Ak hľadáte prirodzený spôsob, ako podporiť tvorbu kolagénu v tele, nemusíte sa hneď obracať na drahé výživové doplnky. V skutočnosti existujú potraviny, ktoré dokážu stimulovať produkciu tejto dôležitej bielkoviny priamo v organizme. K takýmto potravinám patria aj niektoré druhy orechov, ktoré zároveň prospievajú kvalite pokožky, vlasov, nechtov a zdraviu kĺbov či ciev.
Prečo je kolagén taký dôležitý
Kolagén predstavuje základnú bielkovinu ľudského tela, pričom tvorí zhruba 30 % všetkých proteínov. Zodpovedá za pružnosť ciev, pevnú pokožku, zdravé kĺby aj šľachy. S pribúdajúcim vekom však produkcia kolagénu klesá – výraznejšie po 40. roku života. Tento pokles sa následne odráža na tvorbe vrások, oslabovaní kostí a zhoršovaní kvality vlasov aj nechtov. Nie je preto prekvapivé, že veľa ľudí sa snaží tento pokles vyrovnať pomocou rôznych doplnkov výživy.
To, že máte v tele menej kolagénu, nemusí vždy znamenať len zmeny v zovňajšku. Môže sa to prejaviť aj pomalším hojením rán, vyšším rizikom zranení pri športe a celkovým znížením vitality. Našťastie existuje prirodzenejšia cesta, ako kolagén v organizme podporiť, a síce prostredníctvom jedla.
Čo dokážu orechy urobiť pre vašu pleť a kĺby
Väčšina orechov obsahuje zdraviu prospešné tuky, minerály a vitamíny. Niektoré druhy sú bohaté na horčík, iné na antioxidanty alebo vitamín E. Rozdielne zastúpenie týchto látok spôsobuje, že jednotlivé druhy orechov môžu mať pre ľudský organizmus špecifické výhody. Pri podpore tvorby kolagénu sú obzvlášť dôležité meď, zinok, vitamín E a vitamíny skupiny B. Všetky tieto látky, či už samostatne alebo vo vzájomnej kombinácii, dokážu prispieť k regenerácii tkanív a spomaliť proces starnutia.
Ak chcete svoj jedálniček obohatiť o orechy zamerané na posilnenie kolagénu, mali by ste siahnuť najmä po kešu orieškoch, mandliach a pekanových orechoch. Vďaka svojmu nutričnému zloženiu sú totiž na tento účel priam ideálne.
1. Kešu orechy
Kešu (niekedy nazývané aj kešu jadrá) sú výnimočne bohaté na meď, ktorá je kľúčová pri tvorbe samotného kolagénu, ale tiež elastínu – bielkoviny zabezpečujúcej pevnosť a pružnosť pokožky. Kešu obsahujú aj zinek dôležitý pre obnovu buniek. Zaujímavosťou je, že vďaka svojim látkam môžu pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi, čo ocenia najmä ľudia s cukrovkou 2. typu alebo tí, ktorí dbajú na rovnováhu cukru v tele.
Kešu orechy sú pritom i vynikajúcim zdrojom zdravých tukov, vďaka čomu prispievajú k lepšiemu vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch. Treba však myslieť na primerané množstvo, pretože ako všetky orechy, majú vysokú kalorickú hodnotu.
2. Mandle
Mandle patria k najobľúbenejším orechom a majú na to dobrý dôvod. Obsahujú totiž značné množstvo vitamínu E, čo je antioxidant chrániaci pokožku pred voľnými radikálmi a spomaľujúci rozklad kolagénu. Okrem toho v mandliach nájdeme aj omega-3 mastné kyseliny a zinok, teda látky dôležité pre zdravú pokožku a silné, lesklé vlasy.
Ak máte problém s trávením, mandle môžu pomôcť, keďže obsahujú vlákninu prispievajúcu k správnemu fungovaniu čriev. Práve kombinácia vitamínu E, vlákniny a minerálov robí z mandlí naozaj kvalitnú potravinu podporujúcu nielen krásu zvonka, ale aj zdravie zvnútra.
3. Pekanové orechy
Pekanové orechy sa vzhľadom podobajú na vlašské orechy, no ich chuť je jemnejšia a sladšia. Okrem výborného kulinárskeho využitia sú nabité omega-9 mastnými kyselinami, ktoré podporujú zdravie srdca a ciev. Navyše poskytujú značné množstvo antioxidantov, čo pomáha bojovať proti oxidačnému stresu a predčasnému starnutiu pokožky.
Vysoký obsah vlákniny v pekanových orechoch zas prispieva k lepšiemu tráveniu a zdravému metabolizmu. Aj tu platí, že kvôli kalorickej hustote je dobré sledovať množstvo, ktoré skonzumujete. Malá hrsť denne vám však dokáže poslúžiť ako výdatná a výživná desiata s pozitívnym účinkom na pleť a tvorbu kolagénu.
Tipy na zaradenie orechov do jedálnička
- Pridajte ich do raňajkovej kaše alebo jogurtu: Rozdrvené či celé orechy dajú ovseným vločkám či jogurtu chrumkavú štruktúru a zvýšia nutričnú hodnotu jedla.
- Zamiešajte ich do smoothie: Ak máte radi ovocné alebo zeleninové smoothie, pridajte lyžicu orechového masla alebo hrsť celých orechov, aby ste doplnili bielkoviny a tuky prospešné pre tvorbu kolagénu.
- Využite ich pri pečení: Orechy môžu poslúžiť ako chrumkavý doplnok do koláčov, sušienok či domácich tyčiniek na desiatu.
- Pozor na alergie: Aj keď sú orechy zdravé, nezabúdajte, že niektorí ľudia môžu mať alergickú reakciu. Ak si nie ste istí, skúste ich najskôr v menšom množstve alebo sa poraďte s lekárom.
Zhrnutie na záver
Výživové doplnky s kolagénom môžu byť lákavé, no kolagén možno prirodzene podporiť aj pomocou vhodne zvolených potravín. Orechy ako kešu, mandle a pekanové orechy sú toho skvelým príkladom. Vďaka obsahu medi, zinku, vitamínu E, zdravých tukov a ďalších prospešných látok pomáhajú udržiavať pokožku mladistvú, kĺby pohyblivé a celkové zdravie v dobrej kondícii.
Keď ich zaradíte do svojho jedálnička v rozumnom množstve, môžete si tak užívať nielen ich skvelú chuť, ale aj pozitívny vplyv na tvorbu kolagénu a celkovú vitalitu.