
Čo sa stane so zemiakmi, ktoré nie sú skladované správne v chlade a tme pri menšej vlhkosti vzduchu? Zozelenajú a začnú klíčiť. To je jav úplne bežný, mnohí spotrebitelia však tieto zemiaky aj napriek zdravotným rizikám konzumujú. Čo stravníkom hrozí? V lepšom prípade otrava, v horšom zástava dychu. Problémom je totiž toxická látka, ktorá je vysoko jedovatá. O akú látku ide a ako sa vyvarovať nebezpečenstvu?
Nesprávne skladovanie zemiakov ako hrozba
Ľudia ukladajú zemiaky do pivnice, do špajze, ale nechávajú ich tiež voľne ležať spolu s ostatnými druhmi zeleniny v skladoch alebo na balkóne. Práve skladovanie zemiakov pri ostatných druhoch mokrej zeleniny je problematické, pretože napríklad cibuľa uvoľňuje etylén, ktorý zrýchľuje proces zrenia. Vedľa ležiace zemiaky tak začnú okamžite klíčiť. A práve v klíčkoch, podobne ako v kvetoch, sa nachádza solanín, toxická a extrémne nebezpečná látka, po konzumácii ktorej hrozí smrť.
Solanín v klíčkoch aj v zelených šupkách
Hrozbou nie sú len naklíčené zemiaky alebo zemiaky s takzvanými očkami, ale tiež zelené. K zozelenaniu dochádza pri ponechaní zemiakov na svetle alebo na slnku, je to de facto obranná reakcia voči predátorom. Keď totiž vykukuje z hliny nezelený zemiak, škodcovia ho nechajú, pretože pod šupkou sa skrýva jed – solanín, navyše je taký zemiak horký. Solanín je vysoko toxická látka, ktorá sa v šupkách nachádza ešte vo väčšej miere ako v klíčkoch.
Vyhodiť alebo variť s rascou
Zelené zemiaky alebo kusy s dlhými naklíčenými šľahúňmi sa odporúča úplne vyhodiť. A ako pristupovať k zvyšným zemiakom? Zásadné je tieto kusy riadne oškrabať pomocou škrabky a odstrániť očká vykrojením pomocou noža. Pri tepelnej úprave varením sa solanín čiastočne vylúhuje, oproti tomu pri smažení zostáva, preto je vhodnejšie staršie zemiaky iba variť. A ako sa vyhnúť nevoľnosti, hnačke, žalúdočným kŕčom, zvracaniu a závratom? Solanín výborne neutralizuje obyčajná rasca, preto sa hodí ju pridávať do hrnca pri varení zemiakov.