V letnom a skorom jesennom období je cuketa jednou z najľahšie dostupných surovín na trhoch i v supermarketoch. Vďaka svojej jemnej chuti, vysokej vode a vláknine patrí medzi skutočne univerzálne potraviny, z ktorých sa dajú pripraviť ľahké predkrmy, hlavné jedlá i dezerty. Aby ste sa inšpirovali a objavili nové spôsoby, ako cuketu využiť, prinášame vám päť receptov: od sviežich predkrmov až po chrumkavý chlebík či jemný krém. Všetky tieto možnosti vynikajú nielen chuťou, ale aj jednoduchosťou prípravy. Presvedčte sa sami!
1. Cuketovo-mätový tatarák
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká cuketa
- Hrsť čerstvej mäty
- Kôra z polovice citróna
- 1 lyžica sójovej omáčky
- Zálievka vinaigrette (olivový olej s octom alebo citrónovou šťavou)
Postup:
- Cuketu najskôr ošúpte a potom nakrájajte na drobné kocky.
- Pridajte nasekanú mätu a nastrúhanú citrónovú kôru.
- Dochuťte sójovou omáčkou a zálievkou vinaigrette.
- Všetko dôkladne premiešajte, aby sa chute prepojili.
Tip na podávanie:
Podávajte na čerstvo rozpečenej bagetke alebo slaných krekroch. Tento „tatarák“ môžete využiť aj ako ľahkú prílohu k pečenému či grilovanému mäsu. Vďaka spojeniu sviežej mäty a citrónovej kôry má výsledná zmes iskrivú chuť, ktorá sa v lete dokonale hodí k osviežujúcim nápojom.
2. Cuketové carpaccio
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká cuketa
- Olivový olej
- Parmezán (ak preferujete jemnejšiu verziu, môžete použiť fetu)
- Pínie (píniové oriešky)
- Čierne korenie a bylinky podľa chuti
- Citrónová šťava
Postup:
- Cuketu nakrájajte na čo najtenšie plátky – čím tenšie plátky, tým jemnejšia a lahodnejšia chuť.
- Plátky poukladajte na tanier do jednej vrstvy a pokvapkajte olivovým olejom a citrónovou šťavou.
- Ochuťte bylinkami (napríklad bazalkou či tymianom), prípadne pridajte čierne korenie.
- Nakoniec posypte parmezánom či fetou a pínie jemne opražené na suchej panvici.
Tip na podávanie:
Carpaccio sa hodí ako ľahký predkrm, no môže poslúžiť aj ako zdravšia príloha k mäsu. Vďaka jemne nakrájanej cukete a chuti orieškov pôsobí tento pokrm elegantne aj pri slávnostnejších príležitostiach. Ak chcete získať výraznejšiu chuť, nechajte carpaccio krátko odležať v chladničke, aby sa marináda vstrebala do plátkov cukety.
Recept z cukety
3. Cuketový chlebík
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky nastrúhanej cukety
- 3 vajcia
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček oleja
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 3 hrnčeky hladkej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky soli
Postup:
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vo väčšej mise premiešajte vajcia, cukor, olej a vanilkový extrakt.
- Pridajte nastrúhanú cuketu a dôkladne spojte.
- V ďalšej mise zmiešajte múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, škoricu a soľ.
- Suché suroviny postupne pridávajte k mokrej zmesi a miešajte, kým nevznikne vláčne cesto.
- Formu na chlieb vymažte (prípadne vyložte papierom na pečenie) a vlejte do nej pripravené cesto.
- Pečte približne 60 minút – špajľa zapichnutá do stredu chlebíka by mala vyjsť suchá.
- Nechajte chlieb dôkladne vychladnúť, aby sa lepšie krájal.
Extra tip:
Cuketový chlebík sa dá ľahko vylepšiť napríklad nasekanými orechmi (vlašské, pekanové) alebo kúskami horkej čokolády. Môžete si ho vychutnať na raňajky s maslom, džemom alebo ako desiatu ku káve. Vďaka cukete zostáva chlieb jemný a šťavnatý niekoľko dní.
4. Cuketový krém
Ingrediencie:
- 3 väčšie cukety
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 zemiak
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
- 150 ml smotany na varenie
Postup:
- Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno. V hrnci zohrejte olivový olej a orestujte ich do sklovita.
- Pridajte nakrájané cukety a očistený nakrájaný zemiak, potom všetko zalejte zeleninovým vývarom.
- Varte, kým cukety a zemiak nezmäknú.
- Pomocou tyčového mixéra rozmixujte polievku dohladka.
- Prilejte smotanu, dochuťte soľou a korením.
Servírovanie:
Podáva sa horúci aj ako studený krém, v oboch prípadoch je vynikajúci. Dozdobte ho napríklad nasekanou petržlenovou vňaťou, pažítkou či lístkami bazalky. Pridať môžete aj opečené krutóny alebo strúhaný syr. Cuketový krém je vďačné jedlo, ktoré oceníte, keď nemáte veľa času, ale chcete niečo zdravé a sýte.
5. „Šťuchaná“ cuketa s pestom a burratou
Ingrediencie:
- 3 väčšie cukety
- 1 lyžička olivového oleja
- Soľ a korenie
- 1 burrata
- 3 lyžičky pesta
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- Lístky čerstvej bazalky
Postup:
- V hlbokej mise zmiešajte nakrájané cukety, olivový olej, soľ a korenie. Dôkladne ich premiešajte, aby sa koreniny i olej dostali na všetky kúsky.
- Rozložte cukety v jednej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Dajte do rúry na spodnú mriežku a pečte približne 10 minút, kým cuketa nezmäkne.
- Potom prepnite rúru na funkciu gril (alebo zvýšte teplotu) a presuňte plech na hornú mriežku. Grilujte asi 5 minút, kým nezačne povrch chytať zlato-hnedú farbu.
- Vyberte z rúry a každý kúsok cukety jemne rozpučte – napríklad pomocou dna menšej misky alebo pohára.
- Burratu roztrhnite na polovice alebo menšie kúsky a položte do stredu cukety.
- V malej miske rozmiešajte pesto s citrónovou šťavou. Ak je zmes príliš hustá, pridajte lyžičku vody alebo olivového oleja.
- Cuketu pokvapkajte touto omáčkou a dozdobte čerstvou bazalkou.
Doplnkové tipy:
- Ak burratu nahradíte mozzarellou, získate ľahšiu a menej krémovú variantu.
- Pesto môžete použiť klasické bazalkové alebo skúste vlašskú orechovú verziu s medvedím cesnakom, aby ste dosiahli jemne pikantnú chuť.
- Toto jedlo je výborné ako originálna príloha k pečenému kuraciemu mäsu alebo ako ľahký obed s čerstvým pečivom.
Prečo zaradiť cuketu do jedálnička?
Cuketa obsahuje množstvo vody, má málo kalórií a je výborným zdrojom vitamínov (C, K, B) a minerálov (draslík, mangán). Preto sa často využíva pri zdravom stravovaní alebo ako súčasť receptov vhodných pri redukčnej diéte. Vďaka jej neutrálnej chuti ju môžete kombinovať s rôznymi druhmi korenín, syrov, či dokonca použiť do sladkého pečenia – podobne ako mrkvu alebo tekvicu.
Zhrnutie
Každý z vyššie uvedených receptov ponúka iný spôsob, ako využiť cuketu – či už ju preferujete surovú, jemne marinovanú, grilovanú, pečenú, rozmixovanú na krém alebo zapracovanú do cesta. Všetky tieto chuťové variácie dokazujú, aká je cuketa všestranná a prečo by ste jej mali dať šancu, aj keď ste ju doteraz obchádzali. Vyskúšajte aspoň jeden z receptov a nechajte sa prekvapiť, ako rýchlo si tieto cuketové dobroty nájdu miesto vo vašej kuchyni.