
Už nedočkavo vyzeráte jar? Určite sa tešíte na to, až si budete za pár týždňov pochutnávať na prvých jarných bylinkách. Čo si toto čakanie skrátiť? Vysejte si doma žeruchu, ktorá skvele chutí, a navyše má veľa zdraviu prospešných látok.
Vypestovať rastlinky žeruchy siatej zvládne každý. Stačí, keď dáte do nízkeho plastového téglika vatu s vodou a na ňu rovnomerne nasypete semienka žeruchy. Téglik následne umiestnite na okenný parapet, aby mala bylinka dostatok slnečného svitu. Za dva až tri dni sa môžete tešiť na bohatú úrodu žeruchy.
Dávajte však pozor na to, aby mala žerucha pri svojom raste dostatok vlahy. Doplňujte jej preto priebežne vodu. Vata, z ktorej žerucha rastie, by tak mala byť stále napučaná. Žeruchu zberajte vtedy, keď vyrastie do výšky dvoch až troch centimetrov. Použite pritom nožnice na bylinky alebo kuchynské nožnice, ktorými žeruchu ostrihajte zhruba jeden centimeter nad vatou.
Hoci by ste to do žeruchy nepovedali, táto bylinka obsahuje vysoké množstvo vitamínu C. V 50 gramoch žeruchy konkrétne nájdete 35 miligramov vitamínu C, čo je takmer 60 percent odporúčanej dennej dávky. Čerstvá žerucha je ďalej významným zdrojom vitamínov B, E a K, ďalej železa, draslíka, fosforu, zinku, vápnika, horčičného oleja, karotenoidov a antioxidantov.
Vzhľadom na látky, ktoré žerucha obsahuje, si túto bylinku vysoko cenili už v starovekej Indii. Aj v dnešnej dobe sa žerucha, najmä vďaka svojej chuti, teší veľkej obľube. Väčšina ľudí však nemá tušenie, že táto chutná bylinka významne prospieva aj nášmu zdraviu. Aké sú teda jej najväčšie zdravotné benefity?
- posilňuje imunitný systém
- má protizápalové účinky
- zlepšuje funkciu pľúc
- priaznivo ovplyvňuje činnosť obličiek a močových ciest
- harmonizuje menštruačný cyklus
- blahodárne pôsobí na tráviaci systém a taktiež na činnosť žlčníka a pečene
- pomáha pri prechladnutí, bolestiach v krku a kašli, pri týchto zdravotných komplikáciách konzumujte čerstvú žeruchu zmiešanú s pravým včelím medom
Žerucha siata je chutnou bylinkou, ktorá má jemne štipľavú chuť podobajúcu sa reďkovke. Používajte ju v čerstvom stave všade tam, kde by ste siahli po petržlenovej vňate či pažítke. Žeruchou si napríklad posypte chlieb s maslom. Túto bylinku dajte aj do zeleninových šalátov, nátierok či polievok, ozdobiť ňou môžete aj varené zemiaky. Žeruchu používajte iba v čerstvom stave. Varením stráca svoju charakteristickú chuť aj vitamíny, minerály a ďalšie zdraviu prospešné látky.