Zdravé a lacné jedlá. Týždenný plán bez mäsa

Zdieľať
bezmäsité jedlo
Zdravé a lacné jedlá. Týždenný plán bez mäsa Foto: www.gettyimages.com

Inšpirujte sa našimi predkami a objavte krásu rastlinnej stravy. V tomto článku nájdete pestrú škálu receptov, ktoré dokazujú, že jedlo bez mäsa môže byť nielen chutné, ale aj jednoduché, zdravé a cenovo dostupné. Pridávame päť fantastických receptov pre každý pracovný deň, s ktorými na mäso ani nepomyslíte!

Naši predkovia konzumovali mäso len sporadicky. Nechajme sa inšpirovať ich stravovacími návykmi a objavme spolu, že lahodné jedlá môžeme pripraviť aj bez mäsa. Tento spôsob stravovania je nielen zdravší a rýchlejší, ale aj finančne výhodnejší. Pre každý pracovný deň sme pre vás pripravili pútavý recept, pri ktorom na mäso ani len nepomyslíte.

Pondelok: Halušky s brokolicou, chilli a parmezánom

Utorok: Krémová polievka s restovanými šampiňónmi

Streda: Šošovicový šalát s fetou

Štvrtok: Karfiolové steaky

Piatok: Plnené zemiakové šupky so špenátom a gorgonzolou

Halušky s brokolicou, chilli a parmezánom

halušky
Zdravé a lacné jedlá. Týždenný plán bez mäsa Foto: www.gettyimages.com

Potrebujete:

  • Balíček halušiek
  • 1 cibuľa
  • 1/2 hlávky brokolice
  • 1 chilli paprička
  • 2 lyžice nastrúhaného parmezánu
  • Olivový olej
  • Hrsť nasekaných čerstvých byliniek (bazalka alebo petržlen)
  • Mleté čierne korenie
  • Soľ

Príprava:

  1. Uvaríme halušky podľa návodu.
  2. Brokolicu rozoberieme na ružičky a sparíme 2 minúty v horúcej vode. Potom ju okamžite ochladíme v ľadovej vode a necháme odkvapkať.
  3. Cibuľu nakrájame na prúžky a chilli papričku na kolieska alebo nadrobno. Na panvici rozohrejeme olivový olej a opražíme na ňom cibuľu. Pridáme chilli a premiešame. Nakoniec pridáme brokolicu a restujeme asi 3-4 minúty.
  4. K zmesi pridáme pripravené halušky a nasekané bylinky, krátko prehrejeme a stiahneme z ohňa. Podávame posypané parmezánom.

Krémová polievka s restovanými šampiňónmi

polievka
Zdravé a lacné jedlá. Týždenný plán bez mäsa Foto: www.gettyimages.com

Chystáte sa na kulinársku cestu s jedným z najobľúbenejších jedál – krémovou šampiňónovou polievkou. Tento recept kombinuje klasickú chuť s nádychom originálnosti. Začíname s 250 g čerstvých šampiónov, ktoré nakrájame a opražíme na masle. Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a zemiaky, ktoré spolu so zvyšnými hríbami vytvoria základ polievky. Potom pridáme vývar alebo vodu a varíme, kým sa zelenina nestane mäkkou. Hlavnou hviezdou zmes masla a múky, ktorá polievke dodá bohatú textúru. Na záver pridáme smotanu a dochutíme podľa chuti. Nezabudnite, že pre pikantnejší nádych môžete pridať cesnak! Podávame ozdobené plátkami šampiónov a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Šošovicový šalát s fetou

šošovicový šalát
Zdravé a lacné jedlá. Týždenný plán bez mäsa Foto: www.gettyimages.com

Potrebujeme:

  • 200 g šošovice
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 drobná cibuľa (môže byť biela alebo červená)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 1 lyžica nakrájanej petržlenovej vňate
  • 50 g feta syra
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  1. Šošovicu dôkladne prepláchneme a varíme v nesolenej vode do mäkka.
  2. Papriky očistíme od semienok, umyjeme a spolu so šúpanou cibuľou nakrájame na drobné kocky.
  3. Uvarenú šošovicu scedíme a necháme mierne vychladnúť. Potom ju osolíme, okoreníme, pokvapkáme octom a olivovým olejom, premiešame a necháme chvíľu postáť.
  4. Následne do šošovice pridáme cibuľu, papriku a nakrájanú petržlenovú vňať a opäť premiešame.
  5. Servírujeme posypané rozdrobeným feta syrom.

Karfiolové steaky

karfiol
Zdravé a lacné jedlá. Týždenný plán bez mäsa Foto: www.gettyimages.com

Zloženie:

2 stredne veľké karfioly

3 PL olivového oleja

kurkuma

rasca

mletá paprika

citrónová šťava

soľ

olej na smaženie

Postup:

Karfiol očistíme, umyjeme a nakrájame na asi 1-1,5 cm hrubé plátky. V miske zmiešame olej, koreniny, soľ a citrónovú šťavu, potom touto zmesou natierame karfiolové plátky z obidvoch strán. Smažíme na panvici alebo pečieme v rúre na 200 °C približne 25 minút, počas pečenia obrátime.

TIP: Podávame s domácou majonézou a zemiakovou kašou alebo čerstvým zeleninovým šalátom.

Plnené zemiakové šupky so špenátom a gorgonzolou

plnené zemiaky
Zdravé a lacné jedlá. Týždenný plán bez mäsa Foto: www.gettyimages.com

Zloženie:

  • 4 veľké zemiaky
  • 2 PL ghí
  • 1 malá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • čerstvý špenát
  • 150 ml smotany
  • 150 g gorgonzoly
  • mleté korenie
  • soľ
  • vlašské orechy na posypanie

Postup:

Zemiaky uvaríme, rozkrojíme, vydlabeme a ponecháme iba tenkú vrstvu. Na panvici roztopíme ghí, pridáme cibuľu a cesnak, neskôr špenát a smotanu. Do vzniknutej zmesi pridáme vydlabanú časť zemiakov, osolíme a okoreníme. Touto zmesou naplníme zemiaky, posypeme gorgonzolou a zapečieme v rúre na 180 °C asi 20-25 minút.

TIP: Podávame posypané nasekanými vlašskými orechmi.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané