
Ako si udržať teplo počas chladných dní? Správna strava môže byť kľúčom. Pozabudnite na chladné zeleninové šaláty a objavte potraviny, ktoré vás zahrejú odvnútra!
Keď sa ochladí, nestačí len obliecť si sveter a teplú bundu. Kľúč k príjemnému pocitu aj počas chladných dní môže byť v inteligentne zostavenom jedálničku. Namiesto tradičných zeleninových šalátov by ste mali zvoliť niečo teplejšie a začleniť do svojej stravy potraviny, ktoré dokážu telo zahriať zvnútra.
Na západe sa potraviny hodnotia podľa nutričných hodnôt – kalórií, bielkovín, tukov, sacharidov. Naopak, tradičná čínska medicína rozdeľuje potraviny na základe ich „vnútornej energie“ a vplyvu na telo. Niektoré potraviny vytvárajú teplo, iné zase pôsobia chladivo. A to nesúvisí s ich energetickou hodnotou, či teplotou pri konzumácii. Práve zahrievacie potraviny sú ideálne počas jesene a zimy.

Potraviny, ktoré zahrievajú, obsahujú mužskú energiu (jang) a podporujú cirkuláciu. Sú ideálne pre ľudí so studenými končatinami, nedostatkom energie, alebo problémami s retenciou vody. Pomáhajú aj udržať hmotnosť. Keď si v chladnom počasí dáte chladné jedlo (napríklad čerstvý šalát), telo sa bráni a začne ukladať energiu vo forme tukov.
V rámci vyváženej stravy by ste mali kombinovať zahrievacie potraviny s neutrálnymi, ktoré sú vhodné počas celého roka. Medzi takéto potraviny patria napríklad hovädzie a teľacie mäso, divina, morské plody, strukoviny a med.

Počas chladných mesiacov sa náš organizmus prirodzene snaží udržať teplo, čo ovplyvňuje aj naše stravovacie návyky. Čínska medicína a tradície našich babičiek už dlho odporúčajú zahrievacie potraviny. Do tejto skupiny patria napríklad cibuľa, cesnak, pór, tekvica, pažítka, sladké zemiaky, chren, čerstvý zázvor, ovocie ako broskyne, čerešne, hrozienka a iné sušené ovocie. K základným koreniam patrí chilli, kajenské korenie, koriander, kmín, kurkuma, škorica, muškátový oriešok, anýz, kari, oregano, bazalka, rozmarín a tymián. Medzi obľúbené mäsové výrobky patria kuracie, jahňacie, kačacie a husacie mäso, a nezabudnime na lososa medzi rybami. Z obilnín odporúčame guľatozrnnú ryžu, pohánku a jačmeň. V oblasti mliečnych výrobkov sú ideálne syry s plesňou a produkty z ovčieho a kozieho mlieka. Pri nápojoch dávajte prednosť káve, alkoholu a čiernemu čaju.

Výživa by však mala byť vyvážená, a preto je dôležité kombinovať tieto potraviny s neutrálnymi, ako sú hovädzie a teľacie mäso, zverina, morské plody, strukoviny a med. Naopak, v chladnom období by ste mali obmedziť konzumáciu potravín, ktoré ochladzujú telo, ako sú citrusy, banány, uhorky, paradajky, zelené listové zeleniny, dlhozrnná ryža, jogurty a syry z kravského mlieka, zelený alebo mätový čaj. Radšej uprednostnite tepelne spracované jedlá – varíme, pečieme, restujeme. A nezabudnite na lokálne suroviny, ako je napríklad pohánka, ktorá sa hodí na prípravu rôznych jedál, od príloh až po zapekacie pokrmy.