Zaváracia sezóna je tu! Vyskúšajte 4 najlepšie recepty na ovocné džemy

Zdieľať
Jams on old wooden table top view
jams on old wooden table top view Foto: www.gettyimages.com

Zaváranie je tradičný spôsob, ako si zachovať chuť leta po celý rok. Akonáhle začne ovocie dozrievať, je pravý čas pustiť sa do zavárania. Pokiaľ tiež milujete sladké a ovocné pochúťky, potom čítajte ďalej. Máme pre vás 3 najlepšie recepty na domáce ovocné džemy, ktoré vás určite oslnia.

Ako sa líšia džem a marmeláda?

Zaujíma vás, aký je medzi týmito dvoma zaváraninami rozdiel? Je to jednoduché, džem má obvykle redšiu konzistenciu a obsahuje kúsky ovocia, hocikedy v ňom nájdete dokonca aj celé plody. Marmeláda je naopak pomerne hustá a má jemnú konzistenciu.

Marhuľový džem s mandľovým extraktom

marhuľový džem
Zaváracia sezóna je tu! Vyskúšajte 4 najlepšie recepty na ovocné džemy Foto: www.gettyimages.com

Ak máte radi marhule, potom by vašej pozornosti rozhodne nemal uniknúť tento recept – lahodný marhuľový džem s mandľovým extraktom.

Čo budete potrebovať?

  • 1 kg marhúľ
  • 700 g cukru
  • 1/2 lyžičky mandľového extraktu
  • želírovací prípravok

Marhule umyte, zbavte kôstok a nakrájajte na menšie kúsky. Potom ich zmiešajte s cukrom av hrnci nechajte zmes chvíľu oddýchnuť. Následne pridajte mandľový extrakt a všetko dobre premiešajte. Marhule spolu so želírovacím prípravkom priveďte do varu a zmes varte na strednom ohni asi 20 minút, kým džem nezhustne. Marhuľovým džemom naplňte čisté poháre, uzavrite a nechajte vychladnúť otočené dnom nahor.

Slivkový džem s rumom

slivkový džem
Zaváracia sezóna je tu! Vyskúšajte 4 najlepšie recepty na ovocné džemy Foto: www.gettyimages.com

Slivkový džem je sám o sebe skvelý, avšak keď do neho pridáte trochu rumu, získate razom gurmánsku zaváraninu plnú chuti.

Ingrediencie

  • 1,5 kg sliviek
  • 500 g cukru
  • 2 lyžice rumu
  • šťava z 1 citróna
  • 1 balíček želírovacieho prípravku

Ako na to? Slivky umyte, rozkrojte a odstráňte kôstky. Nakrájané slivky potom zmiešajte s cukrom a nechajte odležať, potom pridajte rum, šťavu z citróna a želírovací prípravok a všetko priveďte do varu. Zmes varte na strednom ohni asi 30-40 minút, kým džem nezhustne. Akonáhle máte uvarené, naplňte čisté poháre slivkovým džemom, zatvorte a nechajte vychladnúť otočené dnom nahor.

Jahodový džem s vanilkou

jahodový džem
Zaváracia sezóna je tu! Vyskúšajte 4 najlepšie recepty na ovocné džemy Foto: www.gettyimages.com

Jahodový džem je skrátka klasika. Ozvláštnite ho tento rok štipkou vanilky, uvidíte, že vám zachutí.

Ingrediencie

  • 1 kg čerstvých jahôd
  • 800 g cukru
  • šťava z 1 citróna
  • 1 vanilkový struk
  • želírovací prípravok

Postup je jednoduchý. Jahody umyte, očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Zmiešajte ich s cukrom a v hrnci nechajte aspoň 1 hodinu odležať, aby jahody pustili šťavu. Potom pridajte šťavu z citróna a vnútornú časť z vanilkového struku (do hrnca potom môžete pridať aj celý struk, ktorý potom vytiahnete). Pridajte želírovací prípravok a zmes varte na strednom ohni asi 20 až 30 minút, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Občas premiešajte. Hotový džem nalejte do sterilizovaných pohárov a uzavrite ich. Otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Zdroj: extrafit.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané