Zemiaky na mede. Zabudnutá pochúťka našich prastarých mám, ktorá spríjemňovala ťažké vojnové časy

Zdieľať
zemiaky na mede
zemiaky na mede Foto: www.shutterstock.com

Zemiaky pripravené s medom patria k receptom, ktoré si dnes mnohí spoja s dávnymi dobami núdze. Hoci pôvod tejto kombinácie siaha ďaleko do minulosti a spočiatku vznikla z nevyhnutnosti, časom sa stala obľúbenou pochúťkou, ktorá má svoje miesto aj v súčasnosti. A nielen u nás – táto sladkasto-slaná kombinácia je populárna v mnohých krajinách sveta, hoci sa pripravuje vždy trochu odlišne.

Zemiaky – obľúbené aj po generáciách

V našich zemepisných šírkach patria zemiaky nepochybne k tým najobľúbenejším surovinám vôbec. Sú cenovo dostupné, chuťovo všestranné a ponúkajú nekonečné možnosti spracovania – môžeme ich variť, smažiť, piecť, grilovať či pripravovať na desiatky ďalších spôsobov. Aj dnes, takmer osem desaťročí od skončenia druhej svetovej vojny, majú svoje nezastupiteľné miesto v slovenskej kuchyni.

Spojenie zemiakov a medu sa na prvý pohľad môže zdať netradičné, ale pravdou je, že sa používa už stáročia a mnohí ho s obľubou využívajú dodnes. Podobné recepty môžeme nájsť napríklad aj v Ázii, kde je kombinácia sladkých a slaných chutí veľmi populárna. Jednou zo známych verzií, ktorú si môžete pozrieť aj na populárnom YouTube kanáli Continental Desi Kitchen CDK, je práve ázijský variant zemiakov na mede.

Povojnová éra a záchrana Európy v podobe zemiakov

História zemiakov je plná zaujímavých príbehov, zvlášť z obdobia vojny a krátko po nej. V tomto období bol nedostatok potravín veľmi vážnym problémom a ľudia si museli vystačiť s tým, čo mali. Zemiaky boli takmer všadeprítomnou potravinou a často sa objavovali aj v podobách, ktoré by dnes boli nepredstaviteľné. Dokonca kolovali príbehy o tom, že zemiaky si ľudia natierali na chlieb, len aby dokázali zasýtiť hladné žalúdky.

Zemiaky boli navyše doslova záchranou Európy od povojnového hladomoru. Sú totiž cenovo prístupné, ľahko pestovateľné a veľmi výživné. Okrem sacharidov a vlákniny obsahujú aj dôležité vitamíny, hlavne vitamín C a niektoré zo skupiny B. Z minerálov v nich nájdeme veľa draslíka, fosforu, horčíka a železa. Práve vďaka týmto vlastnostiam boli zemiaky počas vojny a aj po nej doslova pilierom prežitia.

Zemiaky na mede podľa receptov našich prastarých mám

Naše prastaré mamy boli známe tým, že aj z veľmi mála dokázali vykúzliť chutné, výživné a sýte jedlá. Práve zemiaky na mede boli jedným z takých receptov, ktoré v ťažkých časoch spríjemňovali každodenný život. Gazdinky museli byť veľmi kreatívne a šikovné, keďže mali k dispozícii len minimum surovín, no zároveň potrebovali nakŕmiť veľké rodiny. Počas 40. a 50. rokov minulého storočia sa tak zemiaky stali synonymom jedla a nesmeli chýbať takmer v žiadnej domácnosti.

Starý slovenský recept na chutné zemiaky s medom

Ako teda vyzeral typický recept na zemiaky s medom, ktorý sa pripravoval v slovenských domácnostiach? Samozrejme, existovalo množstvo variantov, vždy podľa toho, aké bylinky či koreniny mala rodina práve poruke. Základom však zostávali vždy rovnaké ingrediencie – zemiaky, med a prípadne trocha údenej slaninky či cesnaku. Na dochutenie sa používala bežne soľ a čierne korenie.

Približne kilogram zemiakov sa najprv dôkladne umyl a potom sa zemiaky uvarili v osolenej vode v šupke, pretože takto získajú najlepšiu chuť a štruktúru. Po vychladnutí sa ošúpali a nakrájali na väčšie kocky alebo plátky. Dôležité bolo, aby sa úplne nerozvarili, pretože tak by si neudržali správnu konzistenciu. Nachystané zemiaky sa potom vložili do zapekacej misy.

Ako pripraviť lahodnú medovú omáčku

Aby jedlo získalo svoju typickú a nezameniteľnú chuť, pripravovala sa špeciálna sladkokyslá omáčka s medom. Táto omáčka však nebola len sladká – jej tajomstvom bol prídavok octu, ktorý jej dodával vyváženú a sviežu chuť.

Na prípravu budete potrebovať:

  • 100 g kvalitnej anglickej slaniny alebo inej údeniny podľa vašich preferencií
  • 6 lyžíc medu
  • 1 väčšiu cibuľu alebo 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice vínneho octu
  • 2 lyžice hladkej múky na zahustenie
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia a soľ podľa chuti

Najskôr na rozpálenej panvici opečte nakrájanú slaninu do chrumkava. Pridajte nakrájanú cibuľu alebo cesnak a krátko restujte, kým ingrediencie príjemne nezavoňajú. Potom primiešajte med, ocot, múku a korenie. Dôkladne premiešajte a krátko povarte, kým omáčka mierne nezhustne.

Touto omáčkou polejte pripravené zemiaky v zapekacej mise a všetko vložte do rúry predhriatej na 180 °C. Zapekajte približne 25–30 minút, kým zemiaky nezískajú krásnu zlatistú farbu a neabsorbujú chuť omáčky.

Takto pripravené zemiaky na mede predstavujú nielen skvelý odkaz minulosti, ale zároveň chutné a výživné jedlo, ktoré si určite nájde cestu aj na moderný jedálenský stôl. Môžete ich podávať ako samostatný pokrm alebo ako prílohu k mäsu. Či už ako nostalgickú spomienku alebo nový gurmánsky zážitok – určite ich vyskúšajte.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané