
Inšpirujte sa našimi predkami a objavte krásu rastlinnej stravy. V tomto článku nájdete pestrú škálu receptov, ktoré dokazujú, že jedlo bez mäsa môže byť nielen chutné, ale aj jednoduché, zdravé a cenovo dostupné. Pridávame päť fantastických receptov pre každý pracovný deň, s ktorými na mäso ani nepomyslíte!
Naši predkovia konzumovali mäso len sporadicky. Nechajme sa inšpirovať ich stravovacími návykmi a objavme spolu, že lahodné jedlá môžeme pripraviť aj bez mäsa. Tento spôsob stravovania je nielen zdravší a rýchlejší, ale aj finančne výhodnejší. Pre každý pracovný deň sme pre vás pripravili pútavý recept, pri ktorom na mäso ani len nepomyslíte.
Pondelok: Halušky s brokolicou, chilli a parmezánom
Utorok: Krémová polievka s restovanými šampiňónmi
Streda: Šošovicový šalát s fetou
Štvrtok: Karfiolové steaky
Piatok: Plnené zemiakové šupky so špenátom a gorgonzolou
Halušky s brokolicou, chilli a parmezánom

Potrebujete:
- Balíček halušiek
- 1 cibuľa
- 1/2 hlávky brokolice
- 1 chilli paprička
- 2 lyžice nastrúhaného parmezánu
- Olivový olej
- Hrsť nasekaných čerstvých byliniek (bazalka alebo petržlen)
- Mleté čierne korenie
- Soľ
Príprava:
- Uvaríme halušky podľa návodu.
- Brokolicu rozoberieme na ružičky a sparíme 2 minúty v horúcej vode. Potom ju okamžite ochladíme v ľadovej vode a necháme odkvapkať.
- Cibuľu nakrájame na prúžky a chilli papričku na kolieska alebo nadrobno. Na panvici rozohrejeme olivový olej a opražíme na ňom cibuľu. Pridáme chilli a premiešame. Nakoniec pridáme brokolicu a restujeme asi 3-4 minúty.
- K zmesi pridáme pripravené halušky a nasekané bylinky, krátko prehrejeme a stiahneme z ohňa. Podávame posypané parmezánom.
Krémová polievka s restovanými šampiňónmi

Chystáte sa na kulinársku cestu s jedným z najobľúbenejších jedál – krémovou šampiňónovou polievkou. Tento recept kombinuje klasickú chuť s nádychom originálnosti. Začíname s 250 g čerstvých šampiónov, ktoré nakrájame a opražíme na masle. Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a zemiaky, ktoré spolu so zvyšnými hríbami vytvoria základ polievky. Potom pridáme vývar alebo vodu a varíme, kým sa zelenina nestane mäkkou. Hlavnou hviezdou zmes masla a múky, ktorá polievke dodá bohatú textúru. Na záver pridáme smotanu a dochutíme podľa chuti. Nezabudnite, že pre pikantnejší nádych môžete pridať cesnak! Podávame ozdobené plátkami šampiónov a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Šošovicový šalát s fetou

Potrebujeme:
- 200 g šošovice
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 drobná cibuľa (môže byť biela alebo červená)
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica jablčného octu
- 1 lyžica nakrájanej petržlenovej vňate
- 50 g feta syra
- mleté čierne korenie
- soľ
- Šošovicu dôkladne prepláchneme a varíme v nesolenej vode do mäkka.
- Papriky očistíme od semienok, umyjeme a spolu so šúpanou cibuľou nakrájame na drobné kocky.
- Uvarenú šošovicu scedíme a necháme mierne vychladnúť. Potom ju osolíme, okoreníme, pokvapkáme octom a olivovým olejom, premiešame a necháme chvíľu postáť.
- Následne do šošovice pridáme cibuľu, papriku a nakrájanú petržlenovú vňať a opäť premiešame.
- Servírujeme posypané rozdrobeným feta syrom.
Karfiolové steaky

Zloženie:
2 stredne veľké karfioly
3 PL olivového oleja
kurkuma
rasca
mletá paprika
citrónová šťava
soľ
olej na smaženie
Postup:
Karfiol očistíme, umyjeme a nakrájame na asi 1-1,5 cm hrubé plátky. V miske zmiešame olej, koreniny, soľ a citrónovú šťavu, potom touto zmesou natierame karfiolové plátky z obidvoch strán. Smažíme na panvici alebo pečieme v rúre na 200 °C približne 25 minút, počas pečenia obrátime.
TIP: Podávame s domácou majonézou a zemiakovou kašou alebo čerstvým zeleninovým šalátom.
Plnené zemiakové šupky so špenátom a gorgonzolou

Zloženie:
- 4 veľké zemiaky
- 2 PL ghí
- 1 malá cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- čerstvý špenát
- 150 ml smotany
- 150 g gorgonzoly
- mleté korenie
- soľ
- vlašské orechy na posypanie
Postup:
Zemiaky uvaríme, rozkrojíme, vydlabeme a ponecháme iba tenkú vrstvu. Na panvici roztopíme ghí, pridáme cibuľu a cesnak, neskôr špenát a smotanu. Do vzniknutej zmesi pridáme vydlabanú časť zemiakov, osolíme a okoreníme. Touto zmesou naplníme zemiaky, posypeme gorgonzolou a zapečieme v rúre na 180 °C asi 20-25 minút.
TIP: Podávame posypané nasekanými vlašskými orechmi.