. Je bohatým zdrojom zdravých mastných kyselín a antioxidantov, ktoré majú protizápalové účinky, chránia srdce a cievy, pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu a podporujú zdravie mozgu.

Cesnak je už dlho považovaný za prírodné antibiotikum a antiseptikum. Má silné antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti. Okrem toho cesnak priaznivo ovplyvňuje kardiovaskulárny systém, pomáha znižovať krvný tlak a cholesterol a celkovo posilňuje obranyschopnosť organizmu.

Potrebné ingrediencie

Na prípravu šalátu potrebujete iba tieto bežne dostupné suroviny:

  • 1 hlávkový šalát
  • 1 väčší citrón
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžicu bieleho vínneho octu
  • ½ čajovej lyžičky soli (prípadne podľa chuti)
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Jednoduchý postup prípravy

Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla:

  1. Hlávkový šalát opláchnite, osušte a nakrájajte na menšie, približne rovnako široké kúsky.
  2. Šalát vložte do väčšej misy.
  3. Pridajte šťavu z čerstvo vytlačeného citróna, extra panenský olivový olej, pretlačený alebo jemne nasekaný cesnak, vínny ocot, soľ a čerstvo namleté korenie.
  4. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa jednotlivé ingrediencie spojili a chuť bola rovnomerne rozložená.
  5. Šalát servírujte čerstvý, aby ste zachovali jeho chrumkavosť a sviežosť.

Univerzálnosť a využitie šalátu

Výhodou tohto šalátu je, že sa hodí prakticky ku všetkým typom pokrmov. Skvele chutí ako príloha ku grilovanému či pečenému mäsu, rybám, syrom alebo k zeleninovým jedlám. Rovnako dobre ho využijete ako ľahké samostatné jedlo počas teplých letných dní, prípadne ako zdravú večeru.

Vďaka svojej sviežosti a schopnosti podporiť trávenie a očistiť organizmus je tento jednoduchý šalát vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička. Jeho príprava navyše nevyžaduje žiadne zložité kuchárske techniky ani veľa času, čo ocenia aj zaneprázdnení ľudia.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané