Zahrievacie potraviny. Tipy pre zdravý jedálniček v chladných dňoch

Zdieľať
teplá polievka
Zahrievacie potraviny. Tipy pre zdravý jedálniček v chladných dňoch Foto: www.gettyimages.com

Ako si udržať teplo počas chladných dní? Správna strava môže byť kľúčom. Pozabudnite na chladné zeleninové šaláty a objavte potraviny, ktoré vás zahrejú odvnútra!

Keď sa ochladí, nestačí len obliecť si sveter a teplú bundu. Kľúč k príjemnému pocitu aj počas chladných dní môže byť v inteligentne zostavenom jedálničku. Namiesto tradičných zeleninových šalátov by ste mali zvoliť niečo teplejšie a začleniť do svojej stravy potraviny, ktoré dokážu telo zahriať zvnútra.

Na západe sa potraviny hodnotia podľa nutričných hodnôt – kalórií, bielkovín, tukov, sacharidov. Naopak, tradičná čínska medicína rozdeľuje potraviny na základe ich „vnútornej energie“ a vplyvu na telo. Niektoré potraviny vytvárajú teplo, iné zase pôsobia chladivo. A to nesúvisí s ich energetickou hodnotou, či teplotou pri konzumácii. Práve zahrievacie potraviny sú ideálne počas jesene a zimy.

cesnak a cibuľa
Zahrievacie potraviny. Tipy pre zdravý jedálniček v chladných dňoch Foto: www.gettyimages.com

Potraviny, ktoré zahrievajú, obsahujú mužskú energiu (jang) a podporujú cirkuláciu. Sú ideálne pre ľudí so studenými končatinami, nedostatkom energie, alebo problémami s retenciou vody. Pomáhajú aj udržať hmotnosť. Keď si v chladnom počasí dáte chladné jedlo (napríklad čerstvý šalát), telo sa bráni a začne ukladať energiu vo forme tukov.

V rámci vyváženej stravy by ste mali kombinovať zahrievacie potraviny s neutrálnymi, ktoré sú vhodné počas celého roka. Medzi takéto potraviny patria napríklad hovädzie a teľacie mäso, divina, morské plody, strukoviny a med.

med
Zahrievacie potraviny. Tipy pre zdravý jedálniček v chladných dňoch Foto: www.gettyimages.com

Počas chladných mesiacov sa náš organizmus prirodzene snaží udržať teplo, čo ovplyvňuje aj naše stravovacie návyky. Čínska medicína a tradície našich babičiek už dlho odporúčajú zahrievacie potraviny. Do tejto skupiny patria napríklad cibuľa, cesnak, pór, tekvica, pažítka, sladké zemiaky, chren, čerstvý zázvor, ovocie ako broskyne, čerešne, hrozienka a iné sušené ovocie. K základným koreniam patrí chilli, kajenské korenie, koriander, kmín, kurkuma, škorica, muškátový oriešok, anýz, kari, oregano, bazalka, rozmarín a tymián. Medzi obľúbené mäsové výrobky patria kuracie, jahňacie, kačacie a husacie mäso, a nezabudnime na lososa medzi rybami. Z obilnín odporúčame guľatozrnnú ryžu, pohánku a jačmeň. V oblasti mliečnych výrobkov sú ideálne syry s plesňou a produkty z ovčieho a kozieho mlieka. Pri nápojoch dávajte prednosť káve, alkoholu a čiernemu čaju.

káva a čaj
Zahrievacie potraviny. Tipy pre zdravý jedálniček v chladných dňoch Foto: www.gettyimages.com

Výživa by však mala byť vyvážená, a preto je dôležité kombinovať tieto potraviny s neutrálnymi, ako sú hovädzie a teľacie mäso, zverina, morské plody, strukoviny a med. Naopak, v chladnom období by ste mali obmedziť konzumáciu potravín, ktoré ochladzujú telo, ako sú citrusy, banány, uhorky, paradajky, zelené listové zeleniny, dlhozrnná ryža, jogurty a syry z kravského mlieka, zelený alebo mätový čaj. Radšej uprednostnite tepelne spracované jedlá – varíme, pečieme, restujeme. A nezabudnite na lokálne suroviny, ako je napríklad pohánka, ktorá sa hodí na prípravu rôznych jedál, od príloh až po zapekacie pokrmy.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané