Zabudnite na obyčajné toasty: Toustový chlieb využite aj na netradičné kulinárske dobroty

Zdieľať
Toastový chlieb
Toastový chlieb Foto: depositphotos.com

Toustový chlieb je v mnohých domácnostiach neoddeliteľnou súčasťou bežného jedálnička. Väčšinou ho používame na prípravu klasických toastov so syrom a šunkou, prípadne s inou jednoduchou oblohou. Napriek tomu však tento druh pečiva ponúka omnoho viac možností, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Vďaka mäkkosti a ľahkej spracovateľnosti môžete z toustového chleba vytvoriť rôzne originálne predjedlá, slané i sladké snacky, hlavné jedlá, a dokonca aj prílohy. Nasledujúce tipy vám ukážu, ako môže toustový chlieb povýšiť vaše varenie na novú úroveň.

Rolky Pancarré: atraktívne a chutné predjedlo

Ak ste milovníci nápaditých predjedál, stojí za to vyskúšať rolky Pancarré zo šunky, tvrdého syra a toustového chleba. Inšpiráciu môžete nájsť napríklad vo videu z kanála Beliani na YouTube:

Tieto rolky sa hodia na rodinné oslavy, večierky či ako malé občerstvenie počas stretnutí s priateľmi. Postup je pomerne jednoduchý:

  1. Odstráňte kôrku z plátkov toustového chleba.

  2. Rozvaľkajte ich valčekom na cesto, aby boli tenké a poddajné.

  3. Na každý plátok naneste obľúbenú nátierku či maslo, potom pridajte šunku, tvrdý syr alebo iné suroviny podľa chuti (napr. opečenú slaninu, salámu, bylinky).

  4. Starostlivo rolky zarolujte a môžete ich na chvíľu zabaliť do potravinovej fólie, aby držali tvar.

  5. Podávajte buď studené, prípadne zľahka zapečené v rúre, aby syr vo vnútri roztiekol.

Tip: Namiesto klasickej šunky a tvrdého syra môžete vyskúšať sladkú verziu – na plátky natrite tvaroh či čokoládovú nátierku, pridajte ovocie (napríklad banán alebo jahody) a rolky dajte na chvíľu zachladiť. Výborne chutia aj v kombinácii s kopčekom zmrzliny.

Pôsobivé roládky na slano či na sladko

Podobným spôsobom dokážete z toustového chleba vyčarovať aj malé slané alebo sladké roládky. Postup je veľmi podobný ako pri rolkách Pancarré:

  1. Odstráňte kôrku a plátky toustového chleba vyvaľkajte.

  2. Potrite ich obľúbenou nátierkou – na slano môže byť napríklad cesnaková, bryndzová, vajíčková alebo tuniaková; na sladko zasa tvarohová s kúskami ovocia či čokolády.

  3. Vrstvite náplň podľa chuti – suroviny voľte tak, aby spolu ladili (k syru sa hodí paprika, k šunke zas uhorky alebo sušené paradajky).

  4. Dôkladne zarolujte, nechajte roládky aspoň 30 minút zachladiť v chladničke, a potom krájajte na menšie kúsky.

Roládky sa skvelo hodia ako rýchle občerstvenie na oslavy, posedenia či len tak na spestrenie víkendového menu.

Jednohubky: efektné vrstvené minibagetky

Ďalšou možnosťou sú jednohubky z toustového chleba. Budete na ne potrebovať:

  • Toustový chlieb (opäť odkrojená kôrka)

  • Maslo alebo nátierku

  • Rôzne druhy zeleniny (paprika, uhorka, paradajka) alebo ovocia

  • Drobné kúsky šunky, salámy, syra, prípadne hroznové víno na dozdobenie

Postup:

  1. Každý plátok chleba jemne rozvaľkajte valčekom.

  2. Poskladajte 3 – 4 vrstvy chleba na seba, pričom jednotlivé vrstvy potierajte nátierkou či maslom.

  3. Zabaľte túto „tortičku“ do potravinovej fólie a nechajte chvíľu odležať, aby sa spojila.

  4. Po vybalení vrchnú vrstvu natrite jemne nátierkou a nakrájajte na malé štvorčeky (alebo obdĺžniky).

  5. Každý kúsok ozdobte podľa vlastnej fantázie – kúskom hroznového vína, zeleniny či syra a upevnite špáradlom.

Takto pripravené jednohubky sú efektné, farebné a chutné. Pred servírovaním ich môžete nechať trochu zachladiť, aby si udržali tvar a chuť.

Nadýchané knedle z toustového chleba

Možno to znie nezvyčajne, no z toustového chleba sa dajú pripraviť aj knedle. Tento recept oceníte napríklad vtedy, keď nemáte po ruke bežný knedľový polotovar alebo klasické pečivo. Čo budete potrebovať?

  • Toustový chlieb nakrájaný na kocky

  • Mlieko na zaliatie (podľa množstva chleba)

  • 2 – 3 vajíčka (oddelené bielky a žĺtky)

  • Soľ a korenie

  • Čerstvá petržlenová vňať alebo iné bylinky

  • Kúsok masla na zjemnenie

Postup:

  1. V miske zalejte kocky toustového chleba mliekom a nechajte chvíľu nasiaknuť.

  2. Pridajte soľ, bylinky, žĺtky a trošku rozpusteného masla. Zmes dobre premiešajte.

  3. V inej miske vyšľahajte bielky na tuhý sneh a zľahka ho vmiešajte do pripraveného cesta.

  4. Z tejto hmoty formujte menšie knedličky alebo valčeky.

  5. Varte buď v osolenej vode (cca 10 – 15 minút, v závislosti od veľkosti knedlí) alebo môžete knedle upariť nad parou.

Výsledkom je nadýchaná príloha, ktorú výborne doplníte hustými omáčkami, gulášom alebo duseným mäsom.

Nádivka do pečeného mäsa alebo zapekacia príloha

Toustový chlieb sa vynikajúco hodí aj na prípravu nádivok. Vďaka svojej štruktúre sa ľahko spája s ďalšími surovinami a vytvára zjednotenú hmotu. Postup je nasledovný:

  1. Pokrájajte toustový chlieb na kocky a vložte do väčšej misy.

  2. Pridajte 2 – 3 surové vajcia, trochu rozpusteného masla, nasekanú cibuľku, bylinky (napr. petržlen, majorán, tymian) a prípadne aj mandle či iné oriešky.

  3. Zmes osolíte, okoreníte a opäť do nej zľahka vmiešajte vyšľahaný sneh z bielkov.

  4. Takto pripravenú nádivku môžete vložiť do mäsa (napríklad do kurčaťa či bravčového karé) alebo piecť samostatne v pekáči ako zapekaný „nákyp“.

Pečená nádivka z toustového chleba je chrumkavá na povrchu a zvnútra šťavnatá, čím vynikajúco dochutí napríklad kurča, kačicu či iné druhy mäsa.

Chrumkavé krutóny do polievok a šalátov

Z toustového chleba si môžete ľahko vyrobiť aj chrumkavé krutóny, ktoré rozvoňajú vašu kuchyňu a posunú obyčajnú polievku či šalát na novú úroveň. Stačí, ak plátky toustového chleba:

  1. Nakrájate na menšie kocky.

  2. Na panvici rozpustíte maslo a pridáte kocky chleba.

  3. Opražíte ich do zlatista na nízkej teplote, aby sa nespálili.

  4. Necháte odkvapkať na papierovej utierke, prípadne ich posypete sušenými bylinkami (tymian, rozmarín, bazalka).

Ak pripravujete väčšie množstvo, môžete ich upiecť v rúre – postačí plech vystlaný papierom na pečenie, teplota okolo 150 °C a približne 10 – 15 minút pečenia (podľa želanej chrumkavosti). Pred pečením môžete kocky pokvapkať olivovým olejom alebo potrieť rozpusteným maslom a ochutiť obľúbenými koreninami.

Dajte priestor fantázii

Toustový chlieb je vďaka svojej konzistencii a neutrálnemu chutovému základu naozaj univerzálnou surovinou. Nepodliehajte preto predstave, že sa hodí výhradne na prípravu jednoduchých toastov. Vyskúšajte:

  • Sladké sendviče s arašidovým maslom a džemom alebo čerstvým ovocím.

  • Francúzske toasty – plátky namočené do zmesi mlieka, vajec a škorice, zľahka opražené na masle.

  • Zapekané „misky“ – toustové plátky vtlačte do muffinovej formy a naplňte zmesou vajec, syra, zeleniny.

Možností je nespočetne veľa, stačí sa len trochu pohrať s kombináciami chutí a prísad.

Zhrnutie:
Toustový chlieb, ktorý má väčšina z nás spojený s obyčajnými hriankami či rýchlymi raňajkami, dokáže v kuchyni príjemne prekvapiť. Slúži nielen ako základ pre rolky a roládky plnené slanými i sladkými náplňami, ale možno z neho spraviť jednohubky, jedinečné knedle, bohaté nádivky či praktické krutóny. Vďaka svojej všestrannosti je toustový chlieb vhodným pomocníkom pri príprave predjedál, hlavného jedla aj chutnej prílohy. Neváhajte preto experimentovať a naplno využiť jeho potenciál – možnosti sú takmer neobmedzené a vaši hostia určite ocenia netradičný prístup k inak celkom bežnej potravine.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané