Zhoďte jarné kilá so sviežou „soupie“. Krémovo-smoothie mix z hrášku a rukoly vás ľahko dostane do formy

Zdieľať
smoothie
smoothie Foto: www.shutterstock.com

Jar je obdobím, keď väčšina z nás zatúži po ľahších a sviežich jedlách, plných energie a živej zelenej farby. Práve vtedy je ideálny moment vyskúšať takzvanú „soupie“ – pokrm, ktorý sa nachádza niekde na pomedzí hustej polievky a osviežujúceho smoothie. Táto jarná vychytávka spája sladký hrášok, pikantnú rukolu a niekoľko ďalších nenápadných surovín, ktoré spolu vytvoria tanier (alebo pohár) plný chuti i farieb.

Ak ste milovníkom jemných krémových polievok, no zároveň túžite po nádychu jarného korenia a sviežosti, ste na správnom mieste. Táto polievka má nádherne krémovú konzistenciu, aj keď sa zaobíde bez smotany. Je príjemne sladkastá vďaka hrášku a zároveň pikantná vďaka rukole, ktorá jej dodáva jemne korenistú príchuť. Jej príprava je rýchla a zvládne ju ktokoľvek, kto má v kuchyni mixér a zopár bežných ingrediencií.

Hlavnou hviezdou je zelený hrášok – môžete použiť čerstvý alebo mrazený, obe možnosti fungujú výborne. Hrášok do výslednej polievky prinesie výraznú farbu, prirodzenú sladkosť a aj trochu bielkovín, vďaka čomu vás pokrm zasýti na dlhší čas. Rukola sem zase vnáša výraznejšiu korenistú chuť, dávku vitamínov i antioxidantov. Zdravý šmrnc, ktorý skvele pripomenie príchod jari.

Podľa Národného zdravotníckeho informačného portálu:

„Rukola obsahuje mnoho cenných látok, najmä železo, vápnik, draslík, vitamín C a vitamín A. Mierne štipľavú chuť spôsobujú horčičné oleje, ktoré patria medzi sekundárne metabolity rastlín. Glukosinoláty majú množstvo zdraviu prospešných účinkov, môžu pôsobiť ako antioxidanty či protinádorovo.“

Ak vás rukola láka v kombinácii s inou zeleninou, môžete sa inšpirovať aj receptom na cuketovo-rukolový krém. Vo videu z relácie Menu od Koko na YouTube nájdete skvelý návod, ako si pripraviť podobný typ polievky:

Rukola patrí až na samotný záver

Základ chuti vašej soupie tvorí cibuľka a cesnak, ktoré stačí krátko osmažiť na olivovom oleji. Keď začnú voňať, pridajte trošku zeleninového vývaru, prisypte hrášok a priveďte k varu. Variť stačí len niekoľko minút – hrášok by mal zmäknúť, no nemal by sa rozvariť, aby si zachoval sviežu chuť a farbu.

Rukolu prihoďte až úplne nakoniec, tesne pred mixovaním, a nechajte ju len krátko spariť v horúcom vývare. Takto si zachová sýtozelenú farbu a špecifickú, mierne korenistú chuť. Celú zmes napokon rozmixujte do hladkého krému, ktorý osolíte, okoreníte a podľa chuti doplníte pár kvapkami citrónovej šťavy. Výsledkom bude hustá a lahodná zelená polievka, ktorá svojou konzistenciou pripomína smoothie.

„Rukolu v kombinácii s hráškom rozmixujte a vytvorte niečo medzi smoothie a polievkou.“

Jarný pocit chuti a ľahkosti

Takzvaná soupie z hrášku a rukoly vás očarí nielen svojou príjemnou vôňou a ľahkosťou, ale aj jednoduchosťou prípravy. Vďaka vysokému obsahu zeleniny a nízkemu obsahu tuku podporí nielen vaše trávenie, ale aj prirodzené chudnutie. Celý proces vám zaberie len pár minút, a väčšinu surovín už pravdepodobne máte dávno v špajze alebo v mraziacom boxe.

Podávať ju môžete teplú aj studenú, čo oceníte najmä v dňoch, keď vás prekvapí prvé jarné slnko. Pokojne si ju môžete naliať aj do skleného pohára a vychutnávať ako netradičné smoothie. Ak by ste chceli ešte väčšiu dávku sviežosti, pridajte pár lístkov mäty alebo trochu postrúhaného zázvoru. A pre tých, ktorí preferujú sýtejšiu verziu, je tu možnosť pridať lyžičku gréckeho jogurtu, posypať tanier semienkami, prípadne dozdobiť klíčkami.

Tip na záver

  • Ak máte radi experimentovanie, skúste namiesto rukoly použiť aj inú listovú zeleninu (napríklad špenát či listy mladej horčice) alebo do základného receptu primiešajte pár kúskov avokáda pre extra krémovú konzistenciu.

  • Polievku môžete uskladniť v chladničke a pokojne si ju zobrať so sebou do práce ako ľahký obed či olovrant.

Táto jarná dobrota je dokonalým príkladom toho, ako sa dá z bežných surovín vytvoriť niečo zdravé, chutné a nápadité, čo vás udrží vo forme. S každou lyžicou budete cítiť jemnú sladkosť hrášku i korenistú sviežosť rukoly. Pripravte sa na jar plnú energie, chuti a ľahkosti – bez zbytočných kíl a s radosťou z dobrého jedla.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané