Zaváranie je tradičný spôsob, ako si zachovať chuť leta po celý rok. Akonáhle začne ovocie dozrievať, je pravý čas pustiť sa do zavárania. Pokiaľ tiež milujete sladké a ovocné pochúťky, potom čítajte ďalej. Máme pre vás 3 najlepšie recepty na domáce ovocné džemy, ktoré vás určite oslnia.
Ako sa líšia džem a marmeláda?
Zaujíma vás, aký je medzi týmito dvoma zaváraninami rozdiel? Je to jednoduché, džem má obvykle redšiu konzistenciu a obsahuje kúsky ovocia, hocikedy v ňom nájdete dokonca aj celé plody. Marmeláda je naopak pomerne hustá a má jemnú konzistenciu.
Marhuľový džem s mandľovým extraktom
Ak máte radi marhule, potom by vašej pozornosti rozhodne nemal uniknúť tento recept – lahodný marhuľový džem s mandľovým extraktom.
Čo budete potrebovať?
- 1 kg marhúľ
- 700 g cukru
- 1/2 lyžičky mandľového extraktu
- želírovací prípravok
Marhule umyte, zbavte kôstok a nakrájajte na menšie kúsky. Potom ich zmiešajte s cukrom av hrnci nechajte zmes chvíľu oddýchnuť. Následne pridajte mandľový extrakt a všetko dobre premiešajte. Marhule spolu so želírovacím prípravkom priveďte do varu a zmes varte na strednom ohni asi 20 minút, kým džem nezhustne. Marhuľovým džemom naplňte čisté poháre, uzavrite a nechajte vychladnúť otočené dnom nahor.
Slivkový džem s rumom
Slivkový džem je sám o sebe skvelý, avšak keď do neho pridáte trochu rumu, získate razom gurmánsku zaváraninu plnú chuti.
Ingrediencie
- 1,5 kg sliviek
- 500 g cukru
- 2 lyžice rumu
- šťava z 1 citróna
- 1 balíček želírovacieho prípravku
Ako na to? Slivky umyte, rozkrojte a odstráňte kôstky. Nakrájané slivky potom zmiešajte s cukrom a nechajte odležať, potom pridajte rum, šťavu z citróna a želírovací prípravok a všetko priveďte do varu. Zmes varte na strednom ohni asi 30-40 minút, kým džem nezhustne. Akonáhle máte uvarené, naplňte čisté poháre slivkovým džemom, zatvorte a nechajte vychladnúť otočené dnom nahor.
Jahodový džem s vanilkou
Jahodový džem je skrátka klasika. Ozvláštnite ho tento rok štipkou vanilky, uvidíte, že vám zachutí.
Ingrediencie
- 1 kg čerstvých jahôd
- 800 g cukru
- šťava z 1 citróna
- 1 vanilkový struk
- želírovací prípravok
Postup je jednoduchý. Jahody umyte, očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Zmiešajte ich s cukrom a v hrnci nechajte aspoň 1 hodinu odležať, aby jahody pustili šťavu. Potom pridajte šťavu z citróna a vnútornú časť z vanilkového struku (do hrnca potom môžete pridať aj celý struk, ktorý potom vytiahnete). Pridajte želírovací prípravok a zmes varte na strednom ohni asi 20 až 30 minút, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Občas premiešajte. Hotový džem nalejte do sterilizovaných pohárov a uzavrite ich. Otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Zdroj: extrafit.cz
